• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Ryz do risotto Dodaj do ulubionych

  • 26.02.11, 23:30
    Czy risotto można zrobić na zwykłym ryzu? W przepisie jest arbario lub carnaroli, w domu mam tylko basmati i długoziarnisty. Byłam dzisiaj w sklepie i nie było tych rusottowych, więc zaczelam się zastanwiac czy można je zrobić na 'normalnym' ryżu, albo jakimś innym, ale łatwo dostepnym?
    Z góry dziekuje za pomoc.
    Pozdrawiam
    Zaawansowany formularz
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 26.02.11, 23:47
      tylko dobrze gotuj, mieszaj, rozgotuj na ciapę i przypraw po swojemu i zjedz! Smacznego!
      • 27.02.11, 00:04
        móc można :)
        --
        miszmasz-marghe.blogspot.com/
        i
        malutki-kuchcik.blogspot.com/
        • 27.02.11, 00:37
          Ale czy efekt będzie ten sam? Hehe :D Rosół tez mozna na kostce 'ugotowac' :D Jutro pójde do jeszcze jednego sklepu, jak nie beda miec to zrobie na tym co mam, trudno się mówi. I tak nigdy jeszcze nie jadłam risotta, więc nie wiem jak ryż powinien smakowac ;)
          • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 27.02.11, 00:55
            będzie tak, jak go przyprawisz. Jest wdzięcznym obiektem do przyprawiania.
          • 27.02.11, 01:10
            W carrefour bywa ryz na risotto pod ich wlasna marką, nazywa sie ten gatunek Roma. To rowniez ryz superfino, czyli dobry do risotto. Noi i jest o niebo tanszy niz arborio czy carnaroli, nie mowiac juz o innych.
            --
            feminists aren’t humorless just because your jokes suck
            • 27.02.11, 01:28
              Zaiste, tescowy basmati też jest świetny. Zdecydowanie warto.
              • 27.02.11, 09:01
                Basmati na risotto? Gotuje czesto do kurczaka w curry: nie wyobrazam sobie, aby mozna bylo go uzyc do risotto. Najlepszy jest Carnaroli: od kiedy sprobowalam, robie tylko z tego.
                • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 27.02.11, 12:58
                  Nieeeeee :) Nie na risotto - było o ryżu marki Tesco i przy tej okazji chwalę ichnie basmati, bo też jest bardzo dobre i tanie :)
                  • Gość: Mel. IP: 83.238.201.* 31.07.13, 11:51
                    Było o ryżu marki Carrefour ;)
    • 27.02.11, 00:37
      Niby mozna, ale bedzie to raczej ryz z dodatkami, a nie kremowe, maziate risotto. Imo lepiej z braku ryzu na ristotto zrobic kaszotto z pęcaku np.
      --
      a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
    • Gość: Yon IP: *.Red-83-61-14.staticIP.rima-tde.net 27.02.11, 01:34
      Z jakiegocolwiek ryzu wychodzi tzw. (durne we wloskiej nazwie) risotto. Sugestia pecaku to zmiana konceptu. A moze to jest to samo co tluczone ziemniaki, kasza gryczana, czy inne?
      • 27.02.11, 02:44
        czyli potrawę z pęcaku o konsystencji właśnie risotto (i z podobnymi dodatkami, m.in grzybami, a odpowiednikiem risotto z barolo jest orzotto z marzemino).

        I nie, dobre risotto nie wyjdzie ci ze ’zwykłego’, czyli długoziarnistego ryżu.
        --
        wloszczyzna.blogspot.com/
        wloszczyznawobiektywie.blogspot.com/ czyli (nie)obiektywnie
        • Gość: Mel. IP: 83.238.201.* 31.07.13, 11:57
          Zgadzam się. Właśnie wypróbowałam. Makabra
    • 27.02.11, 09:05
      Carnaroli, vialone nano, arborio, baldo, roma.
      • 27.02.11, 11:51
        dawno, dawno temu, na samym poczatku lat 90tych w madrych niemieckich ksiazkach o kuchni wloskiej radzono, aby w przypadku niemania ryzu na risotto (o ktory w tych czasach w szczegolnosci w miasteczkach i wsiach bylo b. trudno) zastapic go w ostatecznosci ryzem do gotowania na mleku, ktory zachowuje sie podobnie rozgotowjac i tez ma okragle ziarenka.
        zaznaczano, ze nie bedzie to to samo, ale z ogolnie dostepnych zamiennikow bedzie najlepszy.
        w niemczech ten rodzaj ryzu do gotowania na mleku jest tani i ogolnodostepny, wiec jesli w polsce jest cos takiego jak "ryz do potraw na slodko", proponuje sprobowac z nim.
        wyglada np tak
        --
        Gone
        • 27.02.11, 12:10
          Nie zachowuje sie podobnie. Ma krotszy czas gotowania: 12-13-14 minut / ten na risotto 18-19 /, dosc szybko sie rozpada / a ryz w risotto musi "trzymac fason" nawet jesli zadzwoni telefon i wykonamy krotka rozmowe /. Trzeba sie kierowac albo nazwa ryzu, albo informacja "per risotto" zdajac sie na producenta.
          • 27.02.11, 12:24
            to nawet jest napisane na jego opakowaniu, ze gotowany w mleku potrzebuje 25 min, a w wodzie 13-17.
            tym niemniej jesli nie ma do risotto ten jest lepszy od dlugoziarnistego czy basmati.
            --
            Gone
            • 28.02.11, 09:01
              Dziwne, ale jesli tak podaje producent... Kilka dni temi kupilam ryz do zup i ciast / deserow /: "riso per minestre e dolci". Czas gotowania 14 minut, bez rozniy czy w wodzie, czy w mleku. Oczywiscie przy pieczeniu ciast moze byc inaczej w zaleznosci od przepisu.
        • 27.02.11, 13:02
          ania_m66 napisała:

          > zastapic
          > go w ostatecznosci ryzem do gotowania na mleku, ktory zachowuje sie podobnie ro
          > zgotowjac i tez ma okragle ziarenka.

          Carnaroli nie ma okragłych ziarenek. Okrągławy jest ryż originario - do zup, do arancini, do gotowania na mleku.
          Dla porównania obydwa rodzaje ryżu

          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2634059,2,1,originario-i-carnaroli.html
          --
          Italia od kuchni - nie tylko kulinarnie
    • 27.02.11, 18:26
      Najlepszy jest jakikolwiek ryz okragloziarnisty.
      Mozna tez na dlugoziarnistym, tylko trzeba dobrze przesmazyc go z dodatkami przed zalaniem wywarem.
      Ryz basmati sie nie nadaje.
      Risotto wychodzi najleiej, jesli po dodaniu wywaru wlozy sie odkryty garnek do piekarnika na sam dol, wlaczajac tylko dolna grzalke.

      --
      Wlasciciele jamnikow dziela sie na dwie kategorie. Jedna to ci, ktorzy spia z psem. Druga to ci, ktorzy sie do tego nie przyznaja.
    • 27.02.11, 22:47
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i rady. Udalo mi się kupic 'ryz do risotto', nie wiem jaki gatunek, nie jest napisane na opakowaniu. Jutro bede gotować to zobacze co wyjdzie :)
    • 28.02.11, 22:27
      Robilam dzisiaj to risotto, ryż 'gotowałam' dosyć długo, wciągnał cały płyn a i tak był dosyć twardy, co zrobilam źle?
      • 01.03.11, 00:25
        moniakociara napisała:

        > Robilam dzisiaj to risotto, ryż 'gotowałam' dosyć długo, wciągnał cały płyn a i
        > tak był dosyć twardy, co zrobilam źle?


        Nic :-) Taki ma byc.

        To nie pudding ryzowy na mleku ;-)
        • 01.03.11, 01:07
          Acha, nie wiedzialam. Ryz byl naprawde twardy, jakby lekko ugotowany :)
          • 01.03.11, 02:22
            No to pewnie za krotko gotowalas i dalas za malo plynu. A - i lepiej, zeby bulion czy czym tam podlewalas byl gorący.
            --
            Dość wyzysku! Wymawiamy służbę!
      • 01.03.11, 09:10
        A z jakiego przepisu robilas?
        Lubimy tu czesto dyskutowac o roznych sprawach. Dla mnie pojecie "wciągnał cały płyn" w ogole nie istnieje. Ilosc bulionu traktuje orientacyjnie.
        • 01.03.11, 11:10
          no właśnie, zwłaszcza że na ogół dodaje się go stopniowo. A tak w ogóle to risotto powinno być twardsze od ’zwykłego’ ryżu. Pojęcie ’al dente’ jest subiektywne, ale ryż w risotto powinien zachować strukturę, czyli pojedyńcze ziarnka są widoczne, choć otoczone są kleistą papką (ta papka utworzona jest z zewnętrznej powłoki ryżu, uwolniona dzięki mieszaniu). Na pewn nie można konsystencji i stopnia ugotowania risotto porównywać ze zwykłym białym ryżem bo to inna bajka.
          --
          wloszczyzna.blogspot.com/
          wloszczyznawobiektywie.blogspot.com/ czyli (nie)obiektywnie
        • 01.03.11, 13:48
          Mialam przepis z ksiązki, na 125 g ryżu przypada 600 ml mleka (gorącego), później i tak go jeszcze troche dolałam. Możliwe, ze ryż był ok tylko ja się spodziewałam czegoś innego :)
          Ryż gotowałam na pewno ok 20 minut, swoja droga w książce nie jest napisane ile mam gotowac, tylko, że ma wciagnac caly plyn, ma byc al dente z kremowym sosem.
          • 01.03.11, 14:02
            az ciekawa jestem z jakiej to ksiazki.

            wloszczyzna.blogspot.com/
            wloszczyznawobiektywie.blogspot.com/ czyli (nie)obiektywnie
            • 01.03.11, 15:02
              Autorka to Felicity Barnum-Bobb, a książka nazywa się 200 chocolate recipes :)
              I w dodatku nie jest to jedyna wariacja na mleczne risotto...
              • 01.03.11, 15:29
                no bo "ryz na mleku" nie brzmi dostatecznie trendy?
                to oczywiscie bardziej pytanie do autorki ksiazki. ale ty moniu nigdy przedtem nie spotkalas sie z okresleniem "risotto"? czemu chociaz nie napisalas, ze mialo byc z mlekiem i na slodko? nigdy nie jadlas w dziecinstwie ryzu na mleku?
                --
                Gone
                • 01.03.11, 15:53
                  No domyślam się, ze risotto brzmi bardziej chwytliwie :) Nazwe risotto słyszalam, ale NIGDY nie jadlam takiego prawdziwego, więc tym bardziej myślalam, ze sposob gotowania nie jest az tak wazny (czy na mleku czy wywarze). Ryz na mleku jadlam, ale to byla zupa a nie taka ryzowa paciaja :)
                  Kiedys jadlam 'risotto', ugotowany ryż polany sosem, hehe, ale ja juz od jakiegos czasu wiem, ze to 'risotto' risottem nie bylo. Po prostu za mało mi doświadczenia w kuchni, a kuchni włoskiej nie znam, dlatego zrobiłam coś co miało byc puddingiem (pewnie w ogolnie nie zwiazanym z kuchnia wloska), a zostalo nazwane risottem i wprowadziło mnie w błąd...
                  • 01.03.11, 16:46
                    no wlasnie.
                    szkoda, ze od razu nie napisalas, ze na mleku.
                    a jesli znowu najdzie cie ochota na ryz na slodko, podobno ten jest b. dobry fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57009995,57009995.html
                    podobno, bo nie znosze slodkiej kaszy, grysiku, czy ryzu.
                    poza tym mozesz w wyszukiwarke galerii wpisac "ryz na mleku" lub "ryz na slodko" i masz pare sprawdzonych przepisow na takie slodkosci
                    --
                    Gone
          • 01.03.11, 14:23
            no to mialas przepis na ryz na mleku, czyli do niego ryz okragly do puddingow jak pisalam :)
            --
            :)
            • 01.03.11, 15:04
              Pewnie masz racje, ale ta nazwa mnie zmylila, pewnie kazdy kto nie ma pojęcia o kuchni włoskiej myślaby podobnie do mnie. Ryzu do puddingu nie widzialam, zrobie z normalnym, jak dla mnie może się rozgotować na miazge :)
            • 01.03.11, 17:01
              ania_m66 napisała:
              > no to mialas przepis na ryz na mleku, czyli do niego ryz okragly do puddingow j
              > ak pisalam :)

              niekoniecznie. ja ostatnio w jakimś programie Jamiego natknęłam się jak robił właśnie risotto na słodko. zamiast wywaru - mleko ale technika taka sama. nawtykał tam potem białej czekolady potartej i chyba coś jeszcze a po wierzchu posypał wiórkami ciemnej czekolady. dla mnie hardkor ale jak ktoś lubi na słodko to czemu nie : )
              • 01.03.11, 17:35
                Podaje oryginalny przepis ;)
                • 01.03.11, 18:31
                  moniakociara napisała:

                  > Podaje oryginalny prze
                  > pis
                  ;)

                  a moze po prostu w krajach anglosaskich nie ma ryzu do gotowania na mleku? bo jak pisalam w niemczech jest w kazdym sklepie, nawet pewnie discounterze.
                  w kazdym razie z tego, co piszesz pewnie bardziej odpowiadalaby ci konsystencja dania

                  --
                  :)
          • 01.03.11, 14:48
            ...czyli jest jeszcze gorzej niz myslalam. Risotto to jest konkretnie danie, o konkretnym sposobie przygotowania. To, ze w skaldnikach jest ryz, nie znaczy, ze jest to risotto.
            Nastepnym razem korzystaj z galerii potraw. Jest tam sporo przepisow, a w razie watpliwosci mozesz pytac.
            • 01.03.11, 15:01
              Nazwy sobie nie wymyśliłam, więc stad moje pytanie o risotto i możliwość zamienienia ryżu na inny, który mogłam mieć.
              Oczywiście nie jest to książka z kuchnią włoską, co może wyjaśnić felerność przepisu, autorka jednak wydała już parę książek, ale jest raczej cukiernikiem niż prawdziwym kucharzem.
              Następnym razem zrobię 'prawdziwe' risotto :D
              • 01.03.11, 20:42
                Jesli to ma byc "risolatte" / smakolyk wloski, ale i grecki, turecki / z ponizszego linku, to jedni go uwielbiaja, inni nie znosza. Najlepiej uzyc ryzu do zup, ciast, deserow itp., ale moze byc i inny. Najwazniejsze, aby sie ugotowal bardzo dokladnie: powinien wyjsc krem ryzowy. Ryz do risotto zachwalabym raczej do risotto: moze wydawac sie wciaz twardy, a ten do deserow rozpada sie na krem.
    • 01.03.11, 14:29
      moniakociara napisała

      > Czy risotto można zrobić na zwykłym ryzu?

      napewno masz namysli tzw.mleczny
      wedlug mnie tak,
      bo tylko jego uzywam
      nie zapominajac o dodatkach,
      ja podsmazam cebulke
      bodaje ryz i po czas na oko?
      polewam bialym wytrawnym,
      a potem lyzki bulionu
      jak mu potrzeba,
      i tak jakies ok. 1/2godz
      ono lubi cierpliwe osoby,
    • 01.03.11, 15:32
      teoretycznie mozna ale to nie bedzie to samo
      --
      mój blog o szyciu
      fotografia dziecięca i portretowa
      • 01.03.11, 15:59
        ladyjm napisała:

        > teoretycznie mozna ale to nie bedzie to samo
    • 01.03.11, 16:13
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 01.03.11, 17:11
      Pewnie pokręciło Ci się z risolatte
      italia-od-kuchni.blogspot.com/2011/02/risolatte-alla-vaniglia.html
      Tutaj jak najbardziej może być zwykły ryż

      --
      Italia od kuchni - nie tylko kulinarnie
    • Gość: Paula IP: *.as13285.net 14.12.14, 13:36
      cotoletto di polo:)
    • 01.12.15, 14:52
      Robiłam wczoraj ze zwykłego i było ok.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.