• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

szpinak - przechowywanie

  • IP: 81.15.189.* 25.04.04, 18:57
    hej hej hej

    mam taki problem maly...z dzialki tato przytachal reklamowke
    szpinaku...dzisiaj nie mam ochoty go jesc....jak go przechowac? w czym? a
    moze zamrozic? a moze zrobic i bedzie "na jutro"?
    a jezeli chodzi o sposob przyzadzania - chetnie poczytam o waszych pomyslach.

    pozdrawiam serdecznie

    Patrycja

    Edytor zaawansowany
    • Gość: Liska IP: 81.210.125.* 25.04.04, 20:02
      Hej,
      ja przekładam do durszlaka (bez mycia) i wkładam do lodówki, ale trzymam go tam
      max 2 dni.
      A może zamroź go? Umyj listki, wysusz na ręczniku papierowym, podziel na porcje
      i przełóż do torebek do zamrażania.
      Ze szpinaku możesz zrobić np. zupę, gnocchi szpinakowe (było tu już mnóstwo
      przepisów), naleśniki ze szpinakiem albo po prostu podgotowany, z czosneczkiem,
      gałka muszkatołową i masłem...
      Życzę powodzenia, bo to moje ulubione warzywo:-)
    • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 25.04.04, 21:02
      jak go zamrozisz, to gotowac bedziesz ciape, a nie szpinak. W lodowce zwiednie,
      bo lodowka wysusza warzywa.
      Ja zazwyczaj przechowuje zielonolistne warzywa sczelnie owinielte folia, po
      uprzednim wyplukaniu. wytrzymuja do 4-5 dni.
      Jesli to tylko na dzien lub dwa wloz do miski z zimna woda i wstaw do lodowki.
      To samo jesli chcesz ujedrnic zwiedniete liscie (salaty, pak choy, botwinke
      itd)
      • Gość: patkag IP: 81.15.189.* 27.04.04, 17:27
        Liska, senin dziekuje wam!!!


        Patrycja
      • 28.04.04, 14:31
        >jak go zamrozisz, to gotowac bedziesz ciape, a nie szpinak

        ja zamrazam cale liscie potem na maselko plus czosnek.. zadnej ciapowatosci
        wiekszej niz ze swiezego nie obserwuje.. pewnie ze bardziej aromatyczny jest
        swiezutki.... ale jak ma zgnic?
    • Gość: sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 17:38
      na moje swiezy - dzisiaj zebrany szpinak
      mokrawy w foliowej torbie
      bez szwanku do jutra przeleży
      mozna go na dół do 'loduwy'
      nic mu nie bedzie jak dzionek poczeka
      • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 09:38
        Tylko teraz szpinak jest najlepszy. Wymyty, wrzuć na wrzącą wodę / na moment/
        wystudź, do torebeczek foliowych i do zamrażarki. Nie wysycha jak jest
        szczelnie zamknięty, a można tak jak z ziołami - do pudełeczka , ugnieść i
        zalać odrobiną wody . Lód nie dopuszcza powietrza . To tak jak kupujemy
        zamrożone ryby w lodowej skorupce. Tak mrożę koper i inne pachnące zioła, w
        malutkich porcjach np. foremki do lodu. Sprawdzone.
    • 28.04.04, 09:47
      wg mnie duża ilość najlepiej podzielić na porcje i zamrozić
      --
      Pozdrowienia z Poznania :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.