Dodaj do ulubionych

szpinak - przechowywanie

IP: 81.15.189.* 25.04.04, 18:57
hej hej hej

mam taki problem maly...z dzialki tato przytachal reklamowke
szpinaku...dzisiaj nie mam ochoty go jesc....jak go przechowac? w czym? a
moze zamrozic? a moze zrobic i bedzie "na jutro"?
a jezeli chodzi o sposob przyzadzania - chetnie poczytam o waszych pomyslach.

pozdrawiam serdecznie

Patrycja

Edytor zaawansowany
  • Gość: Liska IP: 81.210.125.* 25.04.04, 20:02
    Hej,
    ja przekładam do durszlaka (bez mycia) i wkładam do lodówki, ale trzymam go tam
    max 2 dni.
    A może zamroź go? Umyj listki, wysusz na ręczniku papierowym, podziel na porcje
    i przełóż do torebek do zamrażania.
    Ze szpinaku możesz zrobić np. zupę, gnocchi szpinakowe (było tu już mnóstwo
    przepisów), naleśniki ze szpinakiem albo po prostu podgotowany, z czosneczkiem,
    gałka muszkatołową i masłem...
    Życzę powodzenia, bo to moje ulubione warzywo:-)
  • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 25.04.04, 21:02
    jak go zamrozisz, to gotowac bedziesz ciape, a nie szpinak. W lodowce zwiednie,
    bo lodowka wysusza warzywa.
    Ja zazwyczaj przechowuje zielonolistne warzywa sczelnie owinielte folia, po
    uprzednim wyplukaniu. wytrzymuja do 4-5 dni.
    Jesli to tylko na dzien lub dwa wloz do miski z zimna woda i wstaw do lodowki.
    To samo jesli chcesz ujedrnic zwiedniete liscie (salaty, pak choy, botwinke
    itd)
  • Gość: patkag IP: 81.15.189.* 27.04.04, 17:27
    Liska, senin dziekuje wam!!!


    Patrycja
  • 28.04.04, 14:31
    >jak go zamrozisz, to gotowac bedziesz ciape, a nie szpinak

    ja zamrazam cale liscie potem na maselko plus czosnek.. zadnej ciapowatosci
    wiekszej niz ze swiezego nie obserwuje.. pewnie ze bardziej aromatyczny jest
    swiezutki.... ale jak ma zgnic?
  • Gość: sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 17:38
    na moje swiezy - dzisiaj zebrany szpinak
    mokrawy w foliowej torbie
    bez szwanku do jutra przeleży
    mozna go na dół do 'loduwy'
    nic mu nie bedzie jak dzionek poczeka
  • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 09:38
    Tylko teraz szpinak jest najlepszy. Wymyty, wrzuć na wrzącą wodę / na moment/
    wystudź, do torebeczek foliowych i do zamrażarki. Nie wysycha jak jest
    szczelnie zamknięty, a można tak jak z ziołami - do pudełeczka , ugnieść i
    zalać odrobiną wody . Lód nie dopuszcza powietrza . To tak jak kupujemy
    zamrożone ryby w lodowej skorupce. Tak mrożę koper i inne pachnące zioła, w
    malutkich porcjach np. foremki do lodu. Sprawdzone.
  • 28.04.04, 09:47
    wg mnie duża ilość najlepiej podzielić na porcje i zamrozić
    --
    Pozdrowienia z Poznania :)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.