Dodaj do ulubionych

barwnik z kalamarnicy

IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 12:30
wpadl mi ostatnio w rece sloiczek barwnika z kalamrnicy. nigdy wczesniej nie maialam z nim do czynienia wiec zanim sloik otworze mam kilka pytan.
po pierwsze jak go uzywac? np czy mozna nim barwic ryz/makaron (chyba tak bo w koncu dodaje sie go do paelli) a jesli tak to ile trzba go dodac do makaronu zeby uzyskac czarny kolor?
po drugie czy zabarwiony ryz/makaron (zakladajac ze uzyskam taki efekt) nadaje sie tylko do ryb i owocow morza czy tez pasuje rowniez do sosow (np pomidorowego czy smietanowego) i mies?
no i po trzecie czy ten barwnik smierdzi ryba (co w zsadzie wiaze sie z pytaniem drugim)?

bede wdzieczna za informacje. a moze macie jakies przepisy? ja znalazlam tylko wspomniana juz paelle z owocami morza ale niestety samych owocow morza aktualnie jesc nie moge.
Edytor zaawansowany
  • Gość: marchewka IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.11, 12:21
    nikt? nic?
  • linn_linn 04.08.11, 10:47
    Nie ma tu chyba wielu amatrow :)
    Ja widze w sklepach w torebkach / leza w lodowkach /.
    ricette.giallozafferano.it/Tagliolini-al-doppio-nero-di-seppia.html
    Tu jest 8 g na 250 g maki. Ja nigdy nie robilam.
  • kosmopolitesiorbut 04.08.11, 11:23
    Nigdy nie miałem w łapach ale użyłbym do barwienia makaronu, ryżu i kasz. Na 100-200 g łyżeczkę. Resztę możesz zamrozić w foremkach do lodu i wykorzystasz później.
  • Gość: monka IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 11:25
    poszukaj przepisu na arroz negro

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka