Dodaj do ulubionych

Jak zrobic dobry keks?

16.04.11, 17:33
Czy ktos moglby mi podpowiedziec co zrobic,aby owoce kandyzowane nie opadaly na spod? W cukierniach kupuje sliczne keksy z usianymi owocami wygladajacymi jak piegi.Mnie zawsze owoce opadaja...:(
Edytor zaawansowany
  • krzysztofsf 16.04.11, 19:50
    ivetka11 napisała:

    > Czy ktos moglby mi podpowiedziec co zrobic,aby owoce kandyzowane nie opadaly na
    > spod? W cukierniach kupuje sliczne keksy z usianymi owocami wygladajacymi jak
    > piegi.Mnie zawsze owoce opadaja...:(

    Z rzadkie ciasto lub za niska temperatura pieczenia?
    Zawsze robie keks wg przepisu ze starenkiej Kuchni Polskiej, ze dwa razy miałem efekt z wiekszoscia owocow rozłozonych blizej spodu. Głownie daje suszone rodzynki, figi, morele, ananas z puszki, kilka śliwek suszonych (malo, żeby nie zdominowaly) skórka pomaranczowa i czasem cos egzotycznego co zainteresuje na pólce.
    --
    Petycja - stop cenzurze internetu
    Polecam Linuxeducd - uruchamiasz z plyty bez szkody dla ukochanego Windowsa
  • bene_gesserit 16.04.11, 21:04
    Krzysztof ma rację. Ciasto powinno być gęste, blaszka nieduza i piec musi byc dobrze nagrzany, zeby szybko zlapac ciasto. Mozna tez czesc maki zuzyc do obtaczania w niej bakalii, to moze pomóc.


    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • ivetka11 17.04.11, 11:20
    Dziekuje za podpowiedz!Bede probowac! :)
  • Gość: yaris55 IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.11, 18:35
    dno foremki pokryj ciastem, do reszty ciasta dodaj bakalie lekko posypane mąką i dobrze wymieszaj, przełóż to do foremki, wtedy bakalie nie opadną.
    Bakalie dobrze jest zalać odrobiną alkoholu( w słoiku) dzień wcześniej przed pieczeniem ,
    wtedy ciasto będzie miało fajny aromat i smak.
  • Gość: ivetka11 IP: *.bsi.3s.pl 19.04.11, 18:39
    yaris55-dziekuje za podpowiedz!zastosuje sie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka