Dodaj do ulubionych

orzech dla mnie tajemniczy:KOKOS

IP: *.we.client2.attbi.com 30.04.04, 17:54
Nigdy nie kupilam surowego, nie wiedzialam nawet przez dlugi okres czasu ze
sa ..zielone! Myslalam ,ze takie "wlochate" rosna na drzewie:-)Co robicie z
takiego w calosci kokosa i jak sie do niego zabrac? Do tej pory znam tylko
wiorki kokosowe lub mleczko z puszki. Wiem, ze kokos ma mleczko w sobie,
ktore jest najpierw prawie przezroczyste a zdaje sie , ze pozniej gestnieje i
jest " mleczne" w kolorze. Jeli tak jest w istocie to jak rozpoznac jakie
jest wlasnie mleczko w kokosie? Oczywiscie, przed jego rozbiciem. I jak go
rozbic aby mleczko sie nie wylalo ( raczej twardy orzech to jest !)To
przezroczyste pilam, jest bardzo moim zdaniem slone- za slone dla mnie , az
do wywolania odruchow wymiotnych. Do czego mozna takie wodniste uzyc - czy
tylko do "osolenia" potrawy czy ma jakies inne zastosowania? A co zrobic z
miazszem kokosowym? Czy tylko zetrzec na wiorki i wysuszyc? Mleczko z puszki
czesto sluzy do drinkow i innych potraw jak leguminy lub dodatek do curry -
czy ma jeszcze inne ciekawe zastosowania?
Edytor zaawansowany
  • Gość: n0str0m0 IP: 61.149.200.* 30.04.04, 18:42
    naprawde smakowal sok z kokosa slono?

    dziwne, choc...
    czasem ma lekko cierpki smak
    (mozna dodac lyzke stolowa cukru do soku swiezego kokosa)

    najlepiej po prostu swiezego po otwarciu
    (maczeta... delikatnie - nie o palce chodzi a o skorupke - otworzyc tylko ciut dziurke na slomke)
    wypic
    a potem odrabac gore tak by otwarlo sie wszystko
    i to wlasnie wszysko lyzka do zupy wydlubac i zjesc

    miazsz mlodego kokosa jest delikatniejszy i smaczniejszy
    najczesciej jednak spotyka sie w sklepach dojrzale z miazszem grubym
    (tez dobre)

    smacznego

    nostromo
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 21:47
    Z rozbijaniem nigdy nie miałem problemu. Opukiwałem dookoła młotkiem po
    naiwiększym obwodzie stukając coraz to mocniej. Najlepiej robić to nad miską by
    wyłapać wylewające się ewentualnie mleczko.
    www2.gazeta.pl/kobieta/1,24311,114943.html
  • 30.04.04, 21:58
    ja włamuję się do kokosa przy pomocy śrubokręta i młotka
    śrubokręt przykładam do jednej z tych śmiesznych dziurek na czubku, mąż stuka
    młotkiem i nawet nie trzeba dużo siły użyć
    to co w środku zawsze dzieci wypijają i nigdy nie mówiły, że słone
    a miąższ też wyjadają łyżką, bo smaczniejszy niż suche wiórki
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 22:31
    Tak, właśnie: otworzyć te ciemne miejsca u szczytu i opróżnić z mleczka.
    Dopiero wtedy rozbić.
  • Gość: Camille IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 01.05.04, 00:12
    Do kokosa tez jakos nie mam przekonania. Surowy kupilam pare razy, na zyczenie
    dziecka, ale po wypiciu tej wody ze srodka kokosu dostaje jakiejs reakcji
    alergicznej/wszystko mnie zaczyna w gardle swedziec/. Konczy sie na tym, ze w
    koncu laduje w koszu, lekko tylko obgryziony przez corke. Najlepiej lubie kupic
    mleczko kokosowe w puszce /do curry/, oraz suche wiorki /do ciasta/.
  • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 01.05.04, 02:49
    By woda kokosowa (coconut water, jak spiewal Harry Belafonte) byla smaczna owoc
    musi byc zerwany w odpowiednim stadium, jeszcze zielony ale juz dojrzaly.
    Z tego co piszecie, to w stanach sprzedaja je wlasnie w takim stadium.
    Woda powinna miec smak kokosowy i byc lekko musujaca slodkawa. Ja osobiscie nie
    przepadam za tym.

    Biale mleczko kokosowe ti ekstrakt ze zmielonej kopry - czyli bialego miazszu.
    W krajach "kokosowych" codziennie rozbija sie conajmniej jednego kokosa. Miazcz
    zesktobuje sie specjalna skrobaczka na wiorki,

    Z tych wiorkow wyciska sie mleko i dodaje do potraw, lub uzywa sie ich wlasnie
    w postaci wiorkowej.

    Mnie najbardziej smakuja te wiorki w postaci sambalu, ktory podaje sie do
    ugotowanego korzenia kasavy (tapioki)
    wiorki, chilli, cebula, cytryna i sol - dla mnie bomba.

    jest tez sambal ze swiezych lisci curry z cytryna, szalotka, wiorkami
    kokosowymi pyszny i jak mowia obniza poziom cholesterolu (to przez te liscie)
    liscie mozna zastapic mieta lub koledra

    robilam tez kulki z mielonego miesa z wiorkami zamiast cebuli i bulki - smaczne

    Pytanie o zastosowanie mleka kokosowego:

    - zupy (proponowalam kiedys zabielanie nim pomidorowej - znakomity smak)
    - ryz "nasi lemak" gotowany w mleku kokosowym z dodatkiem liscia pandanu
    znakomity z malajskimi, indonezyjskimi sambalami
    - curry przeroznych rodzajow (jak wspominano) lacznie z warzywnymi

    wiecej na razie nie pamietam...
  • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 01.05.04, 03:40
    bardzo lubie swieze kokosy, ale za wodnistym mleczkiem ze srodka nie przepadam. Tak jak
    ktos juz napisal, trzeba czyms ostrym zrobic dziurki w takkich trzech ciemniejszych punkcikach
    co sa kolo siebie. Sok mozna wylac, a reszte rozlupac czym sie da. Nozem zeskrobywac miazsz,
    im swiezszy tym lepszy.

    Numery sa, jesli ktos ma kokosa w calosci, czyli nie takiego wlochatego, ale pieknego, wielkiego
    i gladkiego. To jest wlasnie owoc, ktorego rozlupanie, zeby wyciagnac to wlochate "nasionko",
    zabiera duzo czasu i energii jesli nie ma sie maczety.

    O ile wiem, mleko kokosowe z puszki ma baaaardzo duzo tluszczow nasyconych, a wiec nie jest
    za zdrowe, chociaz pyszne. Uzywam do curry z kurczaka, albo do zup rybnych.
  • Gość: senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 01.05.04, 03:56
    zeby woda kokosowa byla smaczna, kokos musi byc bardzo swiezy, taki prosto od
    krowy, znaczy sie z drzewa
  • Gość: Hera IP: 200.241.15.* 01.05.04, 04:12
    Jezeli WODA kokosowa jest slona,to znaczy ze kokos jest przedojrzaly i lepiej
    takiej wody nie pic.Mleczko kokosowe uzuskuje sie przez zmielenie juz
    dojrzalego kokosa (oczywiscie,samego bialego miazszu)i wycisniecie z niego
    mleczka.Dlatego mleczko jest takie tluste.Kokosy dojrzewaja po zerwaniu tak jak
    kazdy inny owoc,wiec nie mozna za dlugo zwlekac z otwarciem owoca.Woda jest
    najlepsza jak kokos ma gladka zielona powierzchnie,bo wtedy jest on jeszcze
    swiezy .Te wlochato-brazowe,juz suche, nadaja sie tylko do jedzenia miazszu
    (albo wycisniecia mleczka) a nie do picia wody,ktorej sa praktycznie resztki.
  • 01.05.04, 06:12
    czy ktos zna sposob na gotowanie ryzu w mleku kokosowym i do czego taki ryz
    podawac? jadam go w indonezyjskich restauracjach i strasznie mi smakuje. ja w
    ogole b.lubie ryz, a ten z kokosowym mlekiem szczegolnie:), ale w domu nikt
    tego nawet nie powacha:((
    zamawiam go do bardzo ostrych dan z ryb i innych morskich stworzen, dziala jak
    balsam. czy mozna z niego cos jeszcze? np. na owocowo . leniwa sie zrobilam,
    mam tyle pieknych ksiazek, ale mi sie nawet zajrzec do nich nie chce, jak mam
    szanse na 'gotowce' i to sprawdzone.
    sle przy okazji pozdrowienia wszystkim europejskim Krajanom:))
  • Gość: senin IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 01.05.04, 08:13
    ty chyba programowo mnie nie czytasz, kwieto ;)

    wlasnie pisalam o "nasi lemak"
    robisz go zupelnie tak samo jak normalny ryz z tym ze zamiast wody dodajesz
    mleko kokosowe (mozne je rozcienczyc pol na pol z woda. ten indonezyjski ma
    jeszcze dodany pandan leave ale mozna go w zasadzie pominac.

    do tego "sambal ikan bilis" czyli bardzo ostry sos z malych suszonych rybek na
    bazie blachanu, cebuli, chilli, pomidora - no i koniecznie swiezy ogorek w
    plastrach grubawych

    sprobuj

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.