Grzyby suszone -czy trzeba moczyc?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.access.telenet.be

    We wszystkich przepisach z suszonymi grzybami zaleca sie moczenie ich przez noc i potem gotowanie w tej samej wodzie.Moja tesciowa robi swoja zupe grzybowa bez namaczania grzybow.Ja jednak zawsze mocze,ale szczerze mowiac nie widze roznicy.No moze poza tym ,ze w zupie tesciowej zawsze duzo piasku jest ,brrr.
    A wy jak robicie?
    • 12.03.11, 12:26 Odpowiedz
      Gość portalu: wandzia napisał(a):

      > We wszystkich przepisach z suszonymi grzybami zaleca sie moczenie ich przez noc
      > i potem gotowanie w tej samej wodzie.Moja tesciowa robi swoja zupe grzybowa be
      > z namaczania grzybow.Ja jednak zawsze mocze,ale szczerze mowiac nie widze rozni
      > cy.No moze poza tym ,ze w zupie tesciowej zawsze duzo piasku jest ,brrr.
      > A wy jak robicie?
    • 12.03.11, 12:43 Odpowiedz
      Moczenie wlasnie ma pomoc w pozbyciu sie piasku.
      --
      feminists aren’t humorless just because your jokes suck
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: yśty 12.03.11, 14:23 Odpowiedz
      Suszone grzyby wrzucam do rondelka i gotuję jakieś 15 minut. Potem cedzakiem wybieram grzyby,a wywar przelewam do innego rondelka zważając,by nie wlać resztek wywaru z piaskiem.Potem gotuję je do stanu określonego potrzebami.
    • 12.03.11, 16:49 Odpowiedz
      Gość portalu: wandzia

      jedyny grzyb
      ktory ze wzgledu
      zawartosci piasku
      powinno sie moczyc
      to
      Smardz zwyczajny
    • 12.03.11, 21:31 Odpowiedz
      to zależy do czego te grzyby mają być. do bigosu nie mocze ale np do grzybów w cieście już tak.ale nie mocze ich całą noc tylko godzinke czy dwie i później gotuje.
    • 14.03.11, 17:02 Odpowiedz
      Ja nie moczę :-)
      • 14.03.11, 20:35 Odpowiedz
        Do uszek i grzybowej moczę i gotuję, a wodę z tego moczenia i gotowania wlewam do zupy (przy uszkach do barszczu) do bigosu, kapusty z kiełbasą nie moczę, bo i tak się będą długo gotowały. Piasku nigdy w grzybach nie znajdowałam, u nas na południu gleby obfitujące w grzyby są pewnie mniej piaszczyste.
    • 15.03.11, 09:36 Odpowiedz
      moczenie grzybow sprawia, ze sa lepiej oczyszczone
      --
      mój blog o szyciu
      fotografia dziecięca i portretowa
    • IP: *.fbx.proxad.net

      Gość: mm 15.03.11, 16:48 Odpowiedz
      W Polsce chyba specjalnie dosypuje sie piasek do sprzedawnaych grzybow, zeby wiecej zarobic.... Jakie grzyby rosna na piasku???!
    • IP: *.zone3.bethere.co.uk

      Gość: Gara 30.05.13, 14:28 Odpowiedz
      Poprostu nie lubisz tesciowej....
    • 30.05.13, 17:12 Odpowiedz
      Kupne grzyby suszone, czy to w sklepie czy u baby zawsze moczę i obgotowuje. Zróbcie tak a przekonacie się, co w tych grzybach się mieści oprócz piasku.
      Jedyne do jakich mam zaufanie, to są grzyby zbierane i suszone przez moją synową.
      Tak, tak synową.
    • 30.05.13, 22:32 Odpowiedz
      ja nie moczę ( płuczę ), do garnka i gotuję
    • 31.05.13, 19:43 Odpowiedz
      zbieramy grzyby sami , czyszcze je dokladnie i susze
      Czasami mocze w goracej wodzie ,przez 20 min. wode wlewam do potrawy ( czysta jest o dziwo i aromatyczna , grzyby dorzucam do potrawy- szybciej sie gotuja ,fajne miekkie w potrawie,
      czasami scieram w mozdzierzu czy na tarce na proszek i dodaje do sosu ..
      zalezy do czego dodaje je .
    • IP: *.dynamic.gprs.plus.pl

      Gość: Heniek 18.12.13, 22:15 Odpowiedz
      - pełne piasku, ludzie, nie dość, że cholernie drogie, to jeszcze kupę kasy wydam na zużycie wody do wyczyszczenia z piasku. Nigdy więcej nie kupię ze sklepu żadnych suszonych grzybów!! Etykietki zachowam sobie, by z dala omijać, gdybym przypadkiem napotkał te firmy np. na bazarze.
    • 19.12.13, 09:49 Odpowiedz
      Po pierwsze grzyby trzeba umyć w zimnej i gorącej wodzie.

      --
      Skończmy z zabijaniem zwierząt. Skończmy z popieraniem przemocy i okrucieństwa. Przestańmy jeść mięso, przejdźmy na weganizm. To jest łatwe. Wesołych Świąt :)
    • IP: *.olsztyn.vectranet.pl

      Gość: zirytowana 27.03.14, 07:08 Odpowiedz
      Proszę Państwa!

      Grzyby moczy się w wodzie nie po to, aby je oczyścić z piasku, ani też nie po to, aby robaki z nich powypadały, ale po to aby POWIĘKSZYŁY swoją objętość i ZMIĘKŁY, jest to potrzebny proces podczas gotowania potraw z grzybów aby ususzone wcześniej grzyby nie były podczas gryzienia "gumowe" - a miękkie i kruche - po to sie moczy. Moczenie ani gotowanie, ani smażenie, czy też suszenie nie mają ABSOLUTNIE żadnego wpływu na walory odżywcze grzybów, bo uwaga - grzyby ich NIE MAJĄ! W Ogóle!! One dają jedynie smak, a nawet bardziej- aromat potraw - a ewentualne, mikro-elementarne cząstki odżywcze są tak minimalne, że naszemu organizmowi jest wszystko jedno, czy je dostanie, czy nie.

      Poza tym - nie kupujcie państwo absolutnie żadnych grzybów leśnych w sklepach ani u przydrożnych sprzedawczyń - bo nigdy nie mamy pewności kto je zbierał i jaką miał
      na ten temat wiedzę ( ani w jaki sposób je zbierał i czy nie są zanieczyszczone). Grzyby zbieramy samemu w lesie, możliwie z dala od dróg, szos, miast, aby miały one jak najmniej zanieczyszczeń. Jeżeli nie jesteśmy pewni własnej wiedzy na temat grzybów, które są jadalne, które nie, a które trujące - a nie mieliśmy okazji nauczyć się rozpoznawania grzybów od starszych pokoleń, ani nie potrafimy ich prawidłowo ukrecić, nie niszczac rodnikow i runa leśnego - wybierzmy lepiej sklepowe pieczarki.

      Zebrane grzyby przed suszeniem starannie obiera się i oczyszcza, aby nie było piasku, mchu, trawy, igieł drzew leśnych i innych zanieczyszczeń. Jeżeli mechaniczne oczyszczenie nie pomaga - można je opłukać wodą ( podczas suszenia i tak ta woda wyparuje). Jeżeli nie znajdziemy wcześniej dziur po robakach, które świadcza o tym, że nie jestesmy jedynym chetnym konsumentem zebranego okazu i zaczęliśmy suszyć grzyby - a znajduje się w nich jeszcze jakieś robactwo - podczas suszenia i tak opuści ono grzyby i z nich odpadnie.

      Tyle z mojego doswiadczenia.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.