Dodaj do ulubionych

co na krakersy...

IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 29.04.04, 06:28
Prosze o podpowiedzi co mozna polozyc na krakersy, aby ladnie wygladaly i
dobrze smakowaly.
Jak narazie podpaczylam: wedzony losos i pol oliwki, pasztet i plasterek
ogoreka....
Moze jeszcze pasta serowa by sie nadawala?
Czekam na propozycje :)
Obserwuj wątek
    • kwieta4 Re: co na krakersy... 29.04.04, 07:54
      wszelkie pasty/kolorowe:), wycisniete artystycznie szpryca do dekoracji tortow,
      a na to cos marynowanego, albo innego ostro-kwasnego/np.owoc:), czy pasek
      kolorowej papryki, koktajlowy pomidorek na pol, lub kleks keczupu, majonezu,
      smietany. i moze cos zielonego - jakies ziolko/natka/koper.
      ladnie/apetycznie bedzie:)
        • kwieta4 Re: co na krakersy... 29.04.04, 08:09
          tu masz pare przepisow na pasty do chleba, moze sie przydadza:)

          Obazda pasta do chleba
          yetta.pcpoint.pl/wege/przepisy.htm
          0.5 kostki masła (tej starej, czyli 125g) + 1 Camembert, lepiej bardziej
          dojrzały + trochę twarożku, do rozprowadzenia, dymka, szczypiorek, ostra
          papryka, sol, pieprz, kminek.
          - Zarobić na jednorodną pastę. Dodać drobno posiekaną cebulkę (ta z zieleniną,
          jak jej po polsku?), drobno posiekany szczypiorek, dużo ostrej papryki, sól,
          pieprz, kminek (też lepiej trochę zmoździerzyć). Powinno być dość słone i
          czerwonawe (papryka).Wskazówki i uwagi:W oryginale je się toto z preclami.
          Można na chlebek razowy lub też zwykły. Masła nie trzeba, już jest w środku

          PASTA JAJECZNA
          6 jaj, cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
          sól, pieprz, łyżka musztardy.

          Jaja ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić. Przepuścić
          przez maszynkę jaja i cebulę, dodać majonez, musztardę, natkę, przyprawy i
          dokładnie wymieszać.

          pasta czosnkowa. www.babyboom.pl/ksiazka_kucharska.asp?page=4
          Przepis:
          3-4 jajka; 30 dkg żółtego sera; 3-4 ząbki czosnku; majonez. Jajka ugotować na
          twardo i pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na drobej tarce (małe wiórki).
          Czosnek najlepiej przecisnąć przez specjalną praskę do czosnku lub bardzo
          drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć majonezem.
          UWAGI: Pasta doskonale nadaje się na kanapki lub jako dodatek do wędlin.
          Doskonale smakuje równiez jako farsz w pomidorach. Ze względu na czosnek jest
          doskonałym posiłkiem w okresie jesiennym.

          PASTA Z AVOCADO. www.babyboom.pl/ksiazka_kucharska.asp?page=4
          Przepis:
          Dojrzałe avocado przekroić wzdłuż,wyjąć pestkę a miąższ zgnieść
          widelcem,doprawić sokiem z cytryny,solą oraz gęstą śmietaną.Masa powinna być
          gęsta.
          UWAGI: Podawać jako pastę do pieczywa lub jako dodatek do ryby na parze,piersi
          kurczaka z grilla lub do gotowanych warzyw.

          Pasta do chlebka. www.babyboom.pl/ksiazka_kucharska.asp?page=6
          Resztki gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu) posiekać i dodać topiony
          serek śmietankowy w takiej ilości aby powstała pasta. Aby urozmaicić pastę
          można dodać posiekaną natkę lub gotowane i rozdrobnione warzywa (te z rosołu).
          UWAGI: Zamiast mięska można dodać gotowaną rybkę - również pyszne!

          Pasta z rokpola z ziarenkami autor: nutinka
          7-8 dag rokpola
          1 solidna łyżka ziaren słonecznika lub sezamu
          mała cebula (najwyżej 5 dag)
          łyżeczka masła
          3-4 łyżki jogurtu naturalnego
          Słonecznik (sezam) zrumienić na suchej patelni ciągle mieszając. Odstawić do
          ostygnięcia.
          Cebulę obrać, pokroić drobno, przesmażyć na maśle nie rumieniąc. Przestudzić.
          Rokpol rozgnieść widelcem, dodać cebulę i słonecznik, wymieszać. Rozrzedzić
          jogurtem dodając go po trochu, schłodzić w lodówce. Pasta powinna dawać się
          lekko rozsmarowywać. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodać jogurtu

          PASTA Z RYBY WĘDZONEJ
          20 dag ryby wędzonej, 20 dag sera twarogowego, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki
          oleju słonecznikowego, pół cebuli, sól, pieprz.
          Mięso ryby oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić. Dodać ser twarogowy
          rozdrobniony widelcem. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Wszystkie składniki
          dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

          Crostini di Fegatini-PASZTET/SMAROWIDLO DO CHLEBA
          60 g masła, 5-6 wątróbek drobiowych, 1 chochla ) rosołu, 4 fileciki anchois
          (czyli 2 całe anchois), kromki zapieczonego chleba.Watróbki obsmazyć w 40 g
          masła, kiedy nabiorą złotego koloru podlac rosołem (całą łychą , hehehe) i
          dusic przez ok. 15 minut. Popieprzyc.. zmiksowac z anchois. Ponownie wrzucić na
          patelnie z resztą (20g) masła. Podgrzac, podgrzanym “paszetem” smarowac chleb.
    • Gość: asjak pasta tuńczykowa IP: *.rokiet.am.poznan.pl 29.04.04, 12:05
      puszka tuńczyka w sosie własnym
      kilka czarnych oliwek
      4 fileciki anchois
      2 łyżki musztardy
      2 łyżki soku z cytryny
      1/2 ząbku czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, oliwa
      Taka smakowitosc pogryzali sobie na krakersach Humphrey Bogart i Ingrid Bergman
      w "Casablance"...
    • tessa13 Re: co na krakersy... 29.04.04, 13:32
      Hallo Inka,

      moim gościom najlepiej to smakuje:

      Pasta z tuńczyka

      Puszkę tuńczyka (w sosie własnym) odsączyć, rozdrobnić widelcem (oczywiście
      tuńczyka - nie puszkę *g*). Ogórki konserwowane i dymkę drobniutko posiekać,
      wymieszać z rybą i majonezem, odrobiną musztardy, posiekanym szczypiorkiem,
      solą i pieprzem.

      * * *

      Skandynawski krem ziemniaczany

      Ugotowane (najlepiej z dnia poprzedniego) ziemniaki udusić, wymieszać z creme
      fraiche albo gęstą śmietaną, posiekaną dymką, pokrojonym w cienkie paseczki
      wędzonym łososiem, posiekanymi krewetkami i oooooooczywiście posiekanym
      koperkiem. Doprawić solą i pieprzem, udekorować gałązkami koperku i paseczkami
      łososia.

      * * *

      Haydari (z Turcji)

      200 g sera owczego (Feta)
      175 g jogurtu
      pęczek posiekanej pietruszki (tylko oberwane, posiekane listki - kilka listków
      zostaw na dekorację)
      łyżeczka Pul biber (to jest turecka papryka w płatkach, ale jeśli nie
      dostaniesz, możesz wziąć normalną paprykę w proszku)
      łyżeczka suszonej - lub: jeśli wolisz - mięty
      2 ząbki czosnku
      2 peperoni (jeden drobniutko posiekany, drugi w cieniutkich krążkach)

      Ser owczy zmasakrować widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem na gładki krem.
      Wymieszać z pietruszką, papryką, miętą, drobniusieńko posiekanym czosnkiem i
      posiekanym peperoni. Soli właściwie nie potrzebujesz - feta jest wystarczająco
      słona; evtl. odrobinę pieprzu. Posypać krążkami peperoni i udekorować listkami
      pietruszki.

      * * *

      Smacznego życzy

      Tessa


      --
      To you I'm an atheist - to God I'am the Loyal Opposition...
    • saiss Re: co na krakersy... 29.04.04, 17:16
      Jak dla mnie świetny jest taki prościutki dip: gotujesz warzywa ( marchewkę,
      seler, pietruszkę, może być kawałek cebuli, pomidora lub papryki, zresztą co
      podleci, byleby podstawa włoszczyźniana była mocna) w małej ilości wody,
      odcedzasz i miksujesz, po czym doprawiasz. Jezeli dodasz do tego trochę wywaru ,
      będzie świetne do maczania w tym dodatków, a takie gęste jako pasta.
      Pozdrawiam z Łódki!
      --
      Skrytobójcy są wśród nas!
    • Gość: kluba1 Re: co na krakersy... IP: *.we.client2.attbi.com 29.04.04, 17:44
      w zasadzie wszystko , co mozna na pieczywo polozyc. Nawet takie zestawienie :
      posmarowac musztarda , cienki plasterek zwyczajnej , na to plasterek
      korniszona - tez bedzie ladne i dobre np. pod piwo.Mozna plasterek szynki
      wedzonej i kawalek ananasa + kleks z keczupu - tez jest dobre i ladnie
      wyglada. Do tego male kawalki zielonej pietruszki. Albo serek topiony , do
      tego kawalek wedzonej ryby i maly trojkacik cytryny. Albo ostry zolty ser i
      kleks z keczupu lub serek lagodny i kawalek papryki.Wszystkie pasty powinny byc
      raczej "zwiezle" aby nie spadaly i nie nasycaly krakersa wilgocia.Pociete w
      plasterki zodkiewki , oliwki lub kapaty ladnie wygladaja i dodaja smaku.Nawet
      jajko na twardo z plasterkiem zielonej oliwki z czeronym nadzieniem w srodku
      tez pieknie wyglada.SMACZNEGO !

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka