Dodaj do ulubionych

Makaroniki - czemu takie drogie?

05.04.11, 15:27
Dlaczego są takie drogie ??
Weszłam sobie na kilka stron (wprawdzie znanych i tradycyjnych, zatem i nie tanich) cukierni w Paryżu i oczom nie wierzę.
Kilo za 72 EUR ??
Pudełko np z 16 makaronikami za 20-30 EUR ?
Sztuka (1) za 3,50 EUR.

Czy to normalne ceny w Paryżu ? Czy są cukiernie mniej znane z bardziej przystępnymi cenami ?
No i w ogóle skąd wynika taka cena ? Moja pamięc przywołuje niedawną dyskusię o faworkach od Sowy... Czy tu też jest tyle roboty ??
Edytor zaawansowany
  • corrina_f1 05.04.11, 15:32
    A swoją drogą, czy w Polsce gdzies można kupić makaroniki ? Przyznam że nie interesowałam sie nigdy tematem ale też i makaroników jakoś specjalnie nigdzie nie widziałam.
    Jedynie przychodzą mi na myśl niejakie ciasteczka grylażowe w Cukierni u Cichowskich w Krakowie na Starowiślnej. Nie mam pojęcia czy to to samo ale kształtem na pewno przypominało :)
    www.cichowscy.pl/sg.php?lang=PL&mi=24&t=3&id=221&v=s
    O, w sumie to nawet i makaroniki mają, ale jakoś nie przypominają tych francuskich ...
    www.cichowscy.pl/sg.php?lang=PL&mi=24&t=3&id=217&v=s
  • bene_gesserit 05.04.11, 15:50
    Mozna kupic, w Wawie przynajmniej.
    Pare lat temu probowala wprowadzc je Batida, ale zrezygnowali - ludzie nie byli sklonni wydawac duzych pieniedzy na cos, co sie mienilo wszystkimi kolorami tęczy.
    Ma - albo mial - je tez taki mily Wloch, ktory ma boulangerie na Nowym Świecie. Makaroniki sprzedaje tez Lukullus (stoiska w centrach handlowych).

    Drogie sa, bo to luksusowe ciasteczka - nie dosc, ze skladniki sa kosztowne i nie da (chocby sie chcialo) oszukac, to jeszcze sa pracohlonne.


    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • corrina_f1 05.04.11, 16:01
    No właśnie mówiła mi koleżanka że kiedyś widziała w Batidzie ale kosztowały coś koło 200 zł za kilo (albo więcej).
    Czy samemu to jest bardzo trudne w wykonaniu ? Czasochłonne/pracochłonne/drogie składniki ?
    Myślałam co prawda że sobie zakupię najpierw oryginał żeby wiedzieć przynajmniej, jak powinien smakować ale te ceny mnie nieco powaliły...

    Bene, Wloch w boulangerie ? :) Mówisz o tej z bagietkami niedaleko Starbucksa ?
  • bene_gesserit 05.04.11, 20:33
    No wlasnie, te z Batidy byly potwornie drogie, a kolorki dali tak bijace po oczach, ze wygladaly jak tanie, odpustowe slodycze - nic dziwnego, ze ludzie podchodzili do tego nieufnie.

    Makaroniki wymagają skupienia.
    To nei jest ciasteczko owsiane, ktore mozna zrobic lewą noga, gadajac jednoczesnie z przyjaciolka przez telefon.
    Jesli ma sie dobra instrukcje i wolną od spraw glowe, a w radiu ulubioną muzyke - wyjda, jak powinny. Jesli nie - wyjdą jadalne, ale nie takie sliczne i pyszne. Trudnosc polega na uzyskaniu odpowiedniego ksztaltu makaronikowego (czyli czapeczka na stopce), odpowiedniej konsystencji (kruche z zewnatrz, leciutenko ciągnące sie w srodku) i rownym ksztalcie (perfekcyjne koleczka rownej wielkosci, moja najwieksza zmora).

    Skladniki sa drogie, bo i blanszowane migdaly, i ganasze z prawdziwej czekolady są w uzyciu - i nie da sie tu nic oszukac, tzn np zamienic czesci migdalow na bulke tartą, co cukiernikom uchodzi na sucho w tortach z makaronikowymi blatami (bulke tarta wyczułam swego czasu w torcie z Misianki!).

    U tego Wlocha (no tak, to chyba jest boulangerie, o ile wiem co to znaczy) widzialam makaroniki rok temu, moze nadal je robi. Z pewnoscia sa do kupienia w Lukullusie, ktory jest np w Arkadii na parterze, ale nie wiem, czy oni robią wlasciwe makaroniki. Mysle jednak, ze mozna spokojnie zrobic wlasciwe makaroniki na podstawie opisu - moze pierwsze czy drugie wyjda troche koslawe, ale wyjdą. Najfajniejsze w nich jest to, ze mozna na makaroniki przetlumaczyc wszystkie smaki swiata, zastanawiam sie, czy w swieta nie daloby sie ukrecic makowo-cytrusowych, tylko jeszcze nie wiem jak.
    --
    a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
  • linn_linn 05.04.11, 15:44
    Nie wiem jak makaroniki w Paryzu, ale "u mnie" w cukierni marron glacé kosztuje 2 euro za sztuke: zwiazek z Paryzem jest, gdyz sa to smazone w syropie kasztany :)
    A makaroniki Ladurée sprzedawane w Mediolanie kosztuja 16 euro za 8 sztuk / takze wielkanocne w ksztalcie jajek /.
    www.pourfemme.it/articolo/pasqua-2011-esclusive-creazioni-firmate-laduree/21175/
  • aqua48 05.04.11, 20:10
    Makaroniki można kupić w dobrych sklepach cukierniczych, w Krakowie w wielu miejscach, moim zdaniem najlepsze na ul. Długiej w cukierni. Poza tym pyszne są makaroniki krakowskie - duże ciastka z wierzchem makaronikowym na spodzie z kruchego ciasta. Zawsze były drogie ze względu na dużą ilość cukru oraz orzechów lub migdałów potrzebnych do wyprodukowania.
  • miss_coco 05.04.11, 21:41
    W paryskich mac donaldach byly kiedys po euro za sztuke.
    W Brukseli w dobrych cukierniach w podobnej cenie.
    Mozna zrobic samemu, sa owszem pracochlonne, ale te w handlu to przeciez robia maszyny, a nie ludzie.

    --
    belgia od kuchni
  • Gość: RANKA IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 06.04.11, 22:07
    miss -do magdo nie wchodze , wole swiezutka bagietke z maselkiem,szyneczka i serkiem ,,,,a macarons sa naprawde pyszne , nie tylko z cukierni ,bo pracujacy w markietach cukiernicy potrafia wyczarowac cudenka ,mozna zrobic samemu i nie jest to znow takie trudne ani tez drogie ,podaje przepis na ok 30 makaronikow np o smaku waniliowym z czekoladowym ganache ,nagrzac piekarnik na 160°C-----na ciasto ---125g drobno zmielonych migdalow , ( sa w markietach gotowe) ,250g cukru pudru,,,3 bialka ,,,aromat waniliowy ,,(mozna inne) ,,ubic bialka z szczypta soli na sztywno ,,,migdaly wymieszac z pudrem i aromatem ,,polaczyc delikatnie z bialkami ,,,I TO JUZ KONIEC ROBIENIA CIASTA ,,szybko i latwe ,,,mozna w malych miekkich foremkach ,ale moje przekladam do specjalnego piekarskiego rekawa z malym otworem , wyciskam na blaszke wylozona pergaminem kulki wielkosci orzecha wloskiego ,pozniej biore te blache w obie rece i lekko uderzam w blat stolu zeby sie troche splaszczyly ,,,pieke 15 min ciagle podgladajac zeby nie spalic,,,ganache do sklejenia dwoch ciastek razem to,,,np smak czekoladowy,, 250 g czekolady czarnej (2 i pol tabliczki) roztopic i wymieszac z 125 g swiezej smietany dobrze podgrzanej (ale nie zagotowanej ) i 125 g kajmaku ,mieszac do wystudzenia ,,,nakladac na jedno ciasteczko mase ok pol cm grubosci i przykryc drugim ciastkiem i na tym koniec ,,,,zostalo wam tylko sprobowanie , mozesz zrobic i miec wlasnorecznie wykonany piekny prezent swiateczny lub zaniesc jak jestescie zaproszeni w gosci ---smacznego
  • baba67 07.04.11, 10:41
    Dzieki za przepis-zawsze mi sie wydawalo ze wiekszosc rzeczy superdrogich i niby wymagajacych czasu to tylko mity i legendy majace sprytnie wyciagnac od klienta kase. Skladniki, ktore podalas do najtanszych nie naleza, a;e zeby krzyczec 5 zl za sztuke?

    --
    Jestem bardzo pracowity wtedy, kiedy pracuje.

    Henryk Sienkiewicz
  • very.martini 07.04.11, 10:59
    Ale trzeba je jeszcze ZROBIĆ

    16%VOL
    22%VAT
  • Gość: RANKA IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 07.04.11, 15:45
    very -nie musisz robic ,idz i sobie kup ,
  • linn_linn 07.04.11, 11:04
    Najpierw zrob, a potem nam opowiedz, czy to latwe i czy sie oplaca robic w domu.
  • baba67 07.04.11, 18:32
    Mysle ze gorsze od pierogow. Bo sie klei chyba strasznie do wszystkiego. Ale ktos kto robi czesto (cukiernik) chyba nie ma tego problemu.
    --
    Jestem bardzo pracowity wtedy, kiedy pracuje.

    Henryk Sienkiewicz
  • bene_gesserit 07.04.11, 19:14
    Nie klei sie do niczego, mase przeklada sie do rekawa cukierniczego, a blache wyklada papierem.
    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • baba67 07.04.11, 19:57
    No to w czym problem (pytanie niezlosliwe)?
    --
    Jestem bardzo pracowity wtedy, kiedy pracuje.

    Henryk Sienkiewicz
  • bene_gesserit 07.04.11, 20:29
    Niezlosliwie napisalam o tym w tym watku dwa dni wczesniej.

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • baba67 07.04.11, 21:41
    No ja wiem co napisalas, ze pracochlonne no i nie rozumiem gdzie ta praca?Jak sie nie paprze i nie lepi to problemu nie widze.Ani powodu zeby jeden maly makaronik kosztowal 5 zl.
    --
    Jestem bardzo pracowity wtedy, kiedy pracuje.

    Henryk Sienkiewicz
  • bene_gesserit 07.04.11, 23:19
    Nie wiem, wytlumaczylam najjasniej, jak umialam. Proponuje, zebys zrobila jakiekolwiek drop cookies, a nastepnego dnia makaroniki i porownala naklad pracy.

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • baba67 08.04.11, 09:20
    Mysle ze to dobra rada. Nie wszystko da sie w kuchni jasno wytlumaczyc:-)I fajne wyrazenie drop cookies-nie znalam. Dzieki, Bene.
    --
    Jestem bardzo pracowity wtedy, kiedy pracuje.

    Henryk Sienkiewicz
  • linn_linn 08.04.11, 15:14
    Powod jest taki, ze kosztuja tyle, ile ludzie sa gotowi zaplacic. Jesli pare razy wyrzuca niesprzedany produkt, albo obniza cene, albo przestana je robic.
  • glodomor_1 08.04.11, 01:14
    Co miałaś na myśli . Czy język polski jest aż tak ubogi, żeby używać takich makaronizmów.?
  • aqua48 08.04.11, 09:37
    glodomor_1 napisał:

    > Co miałaś na myśli . Czy język polski jest aż tak ubogi, żeby używać takich mak
    > aronizmów.?

    Pisząc ganache, miała na myśli ganache. Język polski jest w tym wypadku ubogi, bo trzeba by inaczej użyć co najmniej siedmiu słów stosując nazwę opisową - podstawowa masa czekoladowo śmietanowa przygotowywana na ciepło. Kajmak i beszamel to też makaronizmy, a jakoś funkcjonują.
  • bene_gesserit 08.04.11, 11:55
    Otoz to.
    (Jezykowym purystom pragnę przypomnieć, ze wlasnie uzywają komputera).
    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • crises 08.04.11, 12:50
    Och, och, w obronie czystości polszczyzny staje coś, co nie wie, że przed kropką nie stawia się spacji, a jak dajemy znak zapytania, to już nie kropkę. Już sama nie wiem, czy się śmiać, czy wzruszać.
    --
    "Słyszeliście może o kolesiach, którzy wyskakują z krzaków w parku na Jasnej Górze i pokazują pindola? (...) To teraz pomnóżcie to przez tysiąc. Tym właśnie jest blogosfera."
  • linn_linn 08.04.11, 09:39
    Tu gadu gadu, a inni juz zrobili makaroniki:
    zapachrozmarynu.blogspot.com/2011/04/macarons-makaroniki.html
  • corrina_f1 08.04.11, 10:33
    No więc właśnie, dowodów na to że "da się zrobić" jest w sieci sporo, na razie nie mam kiedy się za to zabrać no i nie mam pojęcia czy mój efekt końcowy będzie choć minimalnie zbliżony do oryginału, skoro go nie znam, ale myslę że w końcu się zbiorę. Przecież to nie wygląda na aż takie skomplikowane !
    mojewypieki.blox.pl/2011/01/Waniliowe-makaroniki-z-kremem-z-nutelli.html
    Te mi się bardzo podobają bo nie są kolorowe (akurat barwniki w razie czego mam ale białe wyglądają ładniej)
  • linn_linn 08.04.11, 10:46
    Zaleta domowych jest m.in. to, ze mozna "kontrolowac" kolory: nie wszysycy lubia jesc takie jaskrawe slodycze.
  • mhr2 08.04.11, 13:00
    dlaczego sie zastanawiac,jak mnie stac
    to kupuje,albo siedze w domu i nie lamentuje.
  • bene_gesserit 09.04.11, 02:22
    Alez skad, nie będzie.
    Nie będzie wiedzial rownież, co to znaczy 'unos', dlaczego niektore miksery nazywa sie 'planetarnymi', i jak sie wymawia 'Tatin'. Bo przecietny Polak nie musi sie na tym znac, wystarczy ze kiedy je, to mu smakuje :)

    Ale to jest forum tematyczne, i uzywamy slownictwa dla zaawansowanych. Jak kto nie wie, to zamiast sie nadymac moze sie spytac - tu albo w googlach. Nie marudz, czepialski.
    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 09.04.11, 11:46
    W Alzacji jeden makaronik kosztuje 1 euro. Tylko bardzo wymyslne, sprowadzane z Paryza dla Galerie Lafayette sa drozsze (z tym ze smaki naprawde niezwykle: roze bengalskie, fiolki, toffi z solonym maslem, itd. ).

    Oczywiscie nawet te "zwykle" sa bajecznie kolorowe - taka uroda makaronikow. Ogladalam kiedys reportaz o wytwarzaniu makaronikow przez alzackich cukiernikow - wymagaja duzego nakladu recznej pracy. I tak wydawalo mi sie ze 1€ za makaronik to drogo, a tu sie okazuje, ze tak tanio...

    Samodzielne robienie makaronikow to niezle wyzwanie, bo ich uroda polega na tym, ze kazdy jest w innm kolorze i ma inny smak. Trzeba by te produkcje zamrozic na kilka(nascie) rat.
  • Gość: RANKA IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 09.04.11, 21:40
    w kazdym regionie francji sa produkowane te ciasteczka ,cukiernicy wymyslaja coraz to inne smaki i kolory ktore nie zawsze sa naturalne a raczej syntetyczne ,coz takiego roze bengalskie ? ,roza jak roza ,fijolki hodujemy na poludniowym zachodzie , toffi z mleka ,a solone maslo tez nasza specjalnosc z normandi ,przeciez cukiernicy nie trzepia starodawna reczna trzepaczka ,do wszystkiego sa maszyny ,a wlozyc do pieca i wyjac to
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 10.04.11, 14:43
    Nie o to mi chodzilo, gdy pislamam "wymaga duzo pracy". Po prostu reportaz pokazywal caly proces, rzeczywiscie dosc dlugi.
  • ewlinaem 10.12.15, 15:39
    We Wrocławiu można dostać makaroniki, pięknie zapakowane nawet na prezent, a koszt to 34 zł za 7 makaroników;)
  • qubraq 10.12.15, 15:47
    Wiesz, pamiętam lata 50te kiedy w W-wie pod Cedetem można było kupić paczuszkę makaroników za 2,20 zł! ;-)
  • nchyb 11.12.15, 10:44
    a gdzie dokładnie w tym Wrocławiu te makaroniki są?
  • Gość: NinA IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.16, 16:05
    Witam, w lidlu mozecie dostac bardzo dobre makaroniki za 15 zł. Jest ich w opakowaniu 12. Kazdy ma swoj smak sa 3 czekoladowe 3 pistacjowe 3 kawowe i 3 malinowe
  • jackk3 04.07.16, 18:30
    Ja wole te z Biedronki. Jest wiecej i taniej.
  • Gość: x IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 04.07.16, 18:54
    i jeszcze mają kropeczki jak biedroneczki
  • bene_gesserit 04.07.16, 20:11
    Nina, ile teraz płacą za post reklamowy?

    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka