Dodaj do ulubionych

cukinia i kabaczek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 23:01
Szukam przepisu na dania ( takie sprawdzone) z cukini i kabaczków. Mogą być też takie do słoików. Jak dotąd robiłam leczo (cukinia,papryka,cebula,kiełbasa) a teraz mam wysyp cukini i kabaczków na działce i myśle żeby zrobić może coś do słoików chociaż inne takie do zjedzenia od razu też mi się przydadzą. Piszcie jak macie coś dobrego sprawdzonego :)
Obserwuj wątek
    • pluskotka Re: cukinia i kabaczek 11.07.11, 23:09
      Przez twój wpis odkryłam, że my tylko na leczo je przetwarzamy. Ale tak je uwielbiamy, że ile by tych kabaczków nie było, to i tak nie warto robić co innego. :)
      --
      ...oczy tej małej, jak dwa błękity...
      . . . . . . Rodzinka od kuchni . . . . . .
      • mel.la Re: cukinia i kabaczek 11.07.11, 23:46
        Kabaczek nadziewany miesem - obrac i przekroic wzdluz, wydrazyc miaz, nalozyc przyprawione mieso mielone, przykryc druga polowka i upiec/udusic. Kroic w plastry. Pycha, moja mama kiedys robila.
        Cukinie tez robie nadziewana miesem - bez obierania przekroic wzdluz, wydrazyc miaz, miaz wymieszac z mielonym, przyprawic, nalozyc na kazda polowke cukini i upiec w piecyku lub na grillu.
        Mozna tez zrobic wersje wegetarianska z bialym serem lub ryba, co kto lubi.

        -------

        forum.gazeta.pl/forum/f,100295,Forum_nadwrazliwych.html
        Forum dla osob nadwrazliwych.Zapraszam
    • isia10 Re: cukinia i kabaczek 12.07.11, 08:09
      SAŁATKA Z CUKINI (dla tych którzy lubią czosnek)

      składniki:
      2kg cukinii,
      25dkg cebuli(ok 3średnie),
      1/2kg marchwi,
      pęczek zielonej pietruszki ewentualnie kopru,
      główka czosnku,
      3-4ziarenka ziela ang.,
      6ziaren pieprzu,
      1/2łyżeczki gorczycy,
      1/2szkl.cukru,
      1/2szkl.octu,
      1łyżeczka soli.
      Przygotowanie:
      Cukinie obrać jeżeli jest duża to usunąć gniazda nasienne i poszatkować w plastry tak samo poszatkować cebulę i marchew.Zieleninę posiekać.Warzywa doprawić pieprzem,zielem ang.,gorczycą,zmiażdżonym czosnkiem,cukrem i solą wymieszać i odstawić na 24 godziny.Po upływie tego czasu dodać ocet wymieszać i nakładać do słoików.do każdego słoika dodać troche powstałego soku z warzyw.Pasteryzować ok.25min.

      CUKINIA W KURKUMIE
      cukinia, 3kg
      cukier, 3 szklanki
      ocet, 2,5 szklanki
      Papryka czerwona, 2 szt
      cebula, 3 szt
      kurkuma, 1 paczka
      gorczyca, 2 lyzki
      czosnek, 3 zabki
      Cikinie umyc, srodek wydrazyc, pokroic w plasterki, papryke w slupki, cebule w krazki, n ato cukier, ocet, kurkume, gorczyce i czosnek wycisniety, wszystko do jednego naczynia i wymieszac.
      To musi odstac 4 godziny, co jakis czas przemieszac zeby puscilo sok.
      Po 4 h wlozyc do sloikow, sloiki gotowac 15 min od momentu bulgotania, po wyjeciu do gory dnem do wystygniecia.
      Potem juz tylko degustowac!! Smacznego!

      SAŁATKA Z CUKINII

      2 średnie cukinie,
      4 średnie cebule,
      6 średnich marchewek,
      3 średnie czerwone papryki,
      Zalewa:,
      2 łyżki cukru (kopiate),
      1 łyżka soli (kopiata),
      1/2 szkl. octu 10 proc.,
      do każdego słoika:,
      2-3 ziarna ziela ang.,
      liść laurowy,
      1. Cebulę pokroić w półplasterki - zblanszować 2 min. Cukinię ( ze skórką) pokroić w półplasterki, marchew w plasterki, paprykę w paski ( ok. 1 cm).

      2. Wszystkie składniki zalewy ( bez octu) i dokładnie wymieszać, dodać wszystkie warzywa ( cebulę ostudzoną) , wymieszać łapkami. Odstawić na 1 dobę w lodówce ( kilka razy w tym czasie mieszając). Dodać ocet, wymieszać i przekładać do słoików z przygotowanymi ziołami- do każdego słoika wlewamy trochę płynu spod warzyw.

      3. Pasteryzujemy ok.20 min.

    • linn_linn Re: cukinia suszona 12.07.11, 08:19
      Cukinie mozna ususzyc: najlepiej taka wieksza. Podobnie jak pomidory. Tak robi to co roku moja wlsoka sasiadka:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2345879,3,8,21662,Suszenie-cukinii.html
        • mel.la Re: cukinia suszona 12.07.11, 12:54
          83kimi napisała:

          > Czym się różni cukinia od kabaczka? Wydawało mi się, że to to samo.


          Cukinia jest podobna do ogorka, podobna wielkosc i zielony kolor,
          a kabaczek jest duzy, zolty, raczej dyniowaty.

          Wiki objasnia:

          Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2], Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.
    • Gość: marchewka Re: cukinia i kabaczek IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 13:20
      ostatnio bardzo lubie placki z cukini - robi sie je podobnie jak placki ziemniaczane.
      przepis np tutaj:
      ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Placki_z_cukini,,-9554733,9495.html
      trzeba tylko pamietac ze starta cukinia pusci wode - trzeba ja na jakis czas zostawic na sitku, a potem jeszcze odcisnac.
      do takich plackow robie sos ze stratego ogorka, szczypiorku, fety i jogurtu greckiego. doprawiam pieprzem.

      dobrze wychodza placki cukiniowo-ziemniaczane - dokladnie ta sama procedura, tylko do cukini trzeba dodac starte ziemniaki.

      lubie tez cukinie podsmazona na patelni grilowej. czesto nawet nie ktoje jej w plastry, tylko wzdluz na pol. w takiej postaci podsmazam, a dopiero potem kroje na polplasterki. w tej formie jest bardzo dobra w salatce pomidorowej (pomidory + oliwki + papryka + cokolwiek-ci-pasuje + oliwa + feta starta na tarce).
      • paluszki38 Re: cukinia i kabaczek 12.07.11, 13:41
        > ostatnio bardzo lubie placki z cukini - robi sie je podobnie jak placki ziemnia
        > czane.

        Wypróbowałam placki z cukinii i kabaczka i naszej rodzinie bardziej odpowiadają placki z kabaczka, cukinia jest rewelacyjna do placka jaki jest w GP lub do zapiekanki, ale do takich placków jak ziemniaczane to dla mnie za delikatne i za bardzo się rozwalają przy smażeniu... Polecam kabaczka:)
    • simon_r Re: cukinia i kabaczek 12.07.11, 17:23
      z cukinii robi się makaron... pociąć trzeba obieraczką na cienkie długie plastry, wrzucić na blache do pieczenia, skropić oliwą i potrzymać w ok. 200C aż zmięknie.
      Podawać można do różnych rzeczy a nawet jeść jak makaron z sosem np. bolońskim.
      --
      ------------
      Grecja Turcja i inne relacje z podróży
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka