Dodaj do ulubionych

kotlety ziemniaczane

26.04.04, 19:50
mam zaraz zamiar zrobić, ale z czym je podać? bo przecież nie z ziemniakami?
l.
--
Anglicy mają sto religii, lecz tylko jeden sos - Heine Heinrich
Edytor zaawansowany
  • masia27 26.04.04, 19:51
    najlepiej z sosem grzybowym :)
  • dziuunia 26.04.04, 20:11
    Albo z tzatziki też smacznie i świeżo:)
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 26.04.04, 20:17
    Z kluskami, kaszą, kuskus, fasolą po latynosku, z ostrym sosem w pita niczym
    falafel.
  • kwieta4 27.04.04, 03:46
    zostalo mi sporo kaszy. podsmazylam posiekane pieczarki i cebule, mialam akurat
    cukinie, bo je faszerowalam, wiec troche miazszu wrzucilam do pieczarek i
    moment poddusilam, wsypalam siekana natke, sol i pieprz, wgniotlam maly zabek
    czosnku (chaos, ale tzw. artystyczny:). kasze pomieszalam z tym wszystkim,
    potem obtoczylam 'kotlety' w bulce tartej i smazylam krotko, doslownie do
    zrumienienia, bo przeciez nic tam surowego nie bylo.
    do tego esencjonalny sos grzybowy. i te faszerowane cukinie. lekkie bylo:))
    poszlo blyskawicznie. chyba za malo takich rzeczy robie, ale i resztek
    niewiele, zeby improwizowac.
    kotlety ziemniaczane sa super!!. ja lubie z ogorkiem kiszonym, ale takim
    obranym ze skorki, pokrojonym w spore kawalki i do tego natka pietruszki. moze
    tez byc sos chrzanowy, ale grzybowy jest lepszy:)
  • lunatica 27.04.04, 08:43
    z duszonymi pieczarkami i sosem jogurtowo-ogórkowym - pychotka!
    --
    Anglicy mają sto religii, lecz tylko jeden sos - Heine Heinrich
  • Gość: MS IP: *.ze.tarnow.pl 27.04.04, 09:36
    A jak robisz te kotlety?

    MS
  • lunatica 27.04.04, 10:13
    będzie z pamięci:
    ziemniaki (na oko - ok. 1 kg)
    1 jajko
    cebula
    sól, pieprz i inne przyprawy
    bułka tarta
    odrobina (?) śmietany lub jogurtu

    lekko podgotowane ziemniaki rozdrabniam (ucieram, miksuję), do takiej masy
    dodaję jajko i przyprawy do smaku, śmietanę (jogurt). jeżeli masa jest zbyt
    rzadka, dodaję bułki tartej. formuję kotleciki obtaczam je w bułce tartej i
    smażę na rogrzanym tłuszczu, raz jednaj, raz z drugiej strony.

    to tyle. tak z pamięci.

    --
    Anglicy mają sto religii, lecz tylko jeden sos - Heine Heinrich
  • lunatica 27.04.04, 10:14
    dodaniu podsmażonej cebulki :-)
    --
    Anglicy mają sto religii, lecz tylko jeden sos - Heine Heinrich
  • Gość: MS IP: *.ze.tarnow.pl 27.04.04, 13:30
    Dzieki, wygladaja smakowicie, chyba dzis zrobie :)

    MS
  • amused.to.death 27.04.04, 23:26
    Mm... narobiłyście mi na to ochoty.
    Chociaż pamiętam jeszcze wersję kotlety ziemiaczane a la ruskie pierogi - pyszne było! Czyli kolejny pomysł na obiad...
  • hania55 27.04.04, 10:02
    Np. z sosem grzybowym z suszonych i mrożonych grzybów (duszone na maśle z
    cebulką, solą, pieprzem i odrobiną suszonego rozmarynu).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka