Dodaj do ulubionych

Jakie przyprawy do grochówki?

26.07.11, 11:48
Jakie przyprawy dodajecie do zupy grochowej?

Wydaje mi sie, że groch jest ciężkostrawny. Czy dodajecie też kminek (podobna poprawia strawność potraw)?
Jakie jeszcze przyprawy, aby zupa wyszła smaczna?

Z góry dziękuję :)
Edytor zaawansowany
  • Gość: rona IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 11:57
    Dodaję dużo czosnku, tymianek, majeranek oraz Maggi (wiem, że niezdrowe, ale mnie smakuje), pieprz i tyle. Oczywiście musi być na wędzonym boczku :)
  • 26.07.11, 11:59
    Zamiast Maggi - lubczyk.
  • 26.07.11, 12:03
    > Zamiast Maggi - lubczyk.
    Włąśnie lubczyk mi się skończył a wcale nie tak łatwo go dostać :( Maggi nie używam, postaram się tak manewrować pozostałymi przyprawami, żeby było dobrze :)

    A kminek dajecie?
  • 28.07.11, 11:29
    kosmopolitesiorbut napisał:

    > Zamiast Maggi - lubczyk.

    teoretycznie tak ale to jednak jest inny smak... dla mnie to smak jeszcze z dzieciństwa i dlatego ciągle uzywam przyprawy Maggi do zupy... :-)
  • 28.07.11, 20:12
    Masz rację A. ten smak to nic nie szkodzący ekstrakt drożdżowy.
  • 29.07.11, 16:51
    kosmopolitesiorbut napisał:

    > Masz rację A. ten smak to nic nie szkodzący ekstrakt drożdżowy.

    Dzieki za wsparcie duchowe! Te smaki z dzieciństwa są u mnie tak silne ze do dzis nie jadam setek rzeczy ktore jeszcze w dzieciństwie nie lubiłem np. zupa ryżanka albo z kaszką manną podczas kiedy sam ryż podsmazony i kaszkę mannę pół na pół z kaszką krakowską na pól gęsto z lyżeczka masla i przyprawami uwielbiam! ;-) nic nie poradze na to ...
  • 26.07.11, 13:38
    Daje majeranek, odrobine bazylii i oregano. Wczesniej fasole gotuje z dodatkiem glonow kombu (wystarczy po 1 cm na osobe), ktore przeciwdzialaja wzdeciom i ulatwaiaja trawienie.
    --
    "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK)
    Podróże nie tylko kulinarne
  • 26.07.11, 13:47
    Swojski cząber czy estragon też tak czyni.
  • 26.07.11, 14:37
    Wiele lat temu komuś z rodziny kupiłam mieszankę w diecie wątrobowej Dary natury. Nad widok samego składu zrobiłam brrr, przede wszystkim na nielubiany anyż (skład: koper włoski, lubczyk, szałwia, majeranek, melisa, ogórecznik, bazylia, anyż, cząber, kminek). Jako, że opakowanie było beznadziejne i przed wręczeniem przesypałam do ładnego słoiczka, była okazja zostawić sobie ociupinkę. Po raz pierwszy użyłam do zupy kalafiorowej i to było smakowe objawienie. Od tej pory ta przyprawa to mus w mojej szafce kuchennej. Do zupy grochowej pasuje bardzo. Oczywiście liść laurowy, ziele angielskie i pieprz też potrzebne.
  • Gość: TM IP: *.acn.waw.pl 26.07.11, 21:08
    Bardzo dobrym dodatkiem i popularnym w Szwecji jest musztarda. Dodaje się łyżkę już na talerz. Popija się to rozcienczona ciepłą wódką arakową. Polecam
  • 27.07.11, 20:28
    Zupa popijana gorzałą... To tak jak kompot popijany winem?
  • Gość: maggi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 22:48
    Skądże! Tylko ludzie głupie nie piją przy zupie!
  • 28.07.11, 19:22
    kminek dodaje do kapusniaku
    do grochowki wole majeranek
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: gość pl IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.11, 09:24
    woona22 to wojskowy przepis,bardzo smaczna grochówka

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.