Beza, prośba o osobiste doświadczena. Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Wiem, wiem, w necie są miliony przepisów na bezę, ale kilkakrotnie miałam wątpliwości i chyba zrobiłam coś źle, bo beza do Pavlowej albo wychodzi albo nie. Oto moje pytania:

    1. mam piec z termoobiegiem, ale piekę w systemie góra-dół, polecanym przez producenta, czy zmienić?

    2.ile czasu piec i w jakiej temperaturze krążek o średnicy 23 cm. jak długo suszyć? czy drzwiczki uchylić podczas suszenia, czy nie?

    3.czy mogę piec 2 krążki na różnych poziomach w tym samym czasie?

    • Szkoda, ze nie napisales/łas, co w tej twojej bezie jest nie tak, byloby latwiej. Byc moze twoje problemy nie powstaja na poziomie pieca, ale wczesniej?

      1. Nie musisz piec z termoobiegiem. Gora-dol wystarczy. Chociaz termoobieg jest, owszem, idealny do bez, bo wysusza jak nie wiem.
      Najlepiej piec rozgrzac do 120 i do takiego wstawic beze, a po 5-10min (zalezy od wielkosci), kiedy juz temperatura 'zlapie' ksztalt bezy, zmniejsz do 100, zeby wysuszyc. W termoobiegu zmniejsz podane temperatury o 10-20 stopni.
      2. Ja pieke na oko, a poza tym uwazam, ze kazdy piec jest inny, wiec nie wiem. Uchylanie drzwiczek jest imho konieczne, zwlaszcza jesli piec jest szczelny - warto wyprowadzic z niego bezową wilgoc. Ja uchylam pare razy w ciagu pieczenia, glownie przy kontrolowaniu sytuacji. Sa osoby, ktore pieka bezy z uchylonymi drzwiczkami (np zablokowanymi drewniana lopatka), ale mi szkoda energii.
      3. To zalezy od pieca. Moj, mimo termoobiegu tego akurat nie potrafi - drugi krążek wychodzi 'niedokochany'. Podobno pomaga zamienianie poziomów - nie probowalam.

      Poza tym, jesli masz nowy piec, ktory dopiero oswajasz, normalne, ze pare ciast ci nie wyjdzie albo wyjdzie nie dokladnie tak, jak chcialas. Trzeba sprzet oswoic, potem juz bedzie dobrze.

      --
      a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
    • Pavlowa to mój ulubiony tort. Zwasze mi wychodzi. Piekarnik z termoobiegiem- grzałki góra, dół. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stop. po 5 minutach skręcam do 150 stopni i piekę 1,5 h. Po tym czasie wyłączam piekarnik i po chwili uchylam drzwiczki i tak pozostawiam już do rana ( zawsze bezę robię wieczorem).
    • na bezach nie znam sie, niestety.
      trzymam kciuki za udana beze:) daj znac jak wyszla:)
      wilsberg
      --
      Podaruj dziecku przyszlosc:
      plan-international.org/
      www.plan-deutschland.de/
      • Piekłam tak jak Sonia, mój piekarnik jest gazowy bez żadnych bajerów, a beza i tak wychodzi idealna.
        --
        ...oczy tej małej, jak dwa błękity...
        . . . . . . Rodzinka od kuchni . . . . . .
        • Gość: Paula IP: 194.156.48.* 22.01.14, 12:45
          poproszę o rade pieczenia bezy w piekarniku gazowym, nigdy nie piekłam. Na jakim nr mam upiec beze, co i jak trzeba zrobić żeby było ok
          czesto mi nic nie wychodzi bo spalone albo nie dopieczone ehhhh
          • Niska temperatura (100-115, zalezy od pieca), długi czas pieczenia. Uchylaj drzwiczki w czasie pieczenia, zeby piec się przewietrzył z wilgoci z bezy.


            --
            "Nie chcę, by feministki zajmowały się problemami kobiet." frustro na ff
          • Gość: moni IP: *.olsztyn.mm.pl 23.01.14, 17:06
            W gazowym spokojnie dałabym stopień 1, to powinno być ok. 140'C. W elektrycznym piekę 10 min. w 140, obniżam o ok. 10'C, dopiekam 30 min. i suszę do ostygnięcia piekarnika z uchylonymi drzwiczkami - spróbuj może ze 20-30 min. na 1 i susz przy otwartym piecu aż ostygnie.

            Ale jeśli chodzi o pieczenie to IMO sprawdzają się różne szkoły, ważniejsze wydaje mi się odpowiednie ubicie białek - tzn. nie przebicie - ubijam ręczną trzepaczką i cukier dodaję od momentu gdy białka zaczynają się spieniać - to wydłuża ubijanie ale pozwala lepiej kontrolować stopień ubicia - ona ma być sztywna jedynie na tyle by nie wypaść z miski, jeśli trzyma kształt to od razu przestaję ubijać, inaczej się rwie i jest klops a nie beza ;) Taka lekko plastyczna żeby ta piana została.
    • Ja ci powiem czego nie robić: nie potraktuj go jakby było ciastem do upieczenia. Ja tak zrobiłam i nie wyszło..:((((;)
      • Gość: ola IP: 123.127.246.* 22.07.11, 06:53
        Tez pieke tak jak Sonia i rowniez daje bezie ostygnac w otwartym piekarniku, choc zazwyczaj krocej niz cala noc. Nie wiem jak jest z pieczeniem dwoch blatow, ale wydaje mi sie, ze trzeba je zamienic miejscami mniej wiecej w polowie czasu pieczenia. Tez musze to przetestowac.
        • Ja właśnie idę piec pierwszą w swoim życiu bezę.
          Przepis z lipcowej Kuchni - wg Jamiego O. Widzę że generalnie są różne wersje co do temperatury, Jamie mówi żeby startować od 150 i potem do 120 zmniejszyć. PIec godzinę.
          Hmm, zobaczymy co z tego wyjdzie.
          • Hmmm, beza w piekarniku od 45 min siedzi a ja tak sobie czytam różne przepisy i widzę że praktycznie wszędzie łyżeczka srobii kukurydzianej i łyżeczka octu.
            W "moim" (Jamiego) przepisie ani słowa o tym, jedynie 6 białek + 300 g cukru pudru i szczypta soli. Ciekawe co z tego wyjdzie... :-/
            A ta skrobia i ocet to właściwie co dają ?
            • Skrobia kuku ma wysuszyc bialka (podobnie, a nawet lepiej, sprawia sie mąka kartoflana - tansza i latwiej dostepna), a kwas (niekoniecznie ocet/winian potasu, wystarczy zwykly sok cytrynowy) sprawia, ze bedzie ciągnąca w srodku (kwas 'gotuje' białko).
              --
              Tak kończą trolle.
              • Dzięki bene za wyjaśnienie.
                Nie wiem czy to brak powyższych miał wpływ na niepowodzenie mojej bezy. Niestety moim oczom dziś rano ukazały się ... dwa płaskie placki :(
                Beza piekła się godzinę w 130 (10 min) a potem 100 C, kilka razy na chwilę do niej zaglądałam (w tym raz zamieniałam poziomy), na koniec wyłączyłam piekarnik i zostawiłam ją w zamkniętym do rana.
                Kiedy pieczenie się skończyło, bezy nie były mega wysokie, ale też nie zupełnie płaskie. A do rana zmalały o połowę :(
                Nie wiem jeszcze jak z jej kruchością, ale przy takim wyglądzie zapowiada się na zupełnie suchą. Nie wiem czy ją podam dzis gościom, boję sie że przy zdejmowaniu z blachy się połamie.. :(
                • Też dodaję skrobii ziemniaczanej, kukurydzianej na oczy nie widziałam jeszcze. :) I zwykłego octu.
                  --
                  ...oczy tej małej, jak dwa błękity...
                  . . . . . . Rodzinka od kuchni . . . . . .
                • Nic sie nie przejmuj - czasem to sie zdarza, a sytuacja da sie uratowac.

                  Na beze maja wplyw rozne drobiazgi - np dosc wilgotna pogoda, albo przebicie bialek, albo kaprysy pieca. Teoretycznie bez mąki ziemniaczanej i kwasu beza powinna sie udac, ale jest wtedy trudniej po prostu. Moze wlasnie to 'trudniej' plus czynnik X ;) zadecydowalo o klapnieciu twojej bezy.

                  Ubij smietane, przygotuj owoce, pokrusz beze i zrob przed samym wydaniem Eton mess - albo w jednej, przezroczystej salaterce, albo w indywidualnych miseczkach - z efektownymi warstwami. Mozesz dodac jeszcze jakies pokruszone ciasteczka (np amaretti), albo tartą czekoladę, a do owocow - jakis alkohol albo syrop owocowy czy przyprawy. Nikt sie nie kapnie, ze tak mialo nie byc, a deser będzie pyszny :)
                  --
                  Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
    • Mam piekarnik gazowy, piekę 2 blaty równocześnie, kiedyś piekłam obok, ale się sklejały więc teraz piekę na dwóch poziomach. Korzystam z przepisów Dorotus, stosuję się ściśle, zawsze wychodzą. Bardzo się zdziwiłam, gdy piekłam pierwszy raz i od razu wyszło. Do tamtej pory beza to było dla mnie jakieś magiczne coś, dostępne tylko wtajemniczonym, teraz - beza jak beza;)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.