Dodaj do ulubionych

Nie umiem zrobić zupy - barszcz

IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 01.03.11, 18:19
Czy ten przepis na początek jest ok?
www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/barszcz_ukrainski/przepis.html
Przeczytałam, zrozumiałam, ale czy mi wyjdzie? Czy to dobry przepis?
Proszę o wyrozumiałość. :)
Edytor zaawansowany
  • moniakociara 01.03.11, 18:25
    A dlaczego ma nie wyjść? Ja robie z takich samych składników, ale nie zawsze daje przecier pomidorowy, daje za to więcej buraków i ziemniaków (bo lubie), do tego seler. Zamiast suszonej fasoli daje puszkowana, bo nie chce mi się nigdy moczyc przed ;) Ide na łatwizne.
  • Gość: Anna IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 01.03.11, 18:30
    Dziękuję. A co zrobić z tym kurczakiem w zupie? Kiedy go wyjąć?

    Może moje pytania wydają się trochę naiwne, ale naprawdę nie ugotowałam w życiu wcześniej innej zupy poza żurkiem w proszku.
  • doral2 01.03.11, 20:11
    jak będzie ugotowany czyli miękki.
    chyba kurczaka w życiu jadłaś chociaż raz, to wiesz jak wygląda miękki kurczak?
    --
    [img]http://images41.fotosik.pl/544/c785f436e7078af8m.jpg[/img]
  • Gość: Aśka IP: *.147.96.77.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.03.11, 02:34
    Ten przepis jest dosyć skomplikowany dla początkującej . Napiszę jak ja robię :
    raz na dwa tyg. gotuję rosół cały gar 10 l , część oczywiście do skonsumowania jako rosół z makaronem a część zamrażam w 3 porcjach .
    Na bulion wrzucam ziemniaki i warzywa , buraczki osobno gotuję do miękkośći . Jak ziemniaki są miękkawe dodaję starte buraczki oraz kapustę też startą ze 2 dobre garscie - gotuję z 10 min i dodaję fasolę z poszki (przepłukaną) ze 2 łyżki koncetratu pomidorowego i ze 3-4 łyżki śmietany 18 % (zachartowaną) . Barszcz jest pyszny sycący i czasem robię też jak moja babcia (Ukrainka) ziemniaki gotowane osobno okraszone cebulką i skwarkami . JAk nie masz bulionu to możesz ugotować bezpośrednio przed barszczem (mięso wyjąć jak zmięknie i można zrobic z niego galaretkę , potrawkę lub po prostu zjeść gotowane) .
    smacznego
  • quba 02.03.11, 10:45
    Świetny przepis!
    Barszczyk wyjdzie jak ta lala!

    ********
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • Gość: Anna IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 02.03.11, 13:48
    Wyszło! Wyszło! Pycha. Dwa talerze zupy zjadłam. :) Dodałam jeszcze trochę majeranku. Barszcz zagości na stałe w moim repertuarze.
  • qubraq 02.03.11, 17:25
    Kilka razy pisalem tu o moich barszczach nibyukraińskich ale raczej bardziej kubrakowych, ale chcialbym Ci podpowiedzieć coś barszczowego więc zobacz w naszej wyszukiwarce - no tyle ze ja moje braszcze zakwaszam juz na talerzu moim wlasnym zakwasem buraczanym a buraki wstepnie gotuje razem z bulionem dobrze ponad godzine i potem wywalam precz a barszcz z dużą ilościa warzyw juz gotuje na samym bulionie :-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.