Dodaj do ulubionych

Aperitif weselny po polsku

19.02.11, 20:53
Witam serdecznie!
Organizujemy slub i wesele w Polsce, a moj Narzeczony jest Francuzem. Polowa gosci weselnych przyjedzie z jego kraju.
Chcemy polaczyc obydwie kultury w trakcie przyjecia. Po ceremonii koscielnej i zyczeniach, w czasie robienia zdjec, gosciom bedzie podany apertif, koktail na stojaco, z akoholi planujemy podac: slodkie wina z Poludnia Francji, wino rozowe, pastis i piwa.
Zastanawiamy sie jakie polskie przekaski moga pasowac na taka okazje. I nie mamy za bardzo pomyslu. Moze Wy nam cos podsuniecie ?
Moga to byc koreczki lub tosty. Cos niebrudzacego i nieduzego zeby bylo na jeden lub dwa kesy :)

--
Tęsknię za odlotem, jestem w środku samolotem
Galapagos, cieplejszy listopad
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Aperitif weselny po polsku 20.02.11, 00:10
      Sliwki zapiekane w boczku to polski wynalazek, ale strasznie miedzynarodowo ograny. Może dolozyc do tego np plasterki oscypka?
      Przychodza mi jeszcze do glowy:
      male ptysie z musem z wędzonego węgorza
      male bliny z zielonego groszku z bałtyckim łososiem
      mini-cebularze
      malenkie kanapeczki z pasztetem z kaszy gryczanej (plus ogorek kiszony np)
      pierozki drozdzowe albo paszteciki z 1. miesem i warzywami 2. kasza i kapusta kiszoną 3. ruskie
      w koreczkach, jesli juz, uzylabym kabanosow, kindziukow i innych dobrych polskich wędlin




      --
      Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
      • marghot Re: Aperitif weselny po polsku 24.02.11, 14:06
        a propos sliwek w boczku

        moze kęski wątróbki drobiowej z połową śliwki owinięte boczkiem?
        calośc z grilla


        --
        [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdctv73eeu1c6ef.png[/img][/url]
    • Gość: Rhone Re: Aperitif weselny po polsku IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 23.02.11, 23:07
      Do wybrania-sugestja
      Te wspaniale polskie pieczarki w occie,na aperitif ,wkluc w kilka wykalaczki,reszte postawic w szklaneczkach,malutkie kanapeczki z roznymi pastami z wedzonych pstragow lub innych rybek,male koktajlowe pomidorki,male rzodkiewki,krotko przyciac liscie,zostawiajac 1 cm zielonych ogonkow,ponacinac wzdloz,wygladaja jak poukladane kwiatki na polmisku, pokrojone w slupki swieze ogorki ,do tego sosy na bazie majonezu(z dodatkiem papryki i ciut koncentratu pomid dla koloru)inny ze startym zabkiem czosnku-nie obawiaj sie ze smierdzi daje za to smak wspanialy,francuzi sie w tym smakuja,lub twarozek(nie ten granulkowany bo za rzadki,ale taki jak kiedys babcie przyrzadzaly)ze szczypiorkiem przyprawiony sola i pieprzem do tych surowych poprzednio wymienionych warzyw.Uwaga nie za duzo kiszonych ,raczej dla polskich gosci bo fr nie sa do tego smaku przyzwyczajeni.Mozesz tez pokroic w kostke oscypki (tez wykalaczki)raczej naturalny smak,bo na wedzone raczej dziwnie im to wyglada.Mozesz tez pokroic pizze ,lub slone keksy na malutkie kwadraciki.(Keks szynkowo oliwkowy ,lub pomidory suszone i ser zolty)Mozesz tez upiec slodki keks czekoladowo -orzechowy z mysla o dzieciach(polewa zbedna)Wbic w jablka lub inne warzywo male szaszlyczki- piernik',kolorowa marmoladka,biszkopcika kawalek,lizaki,postawic w kilku dostepnych miejscach dla dzieci.Masz troche czasu to wyprobuj,zobacz jak zaprezentowac na polmiskach lub tackach,by nie bylo niespodzianki w ostatniej chwili ;Jezeli nie chcesz podawac sosow do surowych warzyw na ten aperitif ,moze innym razem skorzystasz z mojej rady .Zycze duzo szczescia
    • Gość: miu Re: Aperitif weselny po polsku IP: *.fbx.proxad.net 25.02.11, 00:49
      Bene wymyslila kilka fajnych pomyslow, z tym ze wina, ktore chcesz podac na aperitif beda z pewnoscia pasowaly do sliwek w boczku, co do reszty... pewnosci brak. Trzeba by bylo przywiezc pare butelek i kosztowac z konkretnymi rzeczami.

      Klopot w tym, ze w polskiej tradycji nie ma aperitifu. Zatem nie ma polskich specjalnosci aperitifowych, w dodatku pasujacych do slodkich win z poludnia Francji, pastisu i wina rozowego. Polscy goscie torche sie zdziwia.

      Dlatego radze: chesz polski aperitif, to podaj polskie wodki (jest duzy wybor smakowych od miodunek po zubrowki, Francuzi wiekszosci skosztuja z przyjemnoscia) a oscypki, kielbasy, koreczki, marynaty, pasty rybne na tostach - wszystko bedzie pasowac. Ryzyko jest takie, ze goscie, zwlaszcza polscy, sie wstawia. Zatem: chcesz francuskie wina, to podaj francuskie specjaly, ktore sie z nimi tak dobrze lacza, przeciez moga przyjechac razem z winem :)

      Mozesz tez podac wytrawne i polslodkie wino musujace, do nich pasuje wszystko. Szampan zostanie na toasty ;)
      • billy.the.kid Re: Aperitif weselny po polsku 25.02.11, 13:51
        jak to nie ma w polskiej tradycji?????????????????????????

        .....mężczyznom dano wódki
        zaczem wszyscy siedli i chołodzieć litewski/chłodnik zabielany.
        milczkiem żwawo jedli....
        --
        rzecz się dzieje w POLSCE- czyli NIGDZIE.
        • Gość: miu Re: Aperitif weselny po polsku IP: 82.244.190.* 26.02.11, 18:36
          Sama wodka nie jest jeszcze apritifem. Wodke podaje sie gosciom przy wejsciu na polskich wiejskich weselach, ale to nie jest aperitif w znaczeniu "wstepnego poczestunku, zwykle na stojaco, trwajacego ok. 20-40 min", gdy goscie jedza, rozmawiaja, maja okazje sie wstepnie poznac. W Polsce nie ma takiej tradycji.
      • ga_lapagos Re: Aperitif weselny po polsku 25.02.11, 18:09
        Dziekuje bardzo za wszystkie pomysly. W przyszlym tygodniu bede rozmawiac z restauracja gdzie urzadzamy przyjecie. Oni nigdy nie organizowali aperitifu i dlatego to ja mam zaprezentowac nasze pomysly, a oni powiedza mi czy to jest wykonalne :)

        Jesli chodzi o wino na aperitif nie moze byc ono zmienione gdyz swiat mojego przyszlego meza runalby w posadach ;). Jego rodzina od wielu pokolen zajmuje sie produkcja wina, to dla niego bardzo wazne. Podczas kolacji bedzie podawane wino, ktore zostalo zabutelkowane z mysla o jego slubie wieele lat temu.
        Slodkie wino bedzie to Muscat. To wino swietnie pasuje do takich slonych przekasek, jest slodkie, takie kwiatowe i na zasadzie kontrastu pasuje smakowo do serow, lososia itp.

        Dziekuje za pomysly, napisze Wam na co sie zdecydujemy po rozmowie z restauracja!
        Pozdrawiam!


        --
        Tęsknię za odlotem, jestem w środku samolotem
        Galapagos, cieplejszy listopad
        • Gość: GRAZIA Re: Aperitif weselny po polsku IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 25.02.11, 22:25
          na aperitif nie serwuje sie wodki we fr ,wina slodkie ,polslodkie ,musujace z odrobina soku a z cz porzeczki ,soki , wody -bo nie wszyscy pija ,jesli bedzie serwowana wodzia ,to sie zastanow , zebys sie pozniej nie wstydzila za swoich gosci jak popija i beda padali ,na aperitif przewidz godzine -poltorej ,bo mysle ze pozniej zasiadziecie do stolow , nie podaje sie zup (rosolow z kluskami)) bo ludzie nie sa przyzwyczajeni i beda dziwnie spogladac i dyskutowac nad zupa , zimna plyta ew gorace przystawki ,pozniej przerwa na polgodzinne tance i dalej danie glowne ,przerwa na tance ,i nastepne (nie ladowac w gosci wszystkich potraw naraz, ale z przerwami zeby troche przetrawili )nie zapomnij o ichnych winach do obiadu (kolacji),,,,sprawdz co maja w restauracyjnej apteczce, bo ci goscie moga prosic o aspiryne ,lub inny lek na przetrawienie ,wiem ze w kazdym kraju jest inny zwyczaj ,a chodzi oto zebys nie popelnila jakiegos bledu ,---zycze udanego wesela
          • ga_lapagos Re: Aperitif weselny po polsku 25.02.11, 23:35
            Grazia, widze, ze tez piszesz z Fr ;)
            Nie martw sie, bylam na wielu weselach francuskich i wiem jak urzadza sie tutaj przyjecia. Jednak jak pisalam nasze wesele bedzie polaczeniem obydwu kultur. Moi goscie dostali taki miniprzewodnik po polskim weselu i beda przygotowani na to, ze pierwszym daniem jest zupa. Akurat nie bedzie rosolu ;) . Wiedza tez, na czym polega polskie biesiadowanie przy zastawionym stole. Wydaje mi sie, ze sa pozytywnie nastawiani i bardzo ciekawi tego.

            Polscy goscie dostali przewodnik w kilku punktach po francuskim slubie i weselu i tez wiedza, ze bedzie godzinny aperitif :)

            Dziekuje i mam nadzieje, ze wszyscy goscie poznaja obyczaje obydwu kultur i beda zadowoleni z imprezki!
            --
            Tęsknię za odlotem, jestem w środku samolotem
            Galapagos, cieplejszy listopad
            • iwonka55 przewodnik 26.02.11, 17:04
              witaj,

              jestem w tej samej sytuacji co Ty, tez jestesmy w trakcie organizacji wesela w Polsce, gdzie nawet wiekszosc gosci to beda Fracuzi ;)
              Super pomysl z tym przewodnikiem po polskim weselu, czy moglabys blizej napisac, jak on bedzie wygladal?
              Ja rowniez chce przygotowac troche informacji dla gosci francuskich, ale narazie myslalam tylko o ceremonii w kosciele, zeby goscie nie czuli sie za mocno pogubieni w czasie mszy..

              pozdrawiam i powodzenia :)
              iwona
        • Gość: miu Re: Aperitif weselny po polsku IP: *.fbx.proxad.net 26.02.11, 18:49
          Ga_Lapagos, mam spore doswiadczenie z polskim restauracjami i francuskimi goscmi :) Dlatego radze szczerze: SKOSZTUJ wszystkiego co ci zaproponuja w restauracji. Powiedz, ze chetnie zaplacisz za to przygotowanie ekstra, ale koniecznie skosztuj przed weselem. Nawet w bardzo dobrych restauracjach mozna byc zaskoczonym (i na plus, i na minus).

          ***
          Skoro wina sa absolutnie wyjatkowe, to jeszcze wiekszym wyzwaniem jakie staje przed Toba bedzie dobranie dan do win. Obawiam sie, ze rodzina Twojego meza bedzie zalamana jesli kompozycja sie nie uda... Trzymaj sie! :)))
          • ga_lapagos Re: Aperitif weselny po polsku 26.02.11, 19:05
            Miu
            To bardzo cenna rada, nie pomyslalam o tym, masz racje.
            Oni pomoga mi powiedziec, ze ok, ok nie ma sprawy, a potem bedzie po ichniemu. Degustacji dan juz dokonalismy i trzeba bylo czasem negocjowac conieco ;)
            Zwlaszcza , ze imprezka bedzie w restauracji, w malym miasteczku gdzie raczej gotuja na ilosc a nie na jakosc. Ale generalnie jedzenie jest dobre.
            Umowimy sie z nimi na probki tych przekasek.
            Wino jak mowilam jest najwazniejsze po wyborze zony i obraczek. A moze nawet przed obraczkami .... ;)

            --
            Tęsknię za odlotem, jestem w środku samolotem
            Galapagos, cieplejszy listopad
            • Gość: miu Re: Aperitif weselny po polsku IP: *.fbx.proxad.net 27.02.11, 18:21
              :) Wchodzisz w rodzine winarzy - wino jest wazniejsze od zony! ;))))))))))

              Dlatego tak mocno podkreslalam, zeby miec pewnosc, ze polskie dania (nie tylko aperitif) beda pasowaly do tych wyjatkowych win, ktore Twoja przyszla rodzina trzymala w najlepszej czesci piwnicy przez dziesieciolecia (pewno sa w wieku pana mlodego).

              Do tego trzeba je bedzie otworzyc nieco wczesiej, zeby "odetchnely". Polska restauracja moze o tym w ogole nie pomyslec i otwierac je przy stolach w trakcie posilkow. Francuzom serce sie bedzie kroic... Ustal wszystkie detale z narzeczonym (ktore wino kiedy otwierac, czasem 2-3 godziny!, jaka teperatura, jakie kieliszki z tych ktorymi dysponuje restauracja), ja bym nawet poprosila dwie osoby, Francuza i Polaka; ktorzy beda jakos umieli sie dogadac ze soba, zeby dbali o to wszystko w czasie przyjecia (czyli przypominali co kiedy otwierac, itp.)

              Zwroc tez uwage jakie beda serwetki (w malych miastach wciaz mozna spotkac socjalistyczne bibulki zamiast serwetek na kolana).
              • Gość: goscxx Re: Aperitif weselny po polsku IP: 89.230.84.* 28.02.11, 22:09
                Jezeli moge cos doradzic, to radze trzymac reke na pulsie, a dokladnie bez wzgledu na wszystko to postaraj sie o dwie osoby ze swojej strony ktore dokladnie poinformujesz/przeszkolisz i beda mialy dozor nad wszystkim. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze inaczej nie da rady. W mojej rodzinie przy kazdym weselu byly degustacje, ustalenia i tak na samym koncu pozostawala nasza smutna polska rzeczywistosc i to na kazdym kroku. A mialo byc zawsze tak pieknie, ale tylko przy uzgodnieniach.
              • ga_lapagos @ Miu 01.03.11, 19:41
                miu napisał(a):

                > :) Wchodzisz w rodzine winarzy - wino jest wazniejsze od zony! ;))))))))))

                Oczywiscie! Wino zostalo zabutelkowane za niemowlaka, a 30 lat pozniej zostanie wypite w Pl na weselu syna winiarzy :). Wczesniej kilka butelek otworzono na jego 18-ste urodziny. Masz racje! To wino jest wazniejsze od zony! Kelnerzy zostali juz poinformowani i poproszeni o odpowiednie podanie wina (temp., natlenienie itp.). Oczywiscie podczas przyjecia bedzie osoba, ktora sprobuje to kontrolowac ;)

                Poza tym masz racje, w polskich restauracjach niestety spotykam sie z brakiem serwetek. Kupilismy materialowe serwetki na kolana, restauracja nie miala ich na wyposazeniu. Byly rowniez problemy z coolerami do wodki.

                W czwartek bierzemy muscat i rozowe wino na aperitif pod pache i idziemy na degustacje !
                --
                Tęsknię za odlotem, jestem w środku samolotem
                Galapagos, cieplejszy listopad
    • Gość: miu Re: Aperitif weselny po polsku IP: *.fbx.proxad.net 03.03.11, 16:32
      Przypomniala mi sie najzabawniejsza sytuacja z francuskimi goscmi w polskiej restauracji, opisze ja w ramach przestrzegajacego zartu ;)

      Francuzi siadaja do stolu na ktorym polska obsluga postawila juz (zeby potem bylo szybciej):
      1. talerze z makaronem do rosolu
      2. salaretki z mizeria do drugiego dania
      Francuzi (byli sami, bez zadnych Polakow) popatrzyli na siebie i... wlali mizerie do makaronu, wymieszali i zjedli z apetytem. Mina kelnerow, ktorzy przyszli z goracym rosolem... bezcenna ;))) :DD

      Dla Fracnuzow co na stole to jest do zjedzenia w komplecie. Trzeba na to uwazac i bardzo przestrzegac restauracje, zeby stawiali tylko to co w danym czaseie ma byc zjedzone ;)

      Pamietaj tez o BIALYM pieczywie. Brak pieczywa to maly dramat, a w Polsce pieczywo stawia sie na stolach tylko wtedy gdy sie je zamowi i sprzata od razu, w dodatku czesto to baltownowski chleb a nie bulki. Tymczasem dla francuskich gosci biale pieczywo powinno stac na stole od przystawki do konca glowego dania. Dobrze byloby pomyslec o roznych ksztaltach (np. male kajzerki +, bulka parska/wroclawska/weka + np. jakies ciemniejsze pieczywo w niewielkich ilosciach - to bedzie tez ladnie wygladalo).
    • syswia Re: Aperitif weselny po polsku 04.03.11, 20:49
      Nela Rubinstein podawala w swojej ksiazce kucharskiej przyklady menu na rozne okazje. Z cala pewnoscia byly tam bliny z kwasna smietana i kawiorem, ale ona do tego podawala zmrozona wodke... Przejrzyj jej ksiazke, moze Ci cos podpadnie.
      Slodkie wina (z mojego podworka wina lodowe) swietnie pasuja do przekasek z watrobki. Moze jak ktos juz wspomnial drozdzowe pierozki z nadzieniem z watrobki gesiej? albo ptysie z takim nadzieniem?
      --
      Z buntem przez zycie...
      www.bakowska1.webpark.pl
    • evi1508 Re: Aperitif weselny po polsku 12.09.16, 23:55
      My tez organizujemy przyjecie weselne polsko-francuskie w następnym roku i bardzo mnie zainteresowały mnie twoje wpisy. Bardzo ciekawi mnie jak się wam udało przyjecie i czy możesz podzielić się swoimi radami?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka