• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jakie przyprawy do grochówki? Dodaj do ulubionych

  • 26.07.11, 11:48
    Jakie przyprawy dodajecie do zupy grochowej?

    Wydaje mi sie, że groch jest ciężkostrawny. Czy dodajecie też kminek (podobna poprawia strawność potraw)?
    Jakie jeszcze przyprawy, aby zupa wyszła smaczna?

    Z góry dziękuję :)
    Zaawansowany formularz
    • Gość: rona IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 11:57
      Dodaję dużo czosnku, tymianek, majeranek oraz Maggi (wiem, że niezdrowe, ale mnie smakuje), pieprz i tyle. Oczywiście musi być na wędzonym boczku :)
      • 26.07.11, 11:59
        Zamiast Maggi - lubczyk.
        • 26.07.11, 12:03
          > Zamiast Maggi - lubczyk.
          Włąśnie lubczyk mi się skończył a wcale nie tak łatwo go dostać :( Maggi nie używam, postaram się tak manewrować pozostałymi przyprawami, żeby było dobrze :)

          A kminek dajecie?
        • 28.07.11, 11:29
          kosmopolitesiorbut napisał:

          > Zamiast Maggi - lubczyk.

          teoretycznie tak ale to jednak jest inny smak... dla mnie to smak jeszcze z dzieciństwa i dlatego ciągle uzywam przyprawy Maggi do zupy... :-)
          • 28.07.11, 20:12
            Masz rację A. ten smak to nic nie szkodzący ekstrakt drożdżowy.
            • 29.07.11, 16:51
              kosmopolitesiorbut napisał:

              > Masz rację A. ten smak to nic nie szkodzący ekstrakt drożdżowy.

              Dzieki za wsparcie duchowe! Te smaki z dzieciństwa są u mnie tak silne ze do dzis nie jadam setek rzeczy ktore jeszcze w dzieciństwie nie lubiłem np. zupa ryżanka albo z kaszką manną podczas kiedy sam ryż podsmazony i kaszkę mannę pół na pół z kaszką krakowską na pól gęsto z lyżeczka masla i przyprawami uwielbiam! ;-) nic nie poradze na to ...
    • 26.07.11, 13:38
      Daje majeranek, odrobine bazylii i oregano. Wczesniej fasole gotuje z dodatkiem glonow kombu (wystarczy po 1 cm na osobe), ktore przeciwdzialaja wzdeciom i ulatwaiaja trawienie.
      --
      "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK)
      Podróże nie tylko kulinarne
      • 26.07.11, 13:47
        Swojski cząber czy estragon też tak czyni.
    • 26.07.11, 14:37
      Wiele lat temu komuś z rodziny kupiłam mieszankę w diecie wątrobowej Dary natury. Nad widok samego składu zrobiłam brrr, przede wszystkim na nielubiany anyż (skład: koper włoski, lubczyk, szałwia, majeranek, melisa, ogórecznik, bazylia, anyż, cząber, kminek). Jako, że opakowanie było beznadziejne i przed wręczeniem przesypałam do ładnego słoiczka, była okazja zostawić sobie ociupinkę. Po raz pierwszy użyłam do zupy kalafiorowej i to było smakowe objawienie. Od tej pory ta przyprawa to mus w mojej szafce kuchennej. Do zupy grochowej pasuje bardzo. Oczywiście liść laurowy, ziele angielskie i pieprz też potrzebne.
    • Gość: TM IP: *.acn.waw.pl 26.07.11, 21:08
      Bardzo dobrym dodatkiem i popularnym w Szwecji jest musztarda. Dodaje się łyżkę już na talerz. Popija się to rozcienczona ciepłą wódką arakową. Polecam
      • 27.07.11, 20:28
        Zupa popijana gorzałą... To tak jak kompot popijany winem?
        • Gość: maggi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 22:48
          Skądże! Tylko ludzie głupie nie piją przy zupie!
    • 28.07.11, 19:22
      kminek dodaje do kapusniaku
      do grochowki wole majeranek
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • Gość: gość pl IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.11, 09:24
      woona22 to wojskowy przepis,bardzo smaczna grochówka
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.