Dodaj do ulubionych

Zakwas jeszcze dobry?

08.07.11, 14:58
Witam, mam w lodówce zakwas żytni i zastanawiam się czy robić od początku czy może jeszcze nic straconego. Przez miesiąc nie piekłam chleba i oddzieliła się w zakwasie ciemna woda ok. 1 cm, zapach normalny, małe porowatości widać przez szkło. Wcześniej piekłam co tydzień, wyjmowałam i dokarmiałam przed pieczeniem. Nadaje się jeszcze do czegoś czy tylko do wyrzucenia?
Edytor zaawansowany
  • kosmopolitesiorbut 08.07.11, 15:00
    Rozmieszaj i będzie dobrze. Na żur przechowuję znacznie dłużej i nic się nie dzieje. Jak nie ma pleśni to jest dobry.
  • qubraq 08.07.11, 16:06
    Tak jest! Ja w ogóle trzymam zakwas selerowy poza lodowką i od czasu do czasu popijam
    "troszku" jedzenie ... :-)
  • kinio1001 12.07.11, 10:33
    Jedynym znanym mi powodem wyrzucania zakwasu jest pleśń. Jesli jej nie ma to normalnoe dokarm zakwas i piecz.
  • yulkayulka 23.07.11, 22:21
    jak nie planuje przez dłuższy czas piec chleba zamrażam zakwas, niestety nigdy nie uzywalam takiego "miesięcznego".

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka