Szybki i prosty przepis na pulpety, jest taki? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Jak w temacie. Nigdy nei robiłam pulpetów czy istnieje jakiś szybki i w miarę prosty przepis na pulpety, najlepiej drobiowe, ale mogą tez byc wol-wieprzowe.
    Będę wdzięczna :)
    • Ja robię tak:

      Wołowe lub drobiowe mięso mielę z cebulą, dodaję siekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
      Mieszam wszystko dokładnie ( nie dodaję jajka ani żadnych innych sklejaczy) , z masy formuję pulpeciki. Na patelnię wlewam krojone pomidory z puszki wraz z sosem,dodaję trochę siekanego czosnku i oleju.Doprawiam sos, wkładam do niego pulpeciki i duszę pod przykryciem ok 15 minut. Potem jeszcze jakiś czas odkryte żeby odparować sos. Można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem albo nawet z białym pieczywem.
      --
      www.kulinarnawyspa.pl
    • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 11:06
      robię tak
      mięso mielone,jajo,bułka namoczona w mleku,pieprz,sól,majeranek albo zioła prowansalskie,posiekana zielona pietruszka.Masę mieszam,formuję w kulki.Potem wrzucam do wrzącego bulionu.Jak są ugotowane(trzeba próbować) wyjmuję i przekładam do sosu zrobionego na bazie beszamelu(pomidorowy,koperkowy,grzybowy,kaparopwy)
      Kulki formuję w moczonych pod kranem dłoniach. Wagę składników dobieram wg wagi miesa.Na o,5 kg daję jedną bułkę,jedno jajo.
      • Ja pulpety robię mniej dietetycznie, obtaczam mięso w mące i obsmażam krótko z każdej strony, a potem wrzucam do sosu (pieczarkowego, grzybowego, albo pomidorowego) i duszę. Dodaję do mięsa rozmoczoną bułkę, jajo, czosnek sól i pieprz. Zioła są w sosie. Podsmażone wcześniej pulpety są bardziej wyraziste w smaku i nie rozpadają się mimo dłuższego duszenia. Sos do takich pulpetów robię bez mąki.
        • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 17.03.11, 16:20
          Aqua, robię pulpet identycznie jak Ty. Zawsze wychodzą mi dobre.
          Jeśli robię pulpety z cielęciny, to dodaje dużo siekanej natki pietruszki.
      • jesli chodzi o mieso drobiowe. wystarczy je zmielic w maszynce lub malakserze, dodac drobniutko posiekana dymke (jak nie ma troche cebuli) i ew. natke. posolic, popieprzyc, ew. dodac co sie lubi - czosnku, papryki, sosu sojowego - musza byc wyraziste w smaku. dolozyc z lyzke miekkiego masla.
        mokrymi rekami ukrecic kulki wielkosci pomiedzy orzechem wloskim a pileczka pingpongowa ;)
        jesli da rade, schowac na 30 min do lodowki. mozna na duzo dluzej, ale mialo byc szybko.
        ja takie wsadzam na pare min do ledwo mrugajacego rosolu. nie gotowac za dlugo!. maja byc nie surowe w srodku, ale soczyste. te mniejsze nie potrzebuja nawet 5 min.
        podaje z sosem albo w rosole i z makaronem jako eintopf. albo w pomidorowej z ryzem badz kluchami :)
        --
        Gone
        • W kuchni francuskiej istnieje przepis na quenelles de poulet czyli takie pulpety z kurczaka. Do miesa dodaje sie i bialko i smietane, dzieki czemu quenelles maja lekka, piankowa konsystencje.


          --
          belgia od kuchni
          • bialko i smietane jak najbardziej. sama robie tajskie, no nazwijmy to cos jak sate z mielonego z kurczaka, startej marchewki, wlasciwych przypraw i kurzego bialka wlasnie.
            chodzilo mi o typowe sklejacze - cale jajko i bulke, wymoczona czerstwa, czy tarta. te sa zupelnie niepotrzebne i robia mielone z kury twardo - bulowate. natomiast moje z rosolu, badz sate z grilla sa rewelacyjnie soczyste.
            na pewno te francuskie tez. smietana zastepuje niejako polecane przeze mnie maslo a bialko jak mniemam ubite sprawia, ze pulpety staja sie pulchniutkie.
            --
            Gone
            • ania_m66 napisała:

              > chodzilo mi o typowe sklejacze - cale jajko i bulke, wymoczona czerstwa, czy ta
              > rta. te sa zupelnie niepotrzebne i robia mielone z kury twardo - bulowate.

              Wystarczy do mięsa podczas wyrabiania dodać trochę zwykłej wody, mielone są wtedy pulchniutkie. Magda Gessler nawet to ostatnio propagowała w programie. Dzisiaj właśnie takie jadłam :)
    • U mnie przebojem są te pulpety:
      kotlet.tv/pulpeciki-z-makaronem-w-sosie-pomidorowym
      Jedynie co robię inaczej to nie gotuję makaronu w sosie, a zagęszczam sos mąką z odrobiną śmietany.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.