Jak zrobić biszkopt na tort? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam!
    Jestem pocz±tkuj±c± kuchark±, cały czas się uczę ale nie umiem zrobić biszkoptu :(
    Próbowałam go zrobić z 5 jajek, 3/4 szkl. cukru i 3/4 szkl. m±ki, i 1 łyżeczki proszku do pieczenia ale ciasto wychodziło za twarde, za mało delikatne. Nie wiem jakie zachować proporcję :( Może za dużo m±ki dodaję? Proszę o radę. Chcę upiec tort na urodziny siostry ale boje się ze mi nie wyjdzie :(
    Pozdrawiam :)
    • Go¶ć: anthonyb IP: 94.165.61.* 17.05.11, 23:42
      zrobilam ostatnio tak
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/05/pan-di-spagna-czyli-jak-upiec-biszkopt.html
      i musze przyznac, ze byl delikatny i puszysty
      w zaleznosci do jakiego tortu chcesz biszkopt zastosowac mozesz dojsc do proporcji na 1 jajko 40 g maki i cukru. Bez proszku do pieczenia.
    • Korzystam wylacznie z przepisu niezawodnej dorotus: mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html

    • To i ja się dopiszę :)
      Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby nie wyszedł.
      Tyle ile jajek tyle wszystkiego innego, czyli:
      je¶li chcesz na mał± tortownicę to 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek m±ki KRUPCZATKI, cukier waniliowy, na czubku łyżeczki proszku do pieczenia.
      Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru, potem po jednym żółtku, cukier waniliowy, po łyżce m±ki wymieszanej z proszkiem. Ale tu już delikatnie i tak, żeby mocno napowietrzyć.
      Wszystko do blachy wytłuszczonej i wysypanej kaszk± mann±. Piec w temp. 165 - 175 stopni, jakie¶ 40 min, wcze¶niej pogrzać piekarnik. Sprawdzić patyczkiem.
      Je¶li chcesz biszkopt czekoladowy (np. do marczello) do zamiast 1 łyżki m±ki dodajesz łyżkę kako.
      Powodzenia i jestem pewna, że Ci się uda.
      • Już wiem co robiłam Ľle.. po prostu za mało ubijałam białka przez co ciasto było za mało napowietrzone i przez to mało delikatne.. Ale mam jeszcze jeden problem.. ciasto po wyłożeniu z piekarnika trochę opada i nie wiem czemu :( Może to przez to ze wyjmuje je zaraz po wył±czeniu piekarnika? Dodam że dodaje łyżeczke proszku do pieczenia do ciasta - na na moj± obrone :p
        Prosze o pomoc:)

        • >>Shilla no ja wlasnie robilam przepis wg tego przepisu co dalalas tylko nie dodawalam maki >ziemniaczanej i nadal nie byl delikatny :(

          Sama sobie odpowiedzialas - bo nie dodalas maki ziemniaczanej. Poza tym pieczesz w zbyt wysokiej temperaturze. Biszkopt z przepisu dorotus, ktory podalam wczesniej, udaje mi sie zawsze, jest wysoki, nigdy nie opada i przede wszystkim jest niesamowicie puchowy, wlasciwie to ciezko go przekroic. Ale trzeba go piec w 160-170°C, a nie w 200...
        • Z tym ubijaniem bialek nie przesadzaj - mozna je w zapale łatwo przebic (piana zamiast gladka i lsniaca staje sie taka krupczata - z daleka przypomina kupkę twarogu raczej) - biszkopt z takiej piany nie wyjdzie za nic.

          Na siadajacy po wyjeciu z pieca biszkopt sprobuj 'metody rzucania'. Opisuje ja Dorotus w linku gdzies w tym watku, a pochodzi z jakiegos anglojezycznego programu.

          --
          cute but psycho. things even out
    • Go¶ć: jantar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 13:38
      ja robiłem tort kolorowy z barwnikami spozywczymi.Robie np.6 warstw sr.ok.24 cm..Na jedna warstwe 2 jajka,2 łyżki m±ki,2 łyżki cukru,1/4 lyzeczki cukru waniliowego,1/4 lyzeczki proszku do pieczenia.ubijam na sztywno piane z bialek,dodaje jedo zóltko,jedna lyzke cukru,1/4 lyzeczki cukru waniliowego - ubijam,potem nastepne zoltko,lyzke cukru i ubijam.Do powstalej masy dodaje rozpuszczony w kilku kroplach wody odrobine ,doslownie na czubku wykalaczki,barwnik,mieszam,nastepnie przesiewam dwie lyzki maki z pr.do pieczenia i delikatnie mieszam lyzka, przelawam do blaszki i ja pieke ok 9-10 min.z termoobiegiem w temp.ok.160 st.-ale u mnie piekarnik dosc mocno grzeje.I tak kilka razy
    • Napiszę Ci jak robię ja krok po kroku.

      5 jaj (całe)
      5 łyżek cukru
      ubijam mikserem ok 10 min, masa musi być gęsta
      dodaję 5 łyżek m±ki, łyżeczka proszku do piecz. ( przesiana przez sito)
      mieszam dokładnie w jedn± stronę drewnian± łyżk±.

      Piekarnik musi być nagrzany do 190 stopni.
      Piec ok 20-25 min. ciasto lekko zarumienione.
      Wyjmuję i szybko obracam do góry dnem, nie odklejam papieru, tylko zostawiam na ok pół godziny. Je¶li za¶ jest w tortownicy to zostawiam z blach±(też do góry dnem).

      A tutaj mój wypiek, ten biszkopt (Rafaello)
      imageshack.us/photo/my-images/838/img0889xi.jpg/

      --
      :)
    • mojewypieki.blox.pl/2010/10/Tort-brzoskwiniowy.html
      ja robię z tego przepisu i nigdy nie miałam tak dobrego przepisu na biszkopt.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby upro¶cić zarz±dzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ć wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶ć z tego tytułu odpowiedzialno¶ć karn± lub cywiln±. Regulamin.