• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak ugotowac zupe,prosba o pomoc. Dodaj do ulubionych

  • 28.08.11, 10:19
    Witam,
    czy jest tutaj jakas cierpliwa specjalistka od zup,ktora wytlumaczy mi jak zaczac?
    Pierwszy raz chce ugotowac zupe,warzywna.
    Zgromadzilem 2 swieze udka kurczaka,kostki rosolowe,1 kilogram mrozonki warzywnej.Dodatkowo mam jeszcze swieze warzywa(kalafior,marchew,kapusta wloska) zeby bylo wiecej.
    Mam problem jak zaczac,co w jakiej kolejnosci,kiedy czym przyprawic.Mam nadzieje ze mi sie uda bo nie jestem wstanie zjesc na obiad kolejnej kupionej pizzy.

    Pozdrawiam.
    Edytor zaawansowany
    • 28.08.11, 11:18
      Warzywa (nie mrożone) potnij w kostkę, poszatkuj, przesmaż na oliwie (niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach". Zalej je wodą (możesz dodać jeszcze ryż lub pokrojone w kostkę ziemniaki), włóż udka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, dopraw solą ale niedużo żeby nie przesolić. W trakcie gotowania (na małym ogniu) zdejmuj z wierzchu szumowiny jeśli jakieś się pojawią, smakuj wywar i w zależności od Twojego smaku dopraw jeszcze solą i na przykład pieprzem ziołowym. Możesz dodać jeszcze łyżkę soku z cytryny a zupa żeby była mniej tłusta, udka pozbawiasz skóry i tłuszczu. Po ugotowaniu sporo posiekanej natki pietruszki, ewentualnie mielony pieprz do smaku i tyle. Jeśli chcesz przyślę Ci na maila skan książki o zupach. Jeśli podasz maila oczywiście.
      • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 28.08.11, 12:55
        z przyprawami, dopiero pod koniec gotowania dodać warzywa i ziemniaki.
        Można też ugotować same udka, wyłowić, a na wywarze gotować warzywa. Gdy będą gotowe dodać oskubane mięso z udek i przyprawić.
        • 28.08.11, 14:15
          Kurczak gotuje się szybciej niż na przykład marchew czy ziemniaki.
          • Gość: gość po IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.11, 14:19
            kosmopolitesiorbut napisał:

            > Kurczak gotuje się szybciej niż na przykład marchew czy ziemniaki.
          • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 28.08.11, 16:39
            jeżeli kurczak będzie pokrojony w kostkę a warzywa będą w całości, to kurczak się ugotuje szybciej. Ale do zupy bierzemy odwrotnie - udka kurczaka w całości, natomiast warzywa są pokrojone w kostkę, niektóre nawet obsmażone. Więc nie upieraj za wszelką cenę.
      • 28.08.11, 16:08
        Jezekli znajdziesz czas to chetnie przytule skan o zupach.Moze czyms innym sie odwdziecze.

        pz0361@gazeta.pl
        • 28.08.11, 16:12
          Tylko uprzedzam, że to nie tak od razu. Najpierw muszę go znaleźć, a jeśli poszedł w powietrze (miałem awarię kompa) to przeskanuję jeszcze raz.
    • 28.08.11, 11:21
      fonik6 napisał:

      > Zupa warzywna to świetny pomysl na obiad ,
      > A z takich warzyw jest wykonana ...

      Zupa warzywna to pojęcie ogólne. A warzyw do jej wykonania można użyć jakich się chce. I oczywiście bez tej nieszczęsnej kostki rosołowej bo to oprócz chemicznego świństwa jest zwyczajnym przekłamaniem smaku.
    • 28.08.11, 14:29
      W zasadzie kosmopolitesiorbut napisała już prawie wszystko. Ja z mojej strony dodam, że możesz też dodać trochę koncentratu pomidorowego. Mnie bardzo smakuje taka zupa. Jeśli lubisz zupy kremy, możesz wybrać ze jakieś warzywa i zupę na końcu zmiksować. Fajne połączenie to kubek czerwonej soczewicy, ze 2 marchewki, kawałek selera naciowego i trochę koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki. Albo np. gotujesz wywar na kawałku mięsa i włoszczyźnie (może być nawet bez mięsa), do tego listek laurowy, trochę pieprzu, można dać ostrą papryczkę. Na patelni podsmażasz cebulę ze sporo ilością pieczarek. Z wywaru wyciągasz mięso i warzywa (możesz zrobić z nich sałatkę warzywną, a mięso zjeść samo), wrzucasz pieczarki z cebulą, wszystko miksujesz i dodajesz ze 2 łyżki zahartowanej śmietany albo serka mascarpone, do tego dużo pieprzu.
      Ugotowanie zupy nie jest trudne, na pewno sobie poradzisz. Tylko nie używaj kostek rosołowych, to sama chemia!
      --
      smakowite.com/
      www.clasesdepolaco.pl/
      • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.11, 15:10
        Tylko nie używaj kos
        > tek rosołowych, to sama chemia!

        Ani mrożonek w środku sezonu warzywnego! Mrożonki są dobre zimą, ale teraz kiedy pełno pysznych i tanich świeżutkich warzyw? Toż to zbrodnia! :)
        • 28.08.11, 16:03
          Dzieki wszystkim za rady,z wielu skorzystalem.Na inne przyjdzie inna okazja.Bo mam zamiar troche sie w tych zupach wyspecjalizowac.Taka to dola samotnego faceta.
          Kostek nie uzylem,mrozonek niestety tak.Mialem za malo swiezych skladnikow.

          Podziekowania i pozdr.dla wszystkich.
          • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 28.08.11, 16:41
            niby świeżych, zwiędniętych.
            • 28.08.11, 17:11
              Gość portalu: x napisał(a):
              > niby świeżych, zwiędniętych.

              Tylko jeśli się mieszka na:
              a)pustyni;
              b)jednostce pływającej w czasie półrocznego rejsu bez zawijania do portu;
              c)Alasce (co może być nieprawdą);
              d)z daleka od wszelkich szlaków komunikacyjnych;
              d) na Marsie, Księżycu etc;
              itd, itp...
              • Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 17:22
                Mylisz się. nawet w poradnikach dla dzieci przedstawia sie wyzszość mrozonek nad swiezymi warzywami, zwlaszcza w okresie zimowym. Mrozi się najswieższe warzywa, w okresie zbiorów.
                • 28.08.11, 18:47
                  Słowa kluczowe w Twojej wypowiedzi to "zwłaszcza w okresie zimowym". Pomijam to, że dieta dziecięca w zależności od wieku dziecka trochę różni się od diety człowieka dorosłego, a przynajmniej powinna. Poza tym chcesz wmawiać skądinąd w większości wykształconym ludziom i wyedukowanym kulinarnie/smakowo, że świeżyzna jest gorsza? Bez jaj.
                  • Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 19:07
                    Kompleksy zwiazane z brakiem wykształcenia? No tak, logiki się nie zaliczyło.
                • 28.08.11, 18:57
                  Zimą jem fasolkę mrożoną jednak teraz (lato) użycie pomidora z puszki do leczo czy mrożonych warzyw do zupy wydaje mi się dziwnym pomysłem. Ja akurat lubię obierać, kroić, ale popularność mrożonej włoszczyzny może wynikać z niechęci do obrania i pokrojenia marchewki, pietruszki, selera.
    • 29.08.11, 13:45
      jak chcę szybko ugotować zupę, robię pomidorówkę
      1.gotuję dwa/trzy skrzydełka w większym garnku
      2. dodaję obrane warzywa (por, kawałek selera, marchew, pietruszkę)
      3. dodaję kostkę rosołową (drobiową lub wołową)
      4. później koncentrat pomidorowy (jak dla mnie najlepszy pudliszki)
      5. przyprawiam vegetą, pieprzem, solą
      6. dodaję śmietanę (do kubka odlewam trochę zupy, mieszam ze śmietaną), wlewam do zupy i czekam aż się zagotuje
      7. na koniec natka pietruszki lub koperek
      Pyszna!

      --
      tanie bilety na wszystko
      • 29.08.11, 14:04
        Jeszcze ze dwie łyżki chemii, z Tablicy Mendelejewa, zasmażka i będzie jeszcze bardziej "pyszna"... Jeśli używasz kostek rosołowych i warzywka (i to w jednej zupie) to po co dokładasz warzywa? Przecież to już tłum taki w tej zupie, że łyżki nie da się wcisnąć.
    • 29.08.11, 14:19
      To sie nazywa potrawka z dlugiej swini :)

      Faktycznie czesto byla przyrządzana z przyczyn ideologicznych, czy religijnych.

      Moze to i dobra metoda - krolik jedzacy ziarna, sianko i warzywa ma takie delikatne, przyjemne miesko. To i weganie dobrze rokuja.

      --
      Petycja - stop cenzurze internetu
      Polecam Linuxeducd - uruchamiasz z plyty bez szkody dla ukochanego Windowsa
      • 29.08.11, 14:46
        jeszcze całkiem niedawno...:-D
    • 29.08.11, 14:21

      --
      Petycja - stop cenzurze internetu
      Polecam Linuxeducd - uruchamiasz z plyty bez szkody dla ukochanego Windowsa
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.