Dodaj do ulubionych

Smakołyki z cebuli? - znacie?

IP: *.chello.pl 14.05.04, 17:09
Szukam przepisów na smaczne dania z cebuli - podobno zjadanie ok. 1/2 kg
cebuli dziennie przez 2 miesiące czyni cuda!
Sama wymyśliłam takie jedno danie , które nawet pozostali domownicy
pochwalili.
2 pęczki dymki - posiekałam (ze szczypiorem)
różnokolorowe 3 papryczki
Wrzuciłam to na łyżkę oleju (na moment!)
posoliłam, popieprzyłam
dodałam 3 łyżki koncentratu pomidorowego i troszkę Vegety
zalałam 3/4 szklanki wrzącej wody
dusiłam ok. 20 min.

Naprawdę smaczne! Z razowym chlebkiem , albo do duszonego mięsa z ziemniakami
Polecam - ja zawsze do tego typu potraw dodaję jeszcze odrobinę zmielonego
majeranku z kminkiem (na czubek łyżeczki) dla lepszego trawienia.

Będę wdzięczna za sprawdzone przepisy!
Edytor zaawansowany
  • Gość: Cynamoon IP: *.it / 62.233.189.* 14.05.04, 17:18
    Tarta cebulowa? Przepsiy sa gdzies w archiwum forum.
    A z innych:
    Krazki cebulowe:
    Kroimy cebule, najlepiej duza i slodkawa w krazki grubosci 0.5 cm.
    Robimy ciasto; maka pszenna, jajko, woda, sol, pieprz, eew ziola. ma byc dosyc
    rzadkie. maczamy w tym krazki i smazymy na zloto w goracym oleju.
    Nastepnie odsaczamy.
    To jest pyszne, ale czy zdrowe?:-)))
  • Gość: Cynamoon IP: *.it / 62.233.189.* 14.05.04, 17:21
    Ach, zapomnialam, do tego ciasta na krazki cebulowe mozna dodac jeszcze
    odrobinke proszku do pieczenia. I szczypte cukru.
  • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.05.04, 18:21
    Skoro ma być zdrowo to syrop cebulowy:)
    hihi, mam dziś głupawkę. Wybaczcie. Chociaz podobno to samo zdrowie.

    Cebula powiadasz?
    Ja tam kocham sałatkę - fasola + sporoi czerwonej cebuli + tunczyk + pieprz i
    sól
    "Banalny" pomidor z cebulą..
    Zupa cebulowa :))))
    Cebula chyba powinna byc surowa.. bo smazona to juz z epwnosciazdrowa nie
    bedzie:)
    itp.
  • Gość: ula__ IP: *.chello.pl 14.05.04, 18:45
    Najzdrowsza - gotowana, duszona , pieczona.
    Surowa tyż dobra ale nie każdy może.
    Zupę cebulową znam, syrop z cebuli - na obiad, czy kolację - nie za bardzo!
    No i gotowana czy duszona to jest to co ma "czynić cuda" - tak wyczytałam na
    forum "zdrowie"!
    Spróbuję te cebulaki, smażonego unikam, ale jak takie dobre to raz zgrzeszę!
    A może można je upiec? Eee chyba nie?
    Może cóś jeszcze wymyślicie?
  • Gość: Ula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 19:00
    Cebula faszerowana miesem mielonym.
    Robi sie ja tak jak wszystkie faszerowane warzywa.
    Dobra jest z sosem pomidorowym pikantym.

    Papryka z cebula.
    Czerwona papryke pokroic w paski. Duza cebule pokroic w piorka (ja dziele
    cebule na osemki).
    Rozgrzac olej wrzucic papryke i cebule posypac Vegeta, skropic sosem sojowym.
    Mozna dodac (jesli ktos lubi) drobniutko posiekany czosnek. Przykryc pokrywka,
    zmniejszyc ogien i dusic 10-15 min. Zdjac pokrywke zwiekszyc gaz i odparowc
    powstaly sok.
    Doskonala jarzyna do drugiego dania.

    Smacznego
    ula
  • linn_linn 15.05.04, 09:57
    Czerwona cebula, rodzynki i cukier - z tego mozna zrobic cos w rodzaju dzemu.
    Dobre do wedlin i mies. Cebula z Tropei oczywiscie. Jeszcze nie robilam, ale
    mam zamiar sprobowac.
  • Gość: ToeToe IP: 194.223.152.* 14.05.04, 18:56
    Z twarozkiem i rzodkiewka i orgazm;))
  • Gość: ula__ IP: *.chello.pl 14.05.04, 19:06
    Naprawdę wystarcza Ci do tego cebula??
  • Gość: H.T. IP: *.proxy.aol.com 14.05.04, 19:20
    Łzawa sprawa...
  • Gość: ToeToe IP: *.internetlounge.co.uk 15.05.04, 11:04
    Cebula, rzodkiewka, twarozek najlepiej ten okragly babuni (ciekawe czy go
    jeszcze produkuja, juz niedlugo sprawdze), jogurt naturalny, przyprawy... i to
    jest megaorgazm!!
  • tessa13 14.05.04, 19:39
    Znamy, znamy, moja Droga... ;-)

    Szalotki à la Provence (2 słoiczki à 250 ml)

    250-300 g szalotek (albo żółtych dymek)
    4 ząbki czosnku
    300 ml Wasser
    2 gałązki świeżego rozmarynku
    2 gałązki świeżego tymianku
    200 ml octu winnego (5%)
    łyżeczka soli morskiej
    łyżka cukru
    4 gożdziki
    czerwony pieprz (całe ziarenka)

    Ocet i wodę zagotować z cukrem, solą, ziołami i goździkami, dodać obrane
    cebulki i czosnek i pozostawić przez 8-10 minut na najmniejszym ogniu; w żadnym
    wypadku nie gotować, bo to ma być 'al dente' a nie 'al ciapa'. ;-) Cebulki i
    czosnek wyłowić, przełożyć do słoiczków, dodać gałązki ziół i ziarenka
    czerwonego pieprzu, zalać gorącym wywarem i zakręcone słoiki ostudzić dnem do
    góry.

    * * *

    Konfitura z cebuli

    1,5 kg cebuli w cienkich plasterkach mieszasz z 3 łyżkami soli, odstawiasz na
    godzinę, płuszesz i osuszasz.
    1 kg cukru do żelowania (albo odpowiednia mieszanka cukru i żelfixu czy czegoś
    w tym rodzaju) wsypujesz do garnka, zalewasz 250 ml octu i 250 ml białego
    wytrawnego wina. Półtorej łyżeczki goździków zawiązujesz w kawałek gazy i
    wrzucasz co garnka. Impreza musi się raz zagotować i gotować na małym ogniu
    przez 5 minut. Teraz dodajesz łyżeczkę kminku i cebulę. Impreza znów musi się
    zagotować. Usuwasz powstałą pianę i dusisz przez 2 - 2 1/2 godziny na małym
    ogniu. Konfitura jest gotowa, kiedy cebula jest złoto-brązowy a sos ma
    konsystencję gęstego syropu.
    Przekładasz jeszcze na gorąco do słoików (nie zapomnij wyjąć gazy z goździkami).

    Z czasem konfitura nabiera coraz więcej smaku, dlatego najlepiej rzucić się na
    nią dopiero po 3-4 tygodniach.
    Pasuje najlepiej do pieczonego schabu, wieprzowiny z grilla, ale można też jej
    dodać np. do gulaszu.

    * * *

    Surówka z cebuli i jabłek (8 p.)

    filiżanka octu ziołowego
    filiżanka cukru
    500 g cebuli (wygląda bardzo ładnie, jeśli zrobisz z czerwoną cebulą)
    500 g winnych jabłek
    500 g kiełbasy (kurcze, nie znam się po tylu latach na polskich kiełbasach;
    kiełbasa z przepisu to 'Lyoner' - konsystencja jest podobna do parówek, więc
    parówki chyba będą OK)
    JogoMayo albo majonez sałatkowy
    posiekana natka pietruszki

    Ocet i cukier mieszasz z pokrojoną w cienkie półplasterki cebulą, wstawiasz
    przez noch do lodówki. Na drugi dzień odsączasz, mieszasz z jabłkami
    (półplasterki) i kiełbasą (skośne plasterki albo długie 'wstążki'), majonezem i
    pietruszką i odstawiasz jeszcze raz na pół godzinki.

    Do tego smakuje najlepiej świeży chleb razowy.

    * * *

    Sos cebulowo-winogronowy (4 p.)

    750 g cebuli
    100 g chudego boczku
    400 g białych winogron (fioletowe stają się przy gotowaniu gorzkie)
    łyżka oleju
    łyżka masła
    Salt & Pepper

    Cebulę kroisz w cienkie półplasterki, boczek w małe kosteczki, winogron na pół
    (musisz pestki powyciągać). Podsmażasz na oleju boczek, dodajesz cebulę i
    dusisz, aż się zeszkli. Dodajesz masło i winogron, dusisz dalej przez 2 minuty
    i doprawiasz solł i pieprzem.

    Ten 'sos' jest wręcz idealny do kotletów, żeberek, itd.


    ---
    To you I'm an atheist - to God I'am the Loyal Opposition...
  • Gość: anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 10:09
    zupa cebulowa
    4 cebule pokroic w talarki wrzucic do garka zalac rosolkiem ja do wody dodaje kostke rosolowa mozna cebulke najprier lekko podsmarzyc ja tak robie i dodaje troche czosnku jescze do tego wrzucam mocno podsmarzony boczek sporo bazylii 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego albo sok pomidorowy to juz do smaku ja daje sporo wiecej i do sroka oczywiscie tarty zolty zer to podaje z grzankami pychotka :)
  • brookie 15.05.04, 16:50
    A ja uwielbiam cebule z grilla jako dodatek do stekow.
  • Gość: giezik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 16:55
    wino..., biale wino jeszcze do tego
  • brookie 15.05.04, 16:58

  • Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 22:00
    A ja uwielbiam CEBULAKI!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka