Sernik czekoladowy Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Zna ktos moze taki przepis? Bo potrzebny mi kompromis... przyjechalam do
    rodzicow na weekend i moj luby piszczal przed wyjazdem, zebym bez sernika
    (najlepiej na zimno) nie wracala... a ja lubie wszystko co czekoladowe....
    moze daloby sie to jakos polaczyc? Jakos sama eksperymentowac sie boje, bo
    pewnie wyjdzie mi gorzka brejka, wolalabym przetestowany sposob....

    Jakies sugestie? Moze do zwyklego sernika na zimno dodac pokrojona w male
    kawalki czekolade? Tylko co na wierzch? Bo owocow i galaretki sobie nie
    wyobrazam, orzechy cos za twarde....

    Hmmm...
    Pozdrawiam
    • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.04, 21:23
      Polewa czekoladowa:))
    • Gość: Camille IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 07.05.04, 21:23
      • Gość: Ag IP: *.3vnet.pl 07.05.04, 21:41
        Nazwy przepisow brzmia bosko (zwlaszcza extreme ;) ), angielski zupelnie mi nie
        przeszkadza, ale za diabla nie moge tego sciagnac... nie chce sie otworzyc i
        juz. Sprawie Ci duzy klopot jesli poporsze o wklejenie na forum lub przeslanie
        na email?

        Pozdrawiam
        • Gość: Camille IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 08.05.04, 16:23
          Z powodu prac nad serwerem GW oraz 9 godzinnej roznicy czasu, dopiero teraz
          jestem w stanie spelnic Twoja prosbe i wkleic te 2 przepisy-mam nadzieje, ze
          nie jest jeszcze za pozno!
          --------------------------------------------------------------------------------
          Extreme chocolate cheesecake
          Crust:
          2 1/2 cups chocolate cookie crumbs
          2 tablespoons chocolate sugar (Chocolate sugar is sugar stored in an airtight
          container for at least 3 months with cocoa beans. Discard beans when using
          sugar.)
          6 to 8 tablespoons butter, melted
          White Chocolate Layer:
          20 ounce cream cheese, room temperature
          1 cup chocolate sugar
          3 eggs, room temperature
          8 ounces milk chocolate chips, melted
          1 tablespoon vanilla
          1/4 cup sweetened condensed milk
          2 tablespoons all-purpose flour
          2 tablespoons cornstarch

          Milk Chocolate Layer:
          20 ounces cream cheese, room temperature
          1 cup chocolate sugar
          3 eggs
          8 ounces white chocolate chips, melted
          1 tablespoon vanilla
          1/4 cup sweetened condensed milk
          2 tablespoons flour
          2 tablespoons cornstarch

          Fudge Cake Layer:
          1 store-bought fudge cake mix

          Dark Chocolate Ganache Frosting:
          2 cups heavy whipping cream
          2 tablespoons butter
          3 tablespoons powdered sugar
          24 ounces dark chocolate chips



          Crust:
          Preheat the oven to 350 degrees F.
          Mix all ingredients together and press into the bottom of a 10-inch springform
          pan. Bake for 10 minutes. Remove from oven and set aside to cool.
          White Chocolate Layer:
          Cream together cream cheese and sugar until fluffy. Add eggs 1 at a time then
          add remaining ingredients and mix until combined. Do not over mix. Pour white
          chocolate layer into a pan and refrigerate until you've finished mixing milk
          chocolate layer.

          Milk Chocolate Layer:
          Cream together cream cheese and sugar until fluffy. Add eggs 1 at a time then
          add remaining ingredients and mix until combined. Do not over mix. Pour milk
          chocolate layer on top of white chocolate layer and bake for 1 hour 15 minutes
          to 1 hour 45 minutes.

          Fudge Cake Layer:
          Prepare store bought cake mix as directed on package for 2 layer cake. Pour
          into 10-inch round battered and floured cake pan. Add batter until about 2/3
          full and bake as directed. Remove from oven and cool. Torte cake by cutting it
          in 2 layers horizontally making about 1-inch cake layers. Put cooled, torted
          cake on top of cooled cheesecake.

          Dark Chocolate Ganache Frosting:
          In a heavy pan heat whipping cream, butter and powdered sugar to a boil while
          whisking constantly. Place chips in a large stainless steel bowl, add hot cream
          mixture and let set for 5 minutes. Whisk together until smooth. Let cool until
          it reaches spreading consistency. Cover assembled cheesecake. Garnish with as
          much chocolate as you can stand.
          --------------------------------------------------------------------------------
          Marbled chocolate cheesecake bars


          For the chocolate batter:
          3/4 cup water
          1/2 cup butter
          1 1/2 squares (1 1/2 ounces) unsweetened chocolate
          2 cups all-purpose flour
          1 1/2 cups packed brown sugar
          1 teaspoon baking soda
          1/2 teaspoon salt
          2 eggs
          1/2 cup sour cream
          For the cream cheese mixture:
          1 package (8 ounces) cream cheese, softened
          1/3 cup sugar
          1 egg, beaten
          1 tablespoon vanilla extract
          1 cup (6 ounces) semisweet chocolate chips


          In a small saucepan, combine water, butter, and chocolate; cook and stir over
          low heat until smooth. Cool. In a mixing bowl, combine flour, brown sugar,
          baking soda, and salt. Add eggs and sour cream; beat on low just until
          combined. Stir in chocolate mixture until smooth.
          Preheat the oven to 375 degrees F.

          In another bowl, beat cream cheese, sugar, egg, and vanilla; set aside. Spread
          chocolate batter into a greased 15 by 10 by 1-inch baking pan. Drop cream
          cheese mixture by tablespoonfuls over batter; cut through the batter with a
          knife to swirl. Sprinkle with chocolate chips. Bake for 20 to 25 minutes or
          until a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool on a wire rack.



          • Gość: Ag IP: 81.219.229.* 10.05.04, 20:24
            Wielkie dzieki za przepis! Zrobilam inny sernik, byl rewelacyjny, bananowo-
            czekoladowy, pycha, w niedziele bedzie powtorka... Ale tego pewnie tez sprobuje.

            Pozdrawiam
    • są tzw. łaciatki albo cielaki, ciasto murzynkopodobne z wlewaną chlapnięciami
      masą serową, po upieczeniu takie łaciate właśnie

      ale nie mam pojęcia, czy mam gdzieś przepis :(
    • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.04, 21:29
      • nooo, cuś w tem stylu, tylko jeszcze polewa na wierzch to już przesada :)

        a coś mi sie jeszcze takiego przypomniało - ciasto sie dzieli na dwie kulki, do
        jednej daje kakao i te część uciera później na wierzch, a w środek jakaś masa
        serowa

        chyba moja kuzynka to robiła, dobre było
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 16:33
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 16:36
      • Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 23:16
        mam przepis na to ciasto, jest smaczne i czesto piekę
        u nas nazywa się głupio "IZAURA"
        • Sernik murzynkowy
          odr.zetobi.com.pl/rodzina/domp004.htm
          Ciasto: 0,5 margaryny, 0,75 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki kakao,
          7 łyżek wody
          Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Po ostudzeniu dodać 3 żółtka,
          1 szklankę mąki z 2 łyżkami proszku do pieczenia oraz pianę z białek.
          Masa serowa: 0,5 kg sera mielonego, 2-3 żółtka, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki
          kaszy manny, 0,5 margaryny, aromat cytrynowy
          Margarynę rozpuścić, do ciepłej dodać cukier, ucierając kolejno dodać wszystkie
          składniki oraz pianę z białek. Ciasto włożyć do prodiża, kłaść łyżeczką masę
          serową przygotowaną w ww. sposób. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Po
          ostudzeniu polać polewą czekoladową


          SERNIK CZARNO-BIALY (z czekoladowym kruchym)
          www.gotowanie.wkl.pl/przepis105.html
          ciasto:
          40 dag mąki 6 łyżek cukru cukier waniliowy 20 dag masła albo margaryny
          łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany
          masa serowa:
          1 kg twarogu (raczej tłustego) 1,5 szklanki cukru 4 łyżki stopionego masła
          5 jajek łyżka budyniu śmietankowego ew. Rodzynki
          Składniki ciasta dokładnie zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki.
          W tym czasie przygotowac masę serową. Twaróg zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem,
          dodać ser, tłuszcz i budyń w proszku, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na
          sztywno i delikatnie domieszać do sera. Można też dodać rodzynki.Formę do
          pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć jedna połowę ciemnego
          ciasta, wylać na nią jasną masę i potarkować na nią resztę ciasta z kakao.
          Jeśli ktos jest leniwy, to z powodzeniem można pokruszyć ciemne ciasto
          paluszkami, łamie się na śliczne, równe grudki.Można wierzch lekko wcisnąć w
          ser, żeby jasne i ciemne ciasto ładnie się wymieszało podczas pieczenia. Aha,
          no i oczywiście trzeba dac mu w spokoju ostygnąć, a najlepiej zostawić pod
          przykryciem do nastepnego dnia, wtedy sernik robi się naprawdę pyszny.

          • To ciasto do sernika piecze się bez żółtek?
          • na to wychodzi - tak jak w oryginale:). nigdy tego nie pieklam, te akurat
            przepisy 'stoja' w tzw.kolejce do sprawdzenia:)). ale pieklam wiele innych
            ciast 'bezjajecznych'. wychodzily dobrze.
            • Gość: Asia IP: *.upc-g.chello.nl 11.05.04, 09:36
              Kiedys moja mama robila taki sernik, z normalnego sera, bo pamietam ze jeszcze
              serowe grudki byly. Byla warstwa kakaowa i warstwa smietankowa. A na gorze
              chyba galaretka. Byl pyszny. w warstwie kakaowej byl aromat migdalowy.
              Zapytam sie mamy, ale zdaje sie, ze nie ma tego przepisu juz.
              Moze ktos robil taki tez. Albo inny sernik na zimno i moznaby zastosowac.
              • Gość: Asia IP: *.upc-g.chello.nl 11.05.04, 09:38
                Znalazlam taki przepis na www.kuchnia.3miasto.pl

                Sernik na zimno 3
                1/2 kg sera twarogowego,
                1 szklanka śmietanki kremowej,
                15 dag masła lub margaryny,
                25 dag cukru pudru,
                10 dag czekolady twardej,
                25 ml rumu,
                3 żółtka gotowane,
                10 dag rodzynków,
                5 dag orzechów włoskich bez łupin,
                olejek pomarańczowy

                Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Masło utrzeć z cukrem i przetartymi
                przez sito żółtkami, połączyć ze zmielonym serem, startą czekolada, opłukanymi
                rodzynkami orzechami, olejkiem, rumem oraz ubitą śmietanką z cukrem Przełożyć
                do wypłukanej zimną wodą formy, wyrównać powierzchnię i pozostawić w
                chłodziarce na kilka godzin.
                From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

                Moznaby przerobic :)
                • Gość: kalina IP: 62.233.217.* 11.05.04, 21:54
                  Moja mama robi sernik na zimno z trzywarstwowy,środkowa warstwa jest
                  czekoladowa,na wierzchu galaretka z owocami,a w środku dużo bakalii i czekolada
                  pokrojona w kosteczkę.Ulubione ciasto mojego dzieciństwa i moich koleżanek.
          • Czy wypróbowałaś może ten przepis? Nie wiem co zrobiłam źle ale ser miałam
            lejący, z którego nie dało się kłaść "kulek". Pozdrawiam

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.