Dodaj do ulubionych

wieprzowe policzki

05.03.11, 13:02
Nie jestem pewna jak bedzie to nazywalo sie w kraju .
wlasnie odkrylam je w sklepie .
pod nazwa " pig's cheeks"
Tanie jak przyslowiowy barszcz.
Jedliscie ? Jak to ugotowac ?
Edytor zaawansowany
  • mhr-cs 05.03.11, 13:17
    a74-7 napisał:

    > Nie jestem pewna jak bedzie to nazywalo sie w kraju .
    > wlasnie odkrylam je w sklepie .
    > pod nazwa " pig's cheeks"
    > Tanie jak przyslowiowy barszcz.
    > Jedliscie ? Jak to ugotowac ?

    po pierwsze u nas nie tanie
    mozesz zamowic,
    sie nie gotuje
    a gdzie mieszkasz
    ze takie zloto
    masz za darmo?
  • ania_m66 05.03.11, 13:18
    np zrobic na nich grochowke.
    w ogole potraktowac jak zwykly tlusty kawal swini typu podgardle, czy surowy boczek.
    --
    Gone
  • mhr-cs 05.03.11, 13:28
    ania_m66 napisała:

    > np zrobic na nich grochowke.
    > w ogole potraktowac jak zwykly tlusty kawal swini typu podgardle, czy surowy bo
    > czek.

    mozliwe tylko tam,
    jak mam mozliwosc
    na co dzien ,ale skad
    nigdzie u nas nie spotkalam
    bo to rarytas
    na zamowienie,

  • a74-7 05.03.11, 14:04
    nie specjalnie drogie, zalezy od restauracji - jako starter mozna zjesc za £6.50
    a u G Ramsey na Camden za £ 20 - 25 jako part of set menu.
    Natomiast kupilam cztery policzki za banalna cene £ 1.20 w supermarkecie ( waitrose)
    Ani grama tluszczu ,wyciety sam miesien ; wyglada bardzo zachecajaco
    Te ktore jadlam doslownie rozplywaly sie w ustach .Prawdopodobnie wrzuce je do zeliwnego garnka i beda sobie pykac powolutku na malym ogniu ... Dlatego pytam o jakis sprawdzone pomysly , zeby sos wyszedl fajny ...;-)
  • mhr-cs 05.03.11, 14:17
    a74-7 napisał

    > Natomiast kupilam cztery policzki za banalna cene £ 1.20 w supermarkecie

    o jej tyle szczescia masz,
    u nas tego tak nie kupisz
    wiec robisz reklame,
    sprzedajesz czy co?
  • a74-7 05.03.11, 15:05
    > o jej tyle szczescia masz,
    tak jak setki innych kupujacych :-))

    > u nas tego tak nie kupisz
    a gdzie to "u was "jest ?
    Wieden znajduje sie w kraju swinki ,czyz nie ?
    > wiec robisz reklame,
    ja bym chciala zeby ktos zrobil zachecajaca do gotowania tego reklame :-))) mozesz i ty jak potrafisz ,hehe

    > sprzedajesz czy co?
    Moge wirtualnie poczestowac jak wyjdzie smaczne :-DD
  • mhr-cs 05.03.11, 15:31
    a74-7

    chcialam tylko wiedziec
    gdzie jest taki raj?
  • bunia_kania 06.03.11, 16:33
    a74-7 napisał:

    > nie specjalnie drogie, zalezy od restauracji - jako starter mozna zjesc za &po
    > und;6.50
    > a u G Ramsey na Camden za £ 20 - 25 jako part of set menu.
    > Natomiast kupilam cztery policzki za banalna cene £ 1.20 w supermarkecie
    > ( waitrose)
    > Ani grama tluszczu ,wyciety sam miesien ; wyglada bardzo zachecajaco
    > Te ktore jadlam doslownie rozplywaly sie w ustach .Prawdopodobnie wrzuce je d
    > o zeliwnego garnka i beda sobie pykac powolutku na malym ogniu ... Dlatego py
    > tam o jakis sprawdzone pomysly , zeby sos wyszedl fajny ...;-)

    A w ktorym Waitrosie?

  • a74-7 06.03.11, 18:46
    londynski raj ;-D ,
    Waitrose in Westfield :-D :-D
  • bunia_kania 06.03.11, 22:22
    a74-7 napisał:

    > londynski raj ;-D ,
    > Waitrose in Westfield :-D :-D

    Szkoda, az tak sie nie bede poswiecac dla swinskich policzkow.

    Moze zadzwonie do tego kolo mnie czy u nich tez bywaja.


  • owczarro 05.03.11, 16:04
    jeżeli to to samo co włoskie "guanciale" to możesz zrobić na tym spaghetti alla carbonara, bo właśnie tej części mięsa używa się oryginalnie w przepisie
  • a74-7 05.03.11, 16:32
    chyba to nie dokladnie to samo , znalazlam w necie zdjecie - to co kupilam wyglada identycznie
    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2640761,2,1,tak-wyglada-mieso-wieprzowe-policzki.html
  • linn_linn 05.03.11, 16:36
    Slusznie, to nie jest "guanciale".
    Tak wyglada:
    www.italiasquisita.net/wp-content/uploads/2010/05/guanciale-symposium4stagioni.jpg
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 05.03.11, 18:07
    Czy ktoś mi może powiedzieć z jakiej części świni są te policzki? Bo według nazwy wskazywałoby, że jest to głowizna.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 05.03.11, 18:55
    rarytas, mi smakują Schweinebacken z jsrmużem
  • ania_m66 05.03.11, 20:04
    ryj to ryj, policzek to policzek. anatomia nam szwankuje iksinski :)
    --
    :)
  • a74-7 05.03.11, 21:05
    no wlasnie , jak mozna ryj z policzkiem pomylic ?
    problemy z jezykiem ,chyba ? ;-D
  • shachar 05.03.11, 19:17
    ja do niedawna myślałam, że policzki to są te osławione "sweetbreads", ale nie.
  • a74-7 05.03.11, 20:57
    no nie sa to te sweetbreads , nie ...
    ale polecam !
  • yula 05.03.11, 20:27
    a krewetki jadasz? dopiero są ble .. robaki :P Mięso jak każde inne..
    --
    Julia,Maksiu i Tatianka:)
    "Te książki miały prawdziwą szkołę życia" - moja pociecha o podręcznikach z poprzedniego roku
  • a74-7 05.03.11, 21:02
    yula napisała:

    > a krewetki jadasz? dopiero są ble .. robaki :P Mięso jak każde inne..

    Dokladnie :-))
  • Gość: jackk3 IP: *.abhsia.telus.net 05.03.11, 21:25
    Dokladnie. To jest przysmak kuchni francuskiej (w roznych regionach)!
  • a74-7 05.03.11, 21:50
    no, nareszcie ;-))
    moze jakies detale ?
    ;-))
  • felinecaline 05.03.11, 23:32
    Racja, glownie w Bretanii, bo to glowny teren hodowli swin.
    Najprostsze z prostych danie, ale jak glosi przyslowie "tout est bon dans le cochon" (wszystko ze swini jest dobre)



    Oto jedna z setek tradycyjnych francuskich receptur na wieprzowy policzek:

    Oryginal tu:
    www.gourmandines.fr/recette-joue-de-porc-a-la-biere.php
    Skladniki:
    1 kkg wieprzowego policzka
    2 cebule
    100 g boczku
    1/2 litra piwa (mozna zastapic cydrem)
    1 lyzka stolowa miodu
    sol, pieprz, olej .
    Czas przygotowania : 20 min
    czas gotowania: 40min

    Posiekac cebule, zeszklic ja bez zrumienienia na oleju (kilka sekund)
    Dodac wieprzowine (policzej + boczek), posolic, popieprzyc, zrumienic.
    Dodac piwo (cydr) i dusic na woooolnym ogniu az bedzie odpowiednio miekkie.
    Po zakonczeniu pitraszenia dodac miod.
    Podawac z ryzem.
    Ot i co
  • a74-7 06.03.11, 15:46
    dzieki , ale juz wczoraj nie wytrzymalam i wczesnym wieczorem zrobilam w najprostszy mozliwy sposob , czyli pokroilam na mniejsze kawalki , obsypalm je maka, obsmazylam je na smalcu domowej roboty,przyprawilam pieprzem i troche soy , wrzucilam grzybek suszony,troche czosnku i cebuli w krazki ,podlalam dobrym rosolem ,i na malutkim ogniu chyba 3 godziny wolniutko pykalo.Wrzuce pozniej na GP . Wyszlo smaczne , mieso mieciutkie bo to krotki miesien ;
    zjedlismy z kopytkami i ogorkiem .
    Dzieki za porady :-)
    Moja rada : nie dodawac do tego tlustej czesci z glowizny ani boczku .
    Nastepnym razem pokusze sie o bardziej ostry sos:-)
  • mhr-cs 07.03.11, 09:40
    peklowane
    sa tez bardzo smaczne,
  • aqua48 07.03.11, 09:52
    a74-7 napisał:
    > zjedlismy z kopytkami i ogorkiem .

    Hm, świńskie policzki ze świńskimi kopytkami?
  • Gość: basik77 IP: *.range86-129.btcentralplus.com 02.05.13, 10:28
    wieprzowe policzki sa pyszne,ja robie z nich gulasz,wrzucam co mam pod reka,kroje lazdy policzek na 3 czesci,dodaje do smazacych sie juz warzyw i cebuli,papryki,na co tam masz ochote,po dodaniu owczesnie podsmazonych policzkow,dodaje bulion i dusze pod przykryciem 2 godziny,zageszczam zeby byl fajny sosik i zajadam,pychota!!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.