Dodaj do ulubionych

Chłodniki - potrzebne przepsy

27.04.04, 23:05
Właśnie. będzie już tylko coraz cieplej. Mojej rodzinie bardzo smakują zupy
na zimno - a ja cierpię na brak pomysłów. Może znacie coś ciekawego?
Edytor zaawansowany
  • wedrowiec2 27.04.04, 23:12
    Od lat w naszej rodzinie (pochodzącej z Litwy) robi się chołodziec litewski:
    2 pęczki botwinki
    1 ogórek
    3 jajka ugotowane na twardo
    1/2 pęczka koperku
    pęczek rzodkiewek
    1/3 - 1/2 pęczka szczypiorku
    200 ml śmietany 22% (najczęściej Dannona)
    Młodą botwinkę dokładnie myję i kroję w kawałki (leżące liście kroję co ok. 1,5
    cm:)). Wkładam do wody (ok.1 litra) i gotuję kilkanaście minut. Jeśli botwina
    jest starsza, to najpierw gotuję pokrojone w kostkę buraczki (kilka minut) a
    potem dokładam pokrojone liście. Po ugotowaniu studzę całość. Połowę porcji
    kopru i cały szczypior rozcieram z 1 łyżeczką soli. Dodaję pokrojone
    rzodkiewki, jajka i ogórek, zalewam smietaną i dokładnie mieszam. Gdy wywar
    botwinkowy ostygnie wlewam do jarzyn ze śmietaną. Najpierw dodaję
    część "gęstą" - ugotowane liście i buraczki, a potem dolewam wywar. Doprawiam
    solą i octem. Czasami, gdy w botwince jest mało buraków, dodaję trochę
    koncentratu burakowego. Podaję z gotowanymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze
    stopionej słoniny i posypanymi pozostały koperkiem
  • Gość: Camille IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 28.04.04, 01:10
    Mam 2 przepisy na zielone chlodniki-

    Chlodnik ziolowy-

    1 cukinia
    2 ogorki
    1 dymka
    2 zabki czosnku
    2 peczki szczypiorku
    1 peczek koperku
    2 lyzki oliwy z oliwek
    1 szklanka rosolu
    3 szklanki maslanki
    sol, pieprz
    Cukinie i ogorki obrac i pokroic w kostke. Dymke pokroic w krazki, czosnek
    przecisnac przez praske. Reszte zieleniny umyc i posiekac.
    Olej rozgrzac w rondlu, podsmazyc cukinie i pol ogorkow, dymke i czosnek. Dolac
    rosol, zagotowac, ostudzic. Reszte oporkow zmiksowac z zielenina, wymieszac z
    maslanka, dodac do reszty warzyw. Wszystko dobrze wymieszac, doprawic sola i
    pieprzem.

    Zielony chlodnik-

    2 duze jogurty naturalne
    2 swieze ogorki
    2 ogorki malosolne
    4 zielone dymki
    pol peczka szczypiorku
    kilka galazek kopru i swiezej kolendry
    1 zabek czosnku
    2 lyzki oliwy z oliwek
    garsc platkow migdalowych
    sol, pieprz
    Oliwe z oliwek i rozgnieciony zabek czosnku wymieszac z jogurtem, dodac sol i
    pieprz do smaku, nastepnie schlodzic godzine w lodowce. Swieze i malosolne
    ogorki/oba ze skorka/ pokroic na plasterki. Dymke, szczypiorek, koper i
    kolendre posiekac. Jogurt wlac do 4 talerzy, wlozyc pokrojone ogorki, posypac
    dymka, szczypiorkiem, koprem i kolendra. Na koncu posypac platkami migdalowymi.
  • anlukas 28.04.04, 01:07
    Tarator:jogurt zsiadłe mleko lub kefir starty ogórek czosnek koperek ewentualnie
    cebula rzodkiewka biały ser śmietana mięta sól pieprz papryka oliwa do smaku.
    Gazpaczo(gazpacho)zmiksowane warzywa z woda i oliwą:)
  • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.04.04, 09:18
    Zimna zupa - krem pomidorowa. Gazpacho..
    M.
  • attunia 28.04.04, 22:42
    Bardzo, bardzo dziękuję. Teraz mam w czym wybierać.
  • wydra10 29.04.04, 00:52
    Wiele lat temu poczęstowano mnie takim chłodnikiem i przez jakiś czas z
    upodobaniem go robiłam
    Podstawą chłodnika był dość esencjonalny (jeżeli można o czymś takim mówić w
    przypadku wywarów warzywnych) wywar z młodziutkiej włoszczyzny, pokrojonej
    bardzo drobno i oczywiście do tego botwinka - też drobniutka.
    Po ugotowaniu raczej powinno zostać niezbyt dużo płynu - taka w miarę gęsta
    zupka jarzynowa, wywar przeźroczysty i jakoś niezbyt różowy, jarzyny jędrne -
    broń Boże nie rozmiękłe. Po oziębieniu, już na talerzu dodawało się do tego
    śmietany - właśnie nie zsiadłego mleka czy kefiru, tylko kwaśnej, gęstej
    śmietany i to solidną ilość, kilka łyżek na talerz.
    Pokrojone jajko na twardo, sporo pieprzu do smaku i należało tylko delikatnie
    pobełtać to łyżką i już!!!!! Było pyszne i pewnie kaloryczne.
    Poza tym dużo skrobania i krojenia
    pozdrawiam
    W

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka