Dodaj do ulubionych

Jak upiec ciasto francuskie?

18.04.11, 08:52
Mam przepis na karpatkę z ciastem francuskim,ale nie wiem czy ciasto francuskie,muszę rozmrozić? czy trzeba rozwałkować i wtedy upiec i w jakiej temperaturze? Może kto wie i mi napisze! Pierwszy raz chcę upiec na cieście francuskim,a nigdy tak nie piekłam. Pomóżcie....
Edytor zaawansowany
  • Gość: wujek dobra rada IP: *.toya.net.pl 18.04.11, 10:19
    Kup gotowe jest dobre a czas poświęć na dobrą literature.
  • bene_gesserit 18.04.11, 12:00
    Z ciastem francuskim to juz nie jest karpatka, bo nie wyglada jak górotwór. Prędzej napoleonka.

    Tak, powinnas rozmrozic, najlepiej w lodowce, czyli przelozyc poprzedniego dnia z zamrazarki do lodowki. Jesli nie jest rozwalkowane (sa rozne, w kawalku i zwiniete rozwalkowane), to powinnas rozwalkowac. Niektore grube rozwalkowane (np Blikle) tez warto troche pomeczyc walkiem. Ciasto podczas pieczenia listkuje sie i puchnie, wiec powinno być cienkawe.

    Przy pracy z francuzem musisz pamietac, ze ciasto francuskie jest bardzo tluste, a wiec surowe jest niezwykle wrazliwe na temperature - jesli np polozysz je na blacie, na ktorym wczesniej stalo cos cieplego, to zacznie sie - doslownie! - rozchodzic w rękach. To samo, jesli masz cieple dlonie i bedziesz je za dlugo w nich trzymac itd.

    Zazwyczaj sposob pieczenia jest na opakowaniu. Jesli nie - piec powinien byc bardzo gorący 200-220 stopni i rozgrzany dobrze wczesniej. Podziel na dwa blaty przed pieczeniem.

    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka