• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Pierogi z mąki razowej- da się? Dodaj do ulubionych

  • 11.05.11, 13:58
    Witam, postanowiłam po raz kolejny pozawracać wam głowę. Mam do wykarmienia człowieka na diecie niskowęglowodanowej, ale mam straszną chęć na pierogi. Wykombinowałam sobie, ze zrobię farsz z chudego mięsa, a ciasto z mąki z pełnego przemiału (to nie jest żaden Dukan, po prostu nie szalejemy z węglami) Ponieważ jestem niespecjalnie pierogowa, jeśli chodzi o ścisłość to ja zazwyczaj jak już przyrządzałam farsz, a ciasto moja mam, więc pytam o radę mądre kumoszki. Z góry pięknie kłaniam się za odpowiedź.
    Edytor zaawansowany
    • 11.05.11, 14:10
      W zyciu i w kuchni najwazniejszy jest zdrowy rozsadek. Jesli ktos zje od czasu do czasu klasyczne pierogi, nic sie nie stanie.

      vitalia.pl/index.php/mid/25/fid/201/odchudzanie/diety/forum/22/topicid/98343/page/5

      maka pszenna razowa
      Wartość energetyczna w 100 g: 294,00 kcal
      Białko w 100 g: 9,00 g
      Węglowodany w 100 g: 59,70 g
      Tłuszcz w 100 g: 1,70 g

      mąka pszenna (biała)
      Wartość energetyczna w 100 g: 350,00 kcal
      Białko w 100 g: 10,00 g
      Węglowodany w 100 g: 74,30 g
      Tłuszcz w 100 g: 1,60 g
      • 11.05.11, 14:23
        Wiesz, tu chodzi nie tylko, o samą jakość mąki, ale też o zasadę. Jak odpuszczę i dam mu zwykłe pierogi, to zacznie szamać słodycze, a musi schuść i naprawdę ograniczyć węglowodany, bo mu trzustka zdechnie i nabawi się cukrzycy.
        --
        Bukkake jest wtedy jak Mamusia i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś razem postanowią, że Mamusia potrzebuje specjalnego kremu do nawilżania twarzy.
        • 11.05.11, 14:24
          Pytanie, czy wyjdą zjadliwe te razowe pierogi, bo jak nie, to odpuszczę i sama je zeżrę :)
          --
          Muminki cię widzą, muminki cię śledzą, muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą!
          • 11.05.11, 14:34
            wyjda zjadliwe ale o ciezszej konsystencji, pekaja
            --
            Inny Swiat - Zespół Aspergera
        • 11.05.11, 15:14
          Jak mu nie odpuscisz, to moze i schudnie, ale w koncu kiedys sie do tych pierogow i slodyczy dorwie, a wtedy wszystko moze pojsc na marne.
          Pozostaje jeszcze problem weglowodanow: powinnismy ich jesc 55-60% ogolu kalorii. Drastyczne ograniczanie ich ilosci nie prowadzi do niczego dobrego. Oczywiscie sa rozne szkoly myslenia, ale ja trzymam sie tej.
          • 11.05.11, 15:27
            W tej chwili drastycznie ograniczamy węgle, bo chodzi o obniżenie poziomu cukru. To nie znaczy, że je w 100% eliminujemy. Generalnie zasada jest taka: trzy posiłki dziennie, w tym dwa białkowo- warzywne, że tak powiem (w tym strączkowe, które zawierają węglowodany) z tłuszczem, i jednen białkowo-węglowodanowy, ale bez tłuszczu. Oprócz tego przekąski w postaci owoców, bądź warzyw w ciągu dnia. Dopuszczalne węglowodany to: razowy chleb, razowy makaron, brązowy ryz, kasza gryczana. Czasem miód do herbaty i gorzka czekolada.
            Spróbuję wymieszać pół na pół zwykłą mąkę z razową, może to się sprawdzi.
            --
            Bukkake jest wtedy jak Mamusia i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś razem postanowią, że Mamusia potrzebuje specjalnego kremu do nawilżania twarzy.
            • 11.05.11, 16:01
              Jesli chce sie schudnac / i nie tylko / rozsadna ilosc to 5 posilkow: tzn. te same kalorie podzielone na 5 posilkow.
              A moze pierogi z maki gryczanej?
              • 11.05.11, 19:16
                Jeśli z gryczanej wyjdą dobre to spróbuję :) Te trzy posiłki to tzw główne, a miedzy nimi lekkie przegryzki. Niestety, nawet z trzema muszę się nagimnastykować, facet prowadzi strasznie nieregularny tryb życia, i pięć regularnych posiłków przekracza moje możliwości.
                --
                Muminki cię widzą, muminki cię śledzą, muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą!
                • 11.05.11, 19:39
                  Odradzam gryczana, to maka bezglutenowa, ciasto bedzie za sypkie, z tendencja do silnego kruszenia sie.
                  Mialam przez lata problem z chlebem dla meza chorego na celiaklie, opracowanie receptury (mieszanki mak) bylo spora meka, mieszalam gryczana, maizene i ziemniaczana i jakos doszlam empirycznie do proporcji, ze chleb "trzymal sie kupy" i nawet nie byl zbyt twardy.
          • 11.05.11, 19:50
            a co konkretnie sie dzieje przy drastycznym ograniczeniu??? chudniemy? :-) poziom cukru sie normuje? no to naprawde nic dobrego... :-)
            • 11.05.11, 20:30
              Istnieje np. ryzyko depresji. Rzadko sie o tym mowi, ale tak jest.
              • 12.05.11, 02:53
                Zartujesz.
                Nie jem chlleba , makaronow ziemniakow itp od kilkunastu miesiecy i jakos nie lkam po kątach .
                --
                Petycja - stop cenzurze internetu
                Polecam Linuxeducd - uruchamiasz z plyty bez szkody dla ukochanego Windowsa
                • 12.05.11, 15:59
                  A wujek babci ciotki siostry mojego kolegi palił paczkę fajek dziennie i dożył setki! Dowód anegdotyczny ma nikłą wartość. A węgle to nie tylko chleb, makaron i ziemniaki.
                  --
                  Bukkake jest wtedy jak Mamusia i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś i Tatuś razem postanowią, że Mamusia potrzebuje specjalnego kremu do nawilżania twarzy.
            • 11.05.11, 21:15
              Ryzyko depresji, spadek zdolności intelektualnych, problemy z nerkami... Nieciekawie.
              --
              - Jak udowodnić, że obfite jedzenie na noc jest szkodliwe?
              - A słyszeliście o Ostatniej Wieczerzy?
      • 17.05.11, 11:02
        Tu chodzi nie o ilość węglowodanów, ale o ich jakość.
        --
        Kuchnia laika. Zacznij gotować.
    • 11.05.11, 14:12
      Robić robiłam (mąka zalana wrzątkiem) ale twarde były... chyba lepiej zjeść mniej zwykłych...
      --
      Chyba widziałam toteczka
    • 11.05.11, 16:07
      Da się, tylko naprawdę ciepłą wodą zalej, jajek już do ciasta nie dodawaj.
    • 11.05.11, 21:51
      czasem robię, ale używam mniej więcej pół na pół z białą mąką. nie ma specjalnej różnicy w smaku.
    • 12.05.11, 16:01
      Ponieważ mam dzisiaj bory humor zamiast klikać w kosz grzecznie się zapytam. Czy ty naprawdę uważasz, ze takie kretyńskie akcje poszerzą szeregi wegetarian zamiast przekonać ludzi, że wege to świry?
      --
      Muminki cię widzą, muminki cię śledzą, muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą!
    • 12.05.11, 17:43
      co do razowej, to obawiam sie że nawet jak wyjdą to będą obrzydliwe ;) Ale już możesz użyć mąki orkiszowej typ 1850 - graham - to jest bardzo smaczna mąka wychodzi dość normalnie w wypiekach.
      Robiłam z niej pierogi, były ok.

      --
      osobliwy pamiętniczek
      • 13.05.11, 10:59
        Ja w ciąży miałam cukrzycę i rozumiem o co chodzi. Nie można po prostu jeść białej mąki i różnych rzeczy bo cukier gwałtownie wzrasta, mówiem=nie więc że raz zjeść normalne pierogi nie zaszkodzi nie jest niestety prawdą...
        Co do pierogów nie robiłam takich. Natomiast smarzyłąm naleśniki z mąki gryczanej- bardzo łatwo się rwą ale są badzo smaczne. Smakują nieco inaczej...--
        "(...)jeśli nie chcesz doznać rozczarowania w sztuce, nie traktuj jej jako profesji. Niezależnie od tego jak, jak wielki posiadasz talent i jak wielkie zdolności, pieniędzy i władzy szukaj gdzie indziej, abyś nie obraził się na sztukę, gdy za swoje umiejętności i pracę nie otrzymasz spodziewanego wynagrodzenia." Orhan Pamuk
    • 17.05.11, 11:00
      Ostatnio zrobiłam naleśniki z razowej - da się, ale to już zupełnie inne danie, smak jest inny, konsystencja inna i trawienie inne :)
      --
      Kuchnia laika. Zacznij gotować.
    • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.11, 12:24
      Nie jedz mięsa jak dla ciebie jest ohydne, twoja sprawa. Niech każdy je to na co ma ochotę.
    • 18.05.11, 00:14
      Oczywiscie, ze sie da. Rzadko robie pierogi-ale nalesniki, placki i ciasta robie z mak pelnoziarnistych.
      Musisz uzyc maki razowej drobno zmielonej-pszennej albo orkiszowej.
      Ja robilam z zakwasem (zakwas jest polecany diabetykom). Wiecej o zakwasie i chlebach na moim blogu blog.
      Przepis:
      2 szklanki zakwasu (albo szklanka goracej wody i maki - odstawic na godzine albo dluzej; ogolnie namaczanie maki pelnoziarnistej jest czesto stosowana technika)
      2 szklanki maki
      szklanka jogurtu lub maslanki
      Zagniesc ciasto. Odlozyc na pol godziny. Walkowac, wycinac, nadziewac i lepic
      .
      pierogi razowe zdjecia

      Jak przeszukasz internet to znajdziesz zapewne kilka przepisow.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.