jak upiec nie opadający sernik ??? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy opadanie sernika to jego nieodłączna cecha, czy istnieje jakiś sposób na to żeby jednak nie opadł, albo chociaż nie opadł tak dramatycznie ? No i żeby nie pękał w czasie pieczenia ? Ostatni mój wytwór najpierw wyrósł sporo ponad brzeg tortownicy, następnie popękał, pofałdował się dziwnie na brzegach, a po wyłączeniu piekarnika dostojnie opadł nieco poniżej brzegów tortownicy (pośrodku jeszcze niżej). Był smaczny oczywiście i został zjedzony ekspresowo, ale wygląd miał taki sobie :(
    Sernik robiłam wg zwykłego przepisu - 6 żółtek utartych z cukrem i 15 dag masła, 1 kg twarogu sernikowego, opakowanie budyniu, na koniec piana z białek delikatnie domieszana. 1,5 godziny w 180 st.
    • pomarola napisała:

      > żeby jednak nie opadł, albo chociaż nie opadł tak dramatycznie ?
      czasami to sa drobnoostki
      np.
      brzeg tortownicy
      nie posypuje niczym,
      moze
      nie musi byc problemem?
    • Najprostszy sposob na nieopadajacy sernik to mokry sernik - jak najmniej napowietrzony, zadnego ubijania czegokolwiek, troche ucierania i to wszystko - takie sa np serniki amerykanskie (najpyszniejsze te z czekoladą) albo sernik z rosą (sernik w zasadzie sie w nim gotuje pod warstwa z bezy).

      Mocniejsze rusztowanie dadza sernikowi bialka ubite z cukrem, moze pomoc tez kąpiel wodna zamiast normalnego pieczenia. Moze sprawdzi sie pomysl z rzucaniem (nie wiem, ale mozna sprobowac, skoro na biszkopty dziala). Mozesz tez sprobowac sposobu na opadajace suflety - tzn ponowne podpieczenie - istnieje mozliwosc, ze sie podniesie i juz nie opadnie.
      --
      śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
      • bene_gesserit napisała:

        Mozesz tez sprobowac
        > sposobu na opadajace suflety - tzn ponowne podpieczenie - istnieje mozliwosc,
        > ze sie podniesie i juz nie opadnie.
        albo odwrotnie,juz robilas
        suflety?
        nie,nawet tego nie znasz
        w swojej kuchni,
        bo ten opis "dla kogo"
        nawet sama ne rozumiesz
        bo przepis byl by inny,
        suflety sa latwe,
        zalezy dla kogo?
      • Dużo zależy od samego sera. Często pomaga dodatek serniksu. Bene ma rację, nie opada nigdy Złota Rosa, półpłynny w trakcie wsadzania do piekarnika. A zwykły najlepiej wychodzi z sera białego, przepuszczonego przez zwykłe sitko. Ser ma wtedy dobrą konsystencję. Myślę też, że sernikiem rzucać raczej nie należy, nic to nie da, bo jest to ciasto bardziej zwarte niż biszkopt. Z tego samego powodu ponowne podpieczenie go też nie podniesie. No chyba, ze sernik strasznie oklapł, a pod ręką mamy kogoś wybitnie denerwującego, wtedy rzucenie w niego nieudanym sernikiem (po przestygnięciu!) pomoże przynajmniej wyładować frustrację ;)
        • aqua48 napisała:

          > Dużo zależy od samego sera. Często pomaga dodatek serniksu.

          To chyba efekt placebo :) Sernix to skrobia, E-1422 czyli acetylowany adypinian diskrobiowy (skrobia modyfikowana) i aromaty. Czyli mąka ziemniaczana i pochlaniacz wody (dzialajacy dokladnie tak, jak kaszka manna albo wiecej mąki ziemniaczanej) plus sztuczne zapaszki.

          --
          Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
          • bene_gesserit napisała:

            > aqua48 napisała:
            >
            > > Dużo zależy od samego sera. Często pomaga dodatek serniksu.
            >
            > To chyba efekt placebo :)

            Placebo to zwykle cukier puder, a tu skrobia ziemniaczana. A z resztą placebo nie placebo, to trochę tak jak z rzucaniem biszkoptem, nie ważne dlaczego, grunt, że działa :)
        • Rzucanie sernikiem/biszkoptem sprawdza się - praktykuję z dobrym skutkiem.


          --
          Gdybym ja był premierem, nie byłoby tej katastrofy

          Drobiu mówię stanowcze STOP!
    • na mojewypieki.blox.pl Dorotka umieściła cały artykuł nt pieczenia doskonałego sernika :)
      • maggie78s napisała:

        > na mojewypieki.blox.pl Dorotka umieściła cały artykuł nt pieczenia doskonałego
        > sernika :)

        nic nowego,
        wiesz, jak wiem co mowie
        to nie potrzebuje pomocy,
        dlatego jeszcze raz sie pytam
        ile na tym zarobie?
      • maggie78s napisała:

        > na mojewypieki.blox.pl Dorotka umieściła cały artykuł nt pieczenia doskonałego
        > sernika :)

        Wiem, robiłam i oklapł jak zwykłe :)
        Moje skromne doświadczeniwe uczy, że jak się da na wierzch jakąś warstwę, np ciasta (jak w królewskim), albo bezy to nie klapie.
        --
        Chwała Matce i Córce i Świętej Duszy
    • po wyłączeniu piekarnika, kiedy widzę, że zaczyna opadać, przeciągam nóż pomiędzy ciastem, a tortownicą "oddzielając" niejako ciasto od ścianek blachy. Opada, ale równomiernie, bez uniesionych brzegów i krateru w środku.
      --
      moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
    • 120-130 stopni przez 2,5-3 godziny spróbuj. Sernik opada dlatego, że podczas pieczenia... puchnie. Puchnięcie bierze się ze zwykłej ekspansji termicznej masy, a ściślej mówiąc uwięzionych w niej podczas miksowania pęcherzyków powietrza oraz waporów wodnej pary. Zmniejszając temperaturę wypieku ograniczasz unos, dokładnie tak samo, jak przy wypieku bezów, które nie powinny ani drgnąć. Właśnie temu służy kąpiel wodna: zapewnieniu, że temperatura ośrodka przekazującego ciepło nie przekroczy 100 stopni Celsjusza.

      Tak samo gwałtowne odparowywanie ograniczasz wiążąc wodę w masie za pomocą dodatku skrobii, już to ziemniaczanej, już to kukurydzianej, już to pszennej, albo jakiejś nowoczesnej, sernixowskiej. Oldskule jeszcze dobrze odciskają twaróg z serwatki, zanim wetrą go do masy.

      --
      To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
    • hmm..sernik chyba zawsze opada.nie ma na to sposobu.
    • Gość: jolka_mariolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 11:14
      dużo zależy od przepisu i rodzaju sera, spróbuj dodać sernix albo fix do sernika
      • Autorka watku napisala, ze dodaje budyn - serniks to niemal dokladnie to samo, tylko drozsze.
        --
        Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
    • ponoc naleze sernik wolno studzic czyli najpierw uchylasz piekarnik i czekasz 15 minut, potem otwiersza piekarnik i znowu 15 minut, potem dopiero wyjmujesz. no i nie nalezy otwierac piekarnika podczas pieczenia!
      --
      mój blog o szyciu
      fotografia dziecięca i portretowa
      • Te cyrki ze studzeniem robię oczywiście zawsze, absolutnie nie wyciągam gorącego sernika, ale on, łobuz jeden, zaczyna opadać jak tylko wyłączę prąd :)
        Przemawia do mnie teoria (myślę że podparta praktyką !) Krysi2000 - kolejne podejście przećwiczę na niskich temperaturach :)
    • Moje doświadzczenie z sernikiem mówi, że nie opada ten sernik, który nie rośnie. Albo rośnie bardzo mało. Czyli jak pisała wyżej bene_gesserit jak najmniej ucierany, bez ubitego białka itp. Taki, w którym miesza się ser, całe nieubite jajka i pozostałe składniki.

      Przepis na doskonały sernik autorstwa Dorotus również wypróbowałam - sernik oklapł jak zawsze.
    • Niestety, sernik zawsze opada, tajemnica tkwi w tym, by opadł równo.
      Po upieczeniu należy sernik odkroić od blachy czy tortownicy, inaczej, jeśli w czasie pieczenia się przykleił - brzegi sernika zostaną przyklejone do blachy, a środek opadnie,
      a jeśli odkroimy brzegi, póki są gorące, sernik tak samo opadnie, ale za to równo i nie będzie widać, że opadł.



      -- ********
      Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.