Pierogi z m±ki razowej- da się? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam, postanowiłam po raz kolejny pozawracać wam głowę. Mam do wykarmienia człowieka na diecie niskowęglowodanowej, ale mam straszn± chęć na pierogi. Wykombinowałam sobie, ze zrobię farsz z chudego mięsa, a ciasto z m±ki z pełnego przemiału (to nie jest żaden Dukan, po prostu nie szalejemy z węglami) Ponieważ jestem niespecjalnie pierogowa, je¶li chodzi o ¶cisło¶ć to ja zazwyczaj jak już przyrz±dzałam farsz, a ciasto moja mam, więc pytam o radę m±dre kumoszki. Z góry pięknie kłaniam się za odpowiedĽ.
    • W zyciu i w kuchni najwazniejszy jest zdrowy rozsadek. Jesli ktos zje od czasu do czasu klasyczne pierogi, nic sie nie stanie.

      vitalia.pl/index.php/mid/25/fid/201/odchudzanie/diety/forum/22/topicid/98343/page/5

      maka pszenna razowa
      Warto¶ć energetyczna w 100 g: 294,00 kcal
      Białko w 100 g: 9,00 g
      Węglowodany w 100 g: 59,70 g
      Tłuszcz w 100 g: 1,70 g

      m±ka pszenna (biała)
      Warto¶ć energetyczna w 100 g: 350,00 kcal
      Białko w 100 g: 10,00 g
      Węglowodany w 100 g: 74,30 g
      Tłuszcz w 100 g: 1,60 g
      • Wiesz, tu chodzi nie tylko, o sam± jako¶ć m±ki, ale też o zasadę. Jak odpuszczę i dam mu zwykłe pierogi, to zacznie szamać słodycze, a musi schu¶ć i naprawdę ograniczyć węglowodany, bo mu trzustka zdechnie i nabawi się cukrzycy.
        --
        Bukkake jest wtedy jak Mamusia i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ razem postanowi±, że Mamusia potrzebuje specjalnego kremu do nawilżania twarzy.
        • Pytanie, czy wyjd± zjadliwe te razowe pierogi, bo jak nie, to odpuszczę i sama je zeżrę :)
          --
          Muminki cię widz±, muminki cię ¶ledz±, muminki cię znajd±, zabij± i zjedz±!
        • Jak mu nie odpuscisz, to moze i schudnie, ale w koncu kiedys sie do tych pierogow i slodyczy dorwie, a wtedy wszystko moze pojsc na marne.
          Pozostaje jeszcze problem weglowodanow: powinnismy ich jesc 55-60% ogolu kalorii. Drastyczne ograniczanie ich ilosci nie prowadzi do niczego dobrego. Oczywiscie sa rozne szkoly myslenia, ale ja trzymam sie tej.
          • W tej chwili drastycznie ograniczamy węgle, bo chodzi o obniżenie poziomu cukru. To nie znaczy, że je w 100% eliminujemy. Generalnie zasada jest taka: trzy posiłki dziennie, w tym dwa białkowo- warzywne, że tak powiem (w tym str±czkowe, które zawieraj± węglowodany) z tłuszczem, i jednen białkowo-węglowodanowy, ale bez tłuszczu. Oprócz tego przek±ski w postaci owoców, b±dĽ warzyw w ci±gu dnia. Dopuszczalne węglowodany to: razowy chleb, razowy makaron, br±zowy ryz, kasza gryczana. Czasem miód do herbaty i gorzka czekolada.
            Spróbuję wymieszać pół na pół zwykł± m±kę z razow±, może to się sprawdzi.
            --
            Bukkake jest wtedy jak Mamusia i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ i Tatu¶ razem postanowi±, że Mamusia potrzebuje specjalnego kremu do nawilżania twarzy.
            • Jesli chce sie schudnac / i nie tylko / rozsadna ilosc to 5 posilkow: tzn. te same kalorie podzielone na 5 posilkow.
              A moze pierogi z maki gryczanej?
              • Je¶li z gryczanej wyjd± dobre to spróbuję :) Te trzy posiłki to tzw główne, a miedzy nimi lekkie przegryzki. Niestety, nawet z trzema muszę się nagimnastykować, facet prowadzi strasznie nieregularny tryb życia, i pięć regularnych posiłków przekracza moje możliwo¶ci.
                --
                Muminki cię widz±, muminki cię ¶ledz±, muminki cię znajd±, zabij± i zjedz±!
                • Odradzam gryczana, to maka bezglutenowa, ciasto bedzie za sypkie, z tendencja do silnego kruszenia sie.
                  Mialam przez lata problem z chlebem dla meza chorego na celiaklie, opracowanie receptury (mieszanki mak) bylo spora meka, mieszalam gryczana, maizene i ziemniaczana i jakos doszlam empirycznie do proporcji, ze chleb "trzymal sie kupy" i nawet nie byl zbyt twardy.
          • a co konkretnie sie dzieje przy drastycznym ograniczeniu??? chudniemy? :-) poziom cukru sie normuje? no to naprawde nic dobrego... :-)
      • Tu chodzi nie o ilo¶ć węglowodanów, ale o ich jako¶ć.
        --
        Kuchnia laika. Zacznij gotować.
    • Robić robiłam (m±ka zalana wrz±tkiem) ale twarde były... chyba lepiej zje¶ć mniej zwykłych...
      --
      Chyba widziałam toteczka
    • Da się, tylko naprawdę ciepł± wod± zalej, jajek już do ciasta nie dodawaj.
    • czasem robię, ale używam mniej więcej pół na pół z biał± m±k±. nie ma specjalnej różnicy w smaku.
    • pierogi mog± być z m±ki razowej, ale nie z farszem mięsnym
      przecież jedzenie mięsa jest ohydne
    • co do razowej, to obawiam sie że nawet jak wyjd± to będ± obrzydliwe ;) Ale już możesz użyć m±ki orkiszowej typ 1850 - graham - to jest bardzo smaczna m±ka wychodzi do¶ć normalnie w wypiekach.
      Robiłam z niej pierogi, były ok.

      --
      osobliwy pamiętniczek
      • Ja w ci±ży miałam cukrzycę i rozumiem o co chodzi. Nie można po prostu je¶ć białej m±ki i różnych rzeczy bo cukier gwałtownie wzrasta, mówiem=nie więc że raz zje¶ć normalne pierogi nie zaszkodzi nie jest niestety prawd±...
        Co do pierogów nie robiłam takich. Natomiast smarzył±m nale¶niki z m±ki gryczanej- bardzo łatwo się rw± ale s± badzo smaczne. Smakuj± nieco inaczej...--
        "(...)je¶li nie chcesz doznać rozczarowania w sztuce, nie traktuj jej jako profesji. Niezależnie od tego jak, jak wielki posiadasz talent i jak wielkie zdolno¶ci, pieniędzy i władzy szukaj gdzie indziej, aby¶ nie obraził się na sztukę, gdy za swoje umiejętno¶ci i pracę nie otrzymasz spodziewanego wynagrodzenia." Orhan Pamuk
    • Ostatnio zrobiłam nale¶niki z razowej - da się, ale to już zupełnie inne danie, smak jest inny, konsystencja inna i trawienie inne :)
      --
      Kuchnia laika. Zacznij gotować.
    • Oczywiscie, ze sie da. Rzadko robie pierogi-ale nalesniki, placki i ciasta robie z mak pelnoziarnistych.
      Musisz uzyc maki razowej drobno zmielonej-pszennej albo orkiszowej.
      Ja robilam z zakwasem (zakwas jest polecany diabetykom). Wiecej o zakwasie i chlebach na moim blogu blog.
      Przepis:
      2 szklanki zakwasu (albo szklanka goracej wody i maki - odstawic na godzine albo dluzej; ogolnie namaczanie maki pelnoziarnistej jest czesto stosowana technika)
      2 szklanki maki
      szklanka jogurtu lub maslanki
      Zagniesc ciasto. Odlozyc na pol godziny. Walkowac, wycinac, nadziewac i lepic
      .
      pierogi razowe zdjecia

      Jak przeszukasz internet to znajdziesz zapewne kilka przepisow.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby upro¶cić zarz±dzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ć wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶ć z tego tytułu odpowiedzialno¶ć karn± lub cywiln±. Regulamin.