• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Co z awokado, a co z mango??? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 16:08
    Edytor zaawansowany
    • Gość: giezik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 16:20
      pytanie dziwne. Troche jak - co z pomidora a co z jabłka. Smiem przypuszczac ze
      nie probowalas zadnego z tych owoców. Zaeksprymentuj i zakup oba. Pierwsze
      wrazenie bedzie wazne.
    • Gość: Hanna IP: 64.213.238.* 30.04.04, 16:25
      Mam nieslychanie wielki dostep do obu .Caly rok jemy zarowno awokado jak i
      manga. Wlasnie teraz zaczyna sie sezon na mango, jezdzimy po nich samochdami,
      ba spadaja na ulice, gdzie przy drodze rosna drzewa mango.(to taka ciekawostka)
      Krajowcy z awokado robia jak meksykanie-guacamolle. Miksujesz dojrzle awokado
      dodajac sok z cytryny, sol, pierz, czasem drobno stara cebulke do smaku i masz
      dodatek do mies i wedlin. Jednak wiekszosc je go na surowo, kroi w plastry i
      daje do obiadu, jako warzywo. Wymaga tylko soli i mozna jesc. Wkrajamy go tez
      do salaty zielonej , z innym wzrzywami.Nie czekaj, az bedzie bardzo miekie.
      Powinno nie kleic sie do noza, jak kroisz, wtedy smakuje najlepiej. Na
      guacamolle wybieramy te miekkie.
      Teraz mango---tu rzeczywiscie musisz poszekac ,az jest miekkie, warto na to
      poczekac, im bardzie miekkie,tym lepsze. Pozbywa sie smaku "terpentyny". MOzna
      go dodawac do wszystkich salatek owocowych, ale ja najlepiej do lubie solo z
      sokiem z cytryny.Znam ludzie, ktorzy robia smaczne konfitury z mango, ale
      potzeba ich duzo ,a nie wierze, ze jest to tanie w kraju, wiec jedz na surowo i
      smacznego, nie ma lepszego owocu!!!!
      • Gość: n0str0m0 IP: 61.149.200.* 30.04.04, 18:34
        avokado jak najprosciej
        by nie stracic urokkliwego smaku

        co do manga
        cudowne jest rowniez
        niedojzale
        (niedojrzale?)

        [dysleksja)

        takie mozna zjesc na surowo
        maczane w pokrojonym czili z lekkim sosem sojowym
        albo pokroic ze skorka i zrobic czutneja
        (choc szczerze - jestem na wszelkie konfitury zbyt leniwy)

        smacznego

        nostromo
        • Gość: Hanna IP: 64.213.238.* 30.04.04, 20:12
          Nie przeszkadza ci ten terpentynowy smak?
    • 30.04.04, 16:59
      awokado mozna utrzec z czosnkiem, wychodzi fajna pasta. niektorzy dodaja
      troszku masla, ale awokado jest tluste samo w sobie

      Z melona robie kulki i wrzucam do alkoholu na czas nieokreslony, choc
      oczywiscie w granicach zepsutowatosci:)


      16%VOL
      22%VAT





      • Gość: Hanna IP: 64.213.238.* 30.04.04, 20:13
        Ona pytala nie o melon, ale o mango. To zupelnie inny owoc.
    • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.04.04, 22:23
      Avocado nie lubię, zatem nie podpowiem.. no, moze oprócz Guacamole, albo
      dodatku do salaty.

      A mango mozna by dodać do jakiegoś miesa niby po hindusku (piszę niby bo ni w
      ząb nie znam sie na tej kuchni :).. coś w stylu kurczak + mango + imbir + co
      dusza zapragnie.
      Kiedys w skleach mozna było kupić chutney z mango... ja wasnie ten "dzemik"
      dodawałam do mięs.
      • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 01.05.04, 03:42
        mango kwasne, niedojrzale dodaje sie do curry bardzo czesto

        mozna tez robic pikle z zielonego, bardzo mlodego mango, ale duzo przy tym
        roboty
    • 30.04.04, 23:17
      ja właśnie zjadłam swoją ulubioną sałatkę wg Jamie Olivera (jak ktoś zna).
      Młode malutkie ziemniaczki ugotować do miękka w łupinach, dodać rzeżuchę i
      avocado pokrojone na plasterki, dodać oleju z oliwy i soku z cytryny. Dobry
      dodatek do obiadu ale dobry też sam.
    • Gość: sto kobiet IP: 69.158.155.* 01.05.04, 04:33
      mango lassi - mikstura jogurtu, mleka, cukru i pulpy z mango w odpowiednich
      proporcjach - marzenie w upalne dni.

      jajka nadziewane awokado - ugotowac jajka na twardo, przekroic, awokado
      wymieszac z: sola, czosnkiem, posiekana pietruszka, wylozyc za pomoca szprycy na
      jajka, posypac drobno posiekana czerwona papryka.
      • 01.05.04, 05:54
        caly dzien sie glowilam o co wczoraj chcialam Was zapytac:))
        pomysl wrocil jak objawienie:)))
        czy macie na rynku papaje? zucie jej/tzn. nie szybkie polykanie:) bardzo
        wspomaga trawienie; warto o tym pamietac, szczegolnie przy problemach zoladkowo-
        jelitowych.
        • Gość: senin IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 01.05.04, 08:18
          papaja to owoc magiczny
          wiele se mowi na wschodzie o jej leczniczych wlasnosciach. Mowia ze gotowanie
          lisci z paw-paw w sporej ilosci wody i picie tej wody jest lekarstwem na raka.
          Tak mowia...
        • Gość: Hanna IP: 64.213.238.* 01.05.04, 23:46
          Kwieta, Co to za cudny owoc!! Uwielbiam papaje z sokiem cytrynowym jak jest
          slodka, pieknie pomaranczowa i pomaranczoro-czerwona. Jest tego bardzo tu duzo.
          Moja kolezanka-lekarka natomiasy serwuje ugotowana zielona papaje. Smakuje jak
          kalarepka, dobra z maslem na goraco.Ale nikt mi tutaj w Puerto Rico nie
          serwowal surowej ,twardej!!Jestes pewna, ze tak ja mozna jesc? Pozdrowienia-
          czy jestes dietetykiem?
          • 02.05.04, 01:49
            tak, Haniu. miedzy innymi:)
            • 02.05.04, 04:55
              Haniu, doczytuje jeszcze raz listy, bo wczesniej tylko na chwile wpadlam.
              zauwazylam, ze zapytalas, czy mozna jesc zielona papaje. nie wiem:)), ale
              sprawdze. mam dostep tylko do dojrzalych i suszonych, i te drugie wlasnie
              polecane sa do zucia. siweze/dojrzale/ takze warto jesc powolutku, bo kiedy
              strannie polacza sie ze slina, dostarczaja mase enzymow, dzialaja
              bakteriobojczo i antyzapalnie na sluzowke calego przewodu pokarmowego, a
              szczegolnie zoladka i jelit. b.podobnie dziala ananas.
              ps. jezdzilismy wczoraj z mezem 'palcem po mapie', zeby Cie zlokalizowac. a juz
              myslalam, ze to nas tylko wygnalo na koniec swiata:))
              • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.05.04, 05:21
                w watku o kokosie podalam Ci przepis na nasi lemak, czyli ryz gotowany w mleku
                kokosowym
                • 02.05.04, 18:11
                  znalazlam, wielkie dzieki!! o to mi chodzilo:))
                  • 02.05.04, 18:13
                    senin, sorry za literowy blad:), rano u mnie, palce sztywne.
          • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.05.04, 05:16
            zielona papaje mozna jesc. Tu w Australii przebojem jest tajska surowka z
            zielonej papai

            www.pepperfool.com/recipes/thai/som_tam_isan.html
            www.recipegoldmine.com/worldviet/viet168.html
          • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.05.04, 05:37
        • Gość: sto kobiet IP: 69.158.155.* 02.05.04, 06:23
          Mamy papaje w Kanadzie, ale zawsze ja omijalam szerokim lukiem. Moj maz
          twierdzi, ze nie lubi, a ja kiedys jadlam i pamietam, ze byla okropniscie
          slodka. Ale chyba sie przelamie przeczytawszy jakie to dobroczynne ma
          wlasciwosci....
          Dzieki kwieta:)
          S.K.
    • Gość: P. IP: *.proxy.aol.com 01.05.04, 13:56
    • Gość: pestka IP: *.wmc.net.pl 01.05.04, 22:21
      Mango? pyszne, jeśli odpowiednio dojrzałe, do sałatek owocowych i solo:)
      A avocado? Nie lubiłam, dopóki nie poznałam prościutkiego przepisu na cudowną
      sałatkę. Teraz wśród biesiadników jest wojna o porcje sałatki. Obrane avocado,
      leciutko twardawe jeszcze, pokrojone w drobną kosteczkę. Do tego pomidory,
      najlepiej obrane ze skórki, pokrojone w podobnej wielkości kosteczkę. Proporcje
      następujące: na duże avocado mniej więcej trzy pomidory średniej wielkości
      (hmm,pomidory zwykle tańsze;-). Całość posypana (!) sosem do sałatek knorra -
      włoskim (najlepiej, ale może być inny). Avocado jest tłuste lekko, pomidory
      puszczają sok, sypki "sos" musi być trochę słony (można dosolić, jeśli ktoś
      lubi mocniej słone potrawy). Wyśmienite choć takie skromniutkie. Przepadam za
      tą sałatką;-)
    • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 02.05.04, 01:42
      bardzo lubie awokado i na szczescie mam dostep do swiezych. Te, ktore kupuje czasem w
      Polsce w wielkich sklepach, sa slabe, bo i prawie zawsze lekko zbrazowiale i jakies takie jakby
      niedojrzale a juz miekkie, albo sflaczale a twarde w srodku. Swieze awokado jest jak maselko,
      takie ze wsi, domowej roboty - pieknie sie smaruje i pieknie pachnie.
      Uzywam tak:
      1. na chleb (zamiast masla), w plasterkach lub jak jest miekkie, to troche rozciapciane, na to
      jajko na twardo w palsterkach

      2. salatka (cos jak napisala Pestka): awokado, pomidory i ser twardy (np. parmezan) pokrojone
      w kostke. Wymieszac z zielonymi oliwkami, oliwa z oliwek (nie za duzo), sokiem z cytryny,
      czosnkiem i zielona pietruszka.

      3. sos do salaty: w mikserze (blenderze?) zmiksowac awokado, czosnek, sol, sok z cytryny i
      oliwe z oliwek. Wychodzi gesty. Pasuje mi do salaty z pokrojona rzodkiewka, mlodym
      czosnkiem, pietruszka i zielonym koprem. W sumie danie samo w sobie.
    • 02.05.04, 06:56
      AVOKADO - kroje w kostke , dodaje maggi do zup , swiezy ogorek i koperek
      (taka salatka ale wole inne )

      MANGO- lubie dodac w kostkach do ugotowanego ryzu z curry
      lub osobno - upieczony kurczak , ryz i mango na talerzu jak salatka
      MANGO - do salatki z kapusty swiezej z roznymi przyprawami

      Mango - pokrojony ogorek swiezy , cebula czerwona ale niekoniecznie
      czerwona ) , ocet , sol , mango - wychodzi marynata juz na drugi dzien
      dobra - ewentualnie doslodzic jak mango nie jest wystarczajaco slodkie
      bo mango musi byc dojrzale

      • Gość: giezik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.04, 09:55
        po angielskowemu, bo to jeszcze nie jest przepisane do mojej bazy:

        Tuna and Avocado Salad
        Ingredients
        (4 servings)
        2 ea Large hard-boiled eggs
        2 ts Louisiana hot sauce
        1 c Avocado, mashed
        1/2 c Onion, chopped
        1 ea 6 1/2 oz can tuna (in water)
        2 tb Mayonnaise (maybe 3 Tbs)
        2 tb Dill relish (koper)
        1 x Fresh lemon juice
        1 x Salt to taste
        Instructions
        Peel eggs and mash real well with a regular dinner fork (more or less mince
        them). Peel avocado and squeeze 1/2 lemon on it to keep from discoloring. Then
        mash real well with fork. Mix these two ingredients real well. Drain water from
        tuna and mix with onions, eggs, avocado, dill pickles or relish, salt,
        Louisiana hot sauce, and mayonnaise. Serve over lettuce.






        Avocado Salad Jelled
        Ingredients
        (10 servings)
        1 Small package lemon gelatin
        1 c Boiling water
        2 Large avocados, peeled, cube
        8 oz Cream cheese, softened
        8 oz Crushed unsweeted pineapple,
        1 c Chopped pecans
        Instructions
        Dissolve gelatin in boiling water. Chill until consistency of unbeaten egg
        white. Combine avocado and cream cheese; beat at medium speed of an electric
        mixer until blended. Stir in pineapple and pecans. Combine avocado mixture with
        gelatin mixture; beat well. Pour into a lightly oiled 8" square pan. Cover and
        chill until firm. 10-12 servings. Bon appetit, Hope--Sunnyvale, CA


        Title: Alaska Salmon & Avocado Pasta Salad
        Yield: 4 Servings

        Ingredients

        6 oz dry pasta (macaroni, penne,
        1 . rotini, or shells)
        1 cn alaska salmon (14 3/4 oz)
        1 . * or *
        1 . 2 - 7 1/2 oz cans
        2 tb french dressing
        1 bn green onion; thinly sliced
        1 red bell pepper; thinly
        1 . sliced
        3 tb cilantro or parsley; chopped
        2 tb light mayonnaise
        1 lime; juiced and rind grated
        1 tb tomato paste
        3 ripe avocados; diced
        1/2 c sour cream
        1 lettuce leaves to serve on
        1 paprika to taste

        Instructions

        Cook the pasta according to package directions. Drain and toss with
        the French dressing. Allow to cool. Drain and flake the salmon. Add
        to the pasta with the green onions, sliced bell pepper and cilantro.
        Whisk together the lime juice and grated rind, the mayonnaise, sour
        cream and tomato paste until thoroughly combined. Toss the pasta
        salad with the dressing. Season to taste with salt and pepper; cover
        and chill. Before serving, gently toss the avocados into the salad.
        Spoon the salad onto a bed of lettuce leaves. Sprinkle with paprika
        for garnish. ** Dallas Morning News - Food section - 26 July 1995 **
        Posted by The WEE Scot -- Paul MacGregor

        From: Paul Macgregor Date: 08-17-95 Home-Cooking


        Title: Avocado Salad Dressing
        Yield: 1 Serving

        Ingredients

        1 Each Avocado
        1 Tablespoon Lemon Juice
        1 Tablespoon White Wine
        -Vinegar
        2 Teaspoons Salsa
        1 Teaspoon Dijon Mustard
        Salt And Pepper; To Taste

        Instructions

        Cut the avocado in half. Remove the pit. Peel. Put the avocado pulp in a
        food processor along with the lemon juice, vinegar, salsa and mustard. Blend to
        a smooth, creamy texture. Season with salt and pepper. Scoop into a storage
        jar. Chill before serving. Stir to blend before serving.


        Title: Chicken~ Avocado & Bacon Salad With Blue cheese
        Yield: 1 Servings

        Ingredients

        1 c mayonnaise
        1/2 c sour cream
        6 tb chicken stock
        2 1/2 tb blue cheese -- in small
        1 freshly ground black

        Instructions

        1/2 cup Fresh lemon juice (divided -- use) 4 cups Poached
        chicken meat -- still cut into -- approximately 1 1/2 Inch pieces 2
        cups Diced -- peeled avocado 1/2 teaspoon Kosher salt 1 Head romaine
        lettuce -- torn 2 inch pieces 8 Strips bacon -- cooked until broken
        into 1 inch -- pieces wedges for garnish

        Put the mayonnaise, sour cream, stock, blue cheese, pepper and half
        the lemon juice in a bowl and mix well. Toss the chicken and avocado
        lightly with the salt and the remaining lemon juice. Arrange the
        romaine in 4 salad bowls. Divide the chicken mixture evenly among the
        bowls. Sprinkle the bacon pieces on top. Serve with the blue cheese
        dressing. Garnish with tomato wedges. Makes 4 servings.
        • Gość: Hanna IP: 64.213.237.* 03.05.04, 18:09
          Kochani, co za wspaniale przepisy!!! Jestem pelna podziwu. Lapie sie jednak
          coraz czesciej, ze przygorowuje dania z surowych skladnikow, z jak najmniejszy
          stopniem obrobki. Czy to starosc i lenistwo?
          • 03.05.04, 18:16
            nie Haniu, to doswiadczenie i rozsadek:). w mojej brazny panuje
            powiedzenie "gotowane jedzenie to jedzenie martwe" i to jest prawda. Ale sama
            surowizna tez nie jest wskazana, wiec zdajmy sie na intuicje /i apetyt:)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.