Jak ugotowac zupe,prosba o pomoc.

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam,
    czy jest tutaj jakas cierpliwa specjalistka od zup,ktora wytlumaczy mi jak zaczac?
    Pierwszy raz chce ugotowac zupe,warzywna.
    Zgromadzilem 2 swieze udka kurczaka,kostki rosolowe,1 kilogram mrozonki warzywnej.Dodatkowo mam jeszcze swieze warzywa(kalafior,marchew,kapusta wloska) zeby bylo wiecej.
    Mam problem jak zaczac,co w jakiej kolejnosci,kiedy czym przyprawic.Mam nadzieje ze mi sie uda bo nie jestem wstanie zjesc na obiad kolejnej kupionej pizzy.

    Pozdrawiam.
    • 28.08.11, 11:11 Odpowiedz
      Zupa warzywna to świetny pomysl na obiad ,
      A z takich warzyw jest wykonana :
      1. 2 średnie marchewki
      2. 2 średnie cukinie (im mniej wyrośnięte tym lepiej)
      3. 5-6 średnich ziemniaków
      4. 250-300g fasolki szparagowej
      5. 3-4 średnie pomidory
      6. 1l wywaru z kostki warzywnej lub drobiowy
      7. sól, pieprz, bazylja, ( do smaku można dodać czosnek i łyżeczkę śmietany do porcji)

      niebowustach.blogspot.com
      • 28.08.11, 11:21 Odpowiedz
        fonik6 napisał:

        > Zupa warzywna to świetny pomysl na obiad ,
        > A z takich warzyw jest wykonana ...

        Zupa warzywna to pojęcie ogólne. A warzyw do jej wykonania można użyć jakich się chce. I oczywiście bez tej nieszczęsnej kostki rosołowej bo to oprócz chemicznego świństwa jest zwyczajnym przekłamaniem smaku.
    • 28.08.11, 11:18 Odpowiedz
      Warzywa (nie mrożone) potnij w kostkę, poszatkuj, przesmaż na oliwie (niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach". Zalej je wodą (możesz dodać jeszcze ryż lub pokrojone w kostkę ziemniaki), włóż udka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, dopraw solą ale niedużo żeby nie przesolić. W trakcie gotowania (na małym ogniu) zdejmuj z wierzchu szumowiny jeśli jakieś się pojawią, smakuj wywar i w zależności od Twojego smaku dopraw jeszcze solą i na przykład pieprzem ziołowym. Możesz dodać jeszcze łyżkę soku z cytryny a zupa żeby była mniej tłusta, udka pozbawiasz skóry i tłuszczu. Po ugotowaniu sporo posiekanej natki pietruszki, ewentualnie mielony pieprz do smaku i tyle. Jeśli chcesz przyślę Ci na maila skan książki o zupach. Jeśli podasz maila oczywiście.
    • 28.08.11, 14:29 Odpowiedz
      W zasadzie kosmopolitesiorbut napisała już prawie wszystko. Ja z mojej strony dodam, że możesz też dodać trochę koncentratu pomidorowego. Mnie bardzo smakuje taka zupa. Jeśli lubisz zupy kremy, możesz wybrać ze jakieś warzywa i zupę na końcu zmiksować. Fajne połączenie to kubek czerwonej soczewicy, ze 2 marchewki, kawałek selera naciowego i trochę koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki. Albo np. gotujesz wywar na kawałku mięsa i włoszczyźnie (może być nawet bez mięsa), do tego listek laurowy, trochę pieprzu, można dać ostrą papryczkę. Na patelni podsmażasz cebulę ze sporo ilością pieczarek. Z wywaru wyciągasz mięso i warzywa (możesz zrobić z nich sałatkę warzywną, a mięso zjeść samo), wrzucasz pieczarki z cebulą, wszystko miksujesz i dodajesz ze 2 łyżki zahartowanej śmietany albo serka mascarpone, do tego dużo pieprzu.
      Ugotowanie zupy nie jest trudne, na pewno sobie poradzisz. Tylko nie używaj kostek rosołowych, to sama chemia!
      --
      smakowite.com/
      www.clasesdepolaco.pl/
      • IP: *.adsl.inetia.pl

        Gość: pasqda 28.08.11, 15:10 Odpowiedz
        Tylko nie używaj kos
        > tek rosołowych, to sama chemia!

        Ani mrożonek w środku sezonu warzywnego! Mrożonki są dobre zimą, ale teraz kiedy pełno pysznych i tanich świeżutkich warzyw? Toż to zbrodnia! :)
        • 28.08.11, 16:03 Odpowiedz
          Dzieki wszystkim za rady,z wielu skorzystalem.Na inne przyjdzie inna okazja.Bo mam zamiar troche sie w tych zupach wyspecjalizowac.Taka to dola samotnego faceta.
          Kostek nie uzylem,mrozonek niestety tak.Mialem za malo swiezych skladnikow.

          Podziekowania i pozdr.dla wszystkich.
    • 28.08.11, 17:15 Odpowiedz
      normalny czlowiek niejada ani kurczokow ani wolowiny ani zadnego mieska
    • 29.08.11, 13:45 Odpowiedz
      jak chcę szybko ugotować zupę, robię pomidorówkę
      1.gotuję dwa/trzy skrzydełka w większym garnku
      2. dodaję obrane warzywa (por, kawałek selera, marchew, pietruszkę)
      3. dodaję kostkę rosołową (drobiową lub wołową)
      4. później koncentrat pomidorowy (jak dla mnie najlepszy pudliszki)
      5. przyprawiam vegetą, pieprzem, solą
      6. dodaję śmietanę (do kubka odlewam trochę zupy, mieszam ze śmietaną), wlewam do zupy i czekam aż się zagotuje
      7. na koniec natka pietruszki lub koperek
      Pyszna!

      --
      tanie bilety na wszystko
      • 29.08.11, 14:04 Odpowiedz
        Jeszcze ze dwie łyżki chemii, z Tablicy Mendelejewa, zasmażka i będzie jeszcze bardziej "pyszna"... Jeśli używasz kostek rosołowych i warzywka (i to w jednej zupie) to po co dokładasz warzywa? Przecież to już tłum taki w tej zupie, że łyżki nie da się wcisnąć.
    • 29.08.11, 14:21 Odpowiedz

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.