szpinak - przechowywanie Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • hej hej hej

    mam taki problem maly...z dzialki tato przytachal reklamowke
    szpinaku...dzisiaj nie mam ochoty go jesc....jak go przechowac? w czym? a
    moze zamrozic? a moze zrobic i bedzie "na jutro"?
    a jezeli chodzi o sposob przyzadzania - chetnie poczytam o waszych pomyslach.

    pozdrawiam serdecznie

    Patrycja

  • Gość: Liska IP: 81.210.125.* 25.04.04, 20:02
    Hej,
    ja przekładam do durszlaka (bez mycia) i wkładam do lodówki, ale trzymam go tam
    max 2 dni.
    A może zamroź go? Umyj listki, wysusz na ręczniku papierowym, podziel na porcje
    i przełóż do torebek do zamrażania.
    Ze szpinaku możesz zrobić np. zupę, gnocchi szpinakowe (było tu już mnóstwo
    przepisów), naleśniki ze szpinakiem albo po prostu podgotowany, z czosneczkiem,
    gałka muszkatołową i masłem...
    Życzę powodzenia, bo to moje ulubione warzywo:-)
  • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 25.04.04, 21:02
    jak go zamrozisz, to gotowac bedziesz ciape, a nie szpinak. W lodowce zwiednie,
    bo lodowka wysusza warzywa.
    Ja zazwyczaj przechowuje zielonolistne warzywa sczelnie owinielte folia, po
    uprzednim wyplukaniu. wytrzymuja do 4-5 dni.
    Jesli to tylko na dzien lub dwa wloz do miski z zimna woda i wstaw do lodowki.
    To samo jesli chcesz ujedrnic zwiedniete liscie (salaty, pak choy, botwinke
    itd)
  • Gość: patkag IP: 81.15.189.* 27.04.04, 17:27
    Liska, senin dziekuje wam!!!


    Patrycja
  • Gość: sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 17:38
    na moje swiezy - dzisiaj zebrany szpinak
    mokrawy w foliowej torbie
    bez szwanku do jutra przeleży
    mozna go na dół do 'loduwy'
    nic mu nie bedzie jak dzionek poczeka
  • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 09:38
    Tylko teraz szpinak jest najlepszy. Wymyty, wrzuć na wrzącą wodę / na moment/
    wystudź, do torebeczek foliowych i do zamrażarki. Nie wysycha jak jest
    szczelnie zamknięty, a można tak jak z ziołami - do pudełeczka , ugnieść i
    zalać odrobiną wody . Lód nie dopuszcza powietrza . To tak jak kupujemy
    zamrożone ryby w lodowej skorupce. Tak mrożę koper i inne pachnące zioła, w
    malutkich porcjach np. foremki do lodu. Sprawdzone.
  • wg mnie duża ilość najlepiej podzielić na porcje i zamrozić
    --
    Pozdrowienia z Poznania :)
  • >jak go zamrozisz, to gotowac bedziesz ciape, a nie szpinak

    ja zamrazam cale liscie potem na maselko plus czosnek.. zadnej ciapowatosci
    wiekszej niz ze swiezego nie obserwuje.. pewnie ze bardziej aromatyczny jest
    swiezutki.... ale jak ma zgnic?

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.