• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak zrobić, żeby podać gościom ciepłą szarlotkę?

  • IP: *.centertel.pl 18.07.11, 09:54
    Mam pytanie raczej strategiczne, niedługo zaproszę do siebie znajomych i chce ich uraczyć obiadem i przystawkami a na koniec podać ciepłą szarlotkę z lodami i bitą śmietaną.
    Ponieważ w trakcie wizyty gości piekarnik będzie używany do podgrzewu innych dań jak zrobić żeby goście dostali ciepłe ciasto? Ja wiem, że ono tak szybko po upieczeniu nie stygnie ale zanim przejdziemy do deseru może minąć kilka godzin. Czy mogę przez jakiś czas podpiec szarlotkę a potem niedopieczoną wyjąć podgrzać obiad i znów włożyć i upiec do końca? Prawdę mówiąc nie mam innego pomysłu :-(
    Edytor zaawansowany
    • 18.07.11, 10:36
      Moze metoda ryzowo-kocykowa? Tzn. zawijajac w folie aluminiowa i owijajac kocykiem :) A moze sama folia wystarczy...
      • 18.07.11, 10:47
        Albo w grubodennym naczyniu, jakiejś brytfance na popdgrzewaczu? Jedna świeczka by wystarczyła.
        --
        Chwała Matce i Córce i Świętej Duszy
    • 18.07.11, 10:47
      Upiecz ciasto, przygotuj jabłka, w trakcie obiadu(czy pod koniec przyjęcia) zmontuj szarlotkę i wsadź do piekarnika.


      --
      Robimy dla Polski dużo, bardzo dużo... aż trudno wymienić.

      Drobiu mówię stanowcze STOP!
      • 18.07.11, 11:02
        Ja bym też tak zrobiła. Czyli najpierw podpiecz spód (ja zawsze tak robię), przygotuj sobie jabłka i co tam sobie życzysz (kruszonkę, białka do piany...) i dosłownie na 5 min przed przyjściem gości zmontuj wszystko razem i wrzuć do piekarnika. Posiedzi tam przynajmniej godzinę (czas na obiad), potem jeszcze jakiś czas w uchylonym piekarniku, co pozwoli jej lekko ochłonąć, ale nie ostygnąć.
        • Gość: malinowa IP: *.centertel.pl 18.07.11, 11:17
          No tak ale i tak będę musiała ją wyjąć w czasie pieczenia żeby upiec obiad a potem włożyć z powrotem. Wiem, że takie ciasto dopiero co wyjęte z piekarnika nie jest wcale zdrowe powinno trochę ostygnąć. Metoda kocykowo-ryżowa mi się podoba ale odpada w przypadku robienia bezika na górze bo wszystko wtedy się zapoci.
          Nie mam formy z podgrzewaczem jak już robię szarlotkę to king size na 2 brytfanach metalowych.
          A może po prostu upiekę prawie, że do końca szarlotke i wyjmę z 15-20 min wcześniej a jak będziemy jeść obiad włożę ją na te 15 min żeby się dopiekła w gorącym piekarniku i będzie ciepła i świeża myślicie, że to się uda? Czy można tak piec ciasto półkruche z przerwami?
          • 18.07.11, 11:26
            A nie możesz jej po prostu upiec całkowicie przed obiadem, potem zrobić obiad, wyłączyć piekarnik (albo ustawić na jakąś małą temperaturę, tak tylko żeby trzymał ciepło), wsadzić szarlotkę na czas konsumpcji obiadu i na koniec ją podać ?
            Ja bym nie ryzykowała np robienia ciasta na zasadzie "al dente" i dopiekania go, szczególnie jeśli ma być z bezą.
            • Gość: malinowa IP: *.centertel.pl 18.07.11, 11:39
              Dzięki może właśnie tak zrobię. Szarlotka ma być ciepła a nie gorąca.
    • Gość: x IP: *.adsl.alicedsl.de 18.07.11, 12:12
      ...a jak myslisz jak to robia w restauracjach czy kawiarniach?przeciez nie pieka dla kazdego z osobna:)tylko podgrzewaja w mikrofalowce,wiec zrob tak samo
      • Gość: malinowa IP: *.centertel.pl 18.07.11, 12:21
        Wiem, że tak robią ale nie mam mikofali. Przykryję ją kocem jak będzie piekł się obiad a w razie czego włożę potem do jeszcze ciepłego piekarnika.
        • 19.07.11, 23:08
          kobieto, pod kocykiem to ciasto tylko zawilgotnieje, a chyba lepiej, jeśli będzie ono chrupiące, zwłaszcza jeśli z bezą?! podanie takiej szarlotki jest proste jak budowa cepa - pieczesz rano czy kiedy tam ci pasuje, przed podaniem wkładasz na 10 min. do nagrzanego piekarnika (max. 200 st.) i gotowe!
      • Gość: marta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.11, 15:42
        jak myslisz jak to robia w restauracjach czy kawiarniach?przeciez nie pieka dla kazdego z osobna:)

        rozłożyłaś mnie na łopatki, aż się posmarkałam ze śmiechu;-)))))
    • Gość: miu IP: *.play-internet.pl 19.07.11, 14:02
      Upiecz do konca, ale "na blado" i na 15-20 min przed podaniem, czyli juz po podaniu glownego dania, wloz do piekarnika na 180°C. Jesli chcesz beze na gorze, to ja uloz tuz przed finalnym pieczeniem.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.