Dodaj do ulubionych

Niskokaloryczne przepisy na ryby

19.04.11, 16:18
Mam wielką prośbę, czy mogę prosić znawców o kilka przepisów na niskokalorycznie przyrządzona SMACZNIE rybę? Nie przepadam za rybami, zmuszam się bo zdrowe, bo na diecie trzeba, jedyne co lubię to śledzia z oleju w śmietanie albo w sosie majonezowym a to niskokaloryczne nie jest ;)
Robiłam Pangę w folii pieczoną w piekarniku, przyprawilam ziołami, okropna! Bleee. Robiłam tuńczyka dzwonka w folii, trochę lepsza ale też nie mam na nią więcej ochoty. Jak to przyrządzić aby było smaczne a nie tuczyło?? Smak jest o wiele gorszy niż ryby smażonej w tłuszczyku na patelni :) Nie ma porównania. No ale jak się chce schudnąć..
Obserwuj wątek
      • eeela Re: Po pierwsze 19.04.11, 17:38
        Nie przejmuj się, to nasz zwykły troll forumowy. Należy ignorować.

        --
        Beer is living proof that God loves us and wants us to be happy.
        • eeela Re: Po pierwsze 19.04.11, 17:45
          A co do przepisów (miałam zamiar napisać i zapomniałam), to bardzo fajne są pieczone ryby. Niżej podpowiadają ci, żeby piec w soli, i to jest bardzo dobry sposób, ale niestety trochę kosztowny, bo sól musi byc gruba, najlepiej morska, i trzeba jej dużo, tak żeby ryba na niej leżała i była szczelnie nią przykryta. Tańszym sposobem jest po prostu upiec w naczyniu żaroodpornym. Bierzesz filet z ryby, obkładasz plasterkami czosnku, pokrapiasz cytryną i oliwą, posypujesz ziołami (rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, koperek, pietruszka - nie wszystko naraz, oczywiście ;-) ) oraz solą i wsadzasz do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach wyjmujesz, obsypujesz pokrojonymi warzywami - też moga być przeróżne: papryka, papryczki chili, kukurydza, seler naciowy, marchew, cebula, por - solisz odrobinę, możesz je posypać następną porcją ziół, i na następne 15 minut do piekarnika. Ja tam robię z dorszem i łososiem, bo to moje ulubione ryby. Pangi nigdy nie jadłam, ale słyszałam o niej bardzo złe opinie - może dlatego ci nie smakowała. Spróbuj innych rodzajów ryb.


          --
          ale jest tu pewien problem, co to znaczy pogardliwe określenie... dla mnie dziunia jest określeniem opisowym i tyle, natykam się na dziunię i myślę sobie - "o!, dziunia..." i tyle... (© Adept)
    • cucinissima Re: Niskokaloryczne przepisy na ryby 19.04.11, 16:50
      A moze pieczona pod sola. Nie dodajesz wogole tluszczu, sol sciagasz, mnie na poczatku wydawao sie, ze taka ryba bedzie bardzo slona, ale nie jest. Jest smaczna.
      Tu podaje przepis na dorade i okonia morskiego, ale mozesz sporobowac przygotowac tak pstragi.
      cucinissima.wordpress.com/2010/11/06/rybka-lubi-sol/
      cucinissima.wordpress.com/2010/09/12/duuuuuzo-soli-pyszna-ryba/
      Steki z tunczyka wrzucam na patelni grilowa (taka porzdna, parwdziwa zeliwna) i smaze bez tluszczu, nawet bez oliwy, sole tylko a potem mozesz polac na talerzu sokiem z cytryny.
      --
      cucinissima.wordpress.com/
      • 83kimi Re: Niskokaloryczne przepisy na ryby 19.04.11, 17:16
        Tunczyk jest sucha ryba, raczej nie nadaje sie do pieczenia, moze sprobuj z lososiem. Ja zawsze posypuje go lekko ziolami, na to plasterek cytryny lub pomaranczy, w folie i do piekarnika na 20 minut. Dobra jest tez pieczona dorada.
        --
        smakowite.com/
        www.clasesdepolaco.pl/
    • vandikia Re: Niskokaloryczne przepisy na ryby 19.04.11, 17:24
      musi być przede wszystkim smaczna ryba
      polecam pstrąga, sandacza, solę (łososia bym poleciła ale jest tłusty, to samo halibut)
      możesz piec te ryby, będą chyba najsmaczniejsze, wkładając im do środka masło i różne zioła: koperek, natkę pietruszki, czosnek
      --
      www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
    • coralin Re: Niskokaloryczne przepisy na ryby 19.04.11, 18:17
      Panga zdrowa nie jest. Dobry łosoś owszem zdrowy, ale z kolei niezbyt niskokaloryczny. Dobre, drogie szlachetne ryby jem saute, posolone, popieprzone i z kroplą cytryny. Te tańsze, które też uwielbiam (dorsz, flądra) ostatnio najczęściej gotuję na parze i podaję ze szpinakiem doprawionym gałką muszkatołową i odrobiną śmietany (uprzedzając larum na forum,że to tłuste- śmietany 18% jest łyżeczka na porcję). Smak to kwestia gustu, mnie to smakuje bardzo, podobnie jak warzywa z wody. Może jesteś jedną z osób, które używały dużo poprawiaczy smaku? Wtedy proste smaki i potrawy wydają się niesmaczne.
    • Gość: baba Re: Niskokaloryczne przepisy na ryby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 18:33
      Polecam sałatkę. Wędzony trewal,dorsz,pstrąg obrany z ości i skóry/około 20dkg.Por pokrojony w cieniutkie półplasterki,groszek z puszki bez zalewy,3-4 ogórki kiszone lub konserwowe poszatkowane na wiórki,sól,pieprz i pęczek kopru zielonego /może być suszony/, 2 łyżki oliwy. Wszystko wymieszać zostawić na 20 min. i jeść.Znacznie podnosi smak fenkuł potarkowany na wiórki,ale trudno go kupić. Naprawdę nawet nie lubiący ryb pochłaniają tę sałatkę.
      A śledzie po poznańsku /w orginale ze śmietaną/ robię z jogurtem bałkańskim lub greckim.
      4-5 fletów małosolnych kroi się na paski. Kwaśne soczyste jabłko starte na tarce,duża cebula pokrojona w cieniutkie piórka,sok z połowy cytryny,pieprz,łyżeczka lub 2 cukru/jak kto woli/. Wszystko wymieszać,ewentualnie dosolić i jeść
    • Gość: miu Re: Niskokaloryczne przepisy na ryby IP: *.fbx.proxad.net 19.04.11, 21:32
      Z tego co piszesz wynika, ze lubisz tluste ryby w tlustym sosie. W takim razie przestawienie sie zajmie ci torche czesu (wszystko, naprawde wszystko jest kwestia przyzwyczajenia i naszych zwyczajow, a nie "smaku" - po prostu na ogol jestesmy do czegos przyzwyczajeni).

      W mojej ocenie, najlatwiej bedzie Ci zaczac od tlustych ryb, za to w lekkich sosach. Tlusta ryba jest zdrowa, kalorii i tak ma w miare malo, oszczedzac bedziesz na sosie i dodatkach: zamiast ziemniakow, frytek czy ryzu same warzywa i bedzie dobrze! :) Z ryb najlepszy jest latwo dostepny losos, do niego np.
      - sos cytrynowy na cieplo,
      - zimny koperkowy na jogurcie (na poczatku mozesz dodawac malenka lyseczke majonezu, zeby podbic smak),
      -chrzanowy (cieply lub na zimno tez na bazie jogurtu)
      W ogole sprobuj lososia na zimno, jest rewelacyjny. Ugotuj albo upiecz w piekarniku, pozwol ostygnac i potem skosztuj z ktorym z wymienionych sosow.

      Jak sie troche oswoisz z nowymi smakami, to przejdz do chudszych ryb (dorady, dorsze, fladry, turboty, mintaje - te sa calkiem smaczne). Lepiej jest kupowac cale ryby, nawet mrozone, niz jakas blizej nieokreslona miazge obklejona kilogramem lodu.

      Ja bardzo lubie ryby grilowane. Naciera sie je odrobina oliwy (jesli nie lubusz, uzyj oleju) i posypuje ulubionym ziolami, a gdy przejda aromatami - do piekarnika na 20 min lub na grilla w ogrodzie. To najprostszy sposob na ryby. Cale, oczywiscie, nie jakies scinki zwane filetami.
        • Gość: senin Re: Niskokaloryczne przepisy na ryby IP: 114.198.14.* 20.04.11, 06:25
          ja zafiksowana jestem na rybe na parze po kantonsku

          potrzebne sa

          ryba ;) w calosci (niedawno ktos wspominal o barramundi- nadaje sie do tego przepisu, nile perch tez)

          sos sojowy
          olej sezamowy (kilka(nascie) kropli)
          troche wedzonego boczku/szynki
          swiezy imbir posiekany 'julienne'
          troche czosnku (1 zabek nie za duzy)

          rybe sprawic, zdjac luske ponacinac boki ryby na ukos albo w diamentowa siatke (co 2 cm)
          skropic sosem sojowym, olejem sezamowym, oblozyc posiekana szynka/boczkiem, posiekana szalotka, czosnkiem i imbirem

          niech se postoi w lodowce przez 20 min (z tym, ze niekoniecznie0
          i na pare z nia

          gotowac na parze ok 20-25 min - sprawdzic widelcem w najgrubszym miejscu czy gotowa



          mozna ja tez 'upiec ' w mikrofalowce - taki sam czas, mniej wiecej

          zero tluszczu, delikatny smak

          mozna, ale nie trzeba, skropic troche cytryna

          szczypiorek/dymka
    • anthonyb Re: Niskokaloryczne przepisy na ryby 20.04.11, 10:25
      Jesli masz ochote to zobacz
      dorsz gotowany
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/03/merluzzo-bollito-con-aglio-olio-e.html
      dorada z ziemniakami
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,107366553,107366553.html
      cefal w soli
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,107602398,107602398.html
      Poza tym malodietetyczna jest np, salatka z osmiornicy
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/06/insalata-di-polipo-czyli-salatka-z.html
      oczywiscie jesli lubisz owoce morza
      --
      kuchnia pod wulkanem
    • forencka Re: ale głupoty pieprzysz! świeże ryby 21.04.11, 17:28
      Nie pieprzę głupot, ale pieprzę o czymś innym. Ryby mrożone nie są mniej wartościowe, tylko po rozmrożeniu po prostu niezbyt smaczne. Nie zamrażana wcześniej ryba smakuje o niebo lepiej, a nie zdrowiej.
      --
      Kuchnia laika. Zacznij gotować.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka