Dodaj do ulubionych

Co podac do wodki?

IP: *.dyn.iinet.net.au 29.09.11, 15:23
znajomi zjada z jakas wodka, bo tak ich naszlo i sie zapowiedzieli a ja mam zagwozdke, jakie podac do tego przekaski - bedzie dobre pieczywo i sledz w oleju, moze tatar i na tym mi sie wyobraznia konczy
o ! i salatke jarzynowa pewnie zrobie - mam tez jakies dojrzewajace wedliny ale jakos mi sie nie podobaja w zestawieniu z wodka

maie jakies pomysly?
Edytor zaawansowany
  • kosmopolitesiorbut 29.09.11, 15:32
    Wędliny jak najbardziej chociaż raczej kiełbasy wędzone z takich przesuszonych. Pewnie masz dostęp do fig w syropie. Przepis na "pfheige" (diabli wiedzą jak to się pisze. Trochę syropu na dno "setki" kieliszka (lub 50-tki), dopełnia się koniecznie zmrożoną wódką, wypija na raz i zagryza nadzianą na wykałaczkę figą. Znakomite. A oprócz tego wykonałbym (co prawda tradycyjnie do piwa ale do wódki też się nada) patatas bravas:
    www.przepisykulinarne.org/patatas_bravas_z_fasolka_szparagowa_i_rozyczkami_kalafiora_11182.html
    No i:
    www.przepisykulinarne.org/sledzik_pietruszkowo_czosnkowy_w_oliwie_11189.html
    zamiast śledzia mogą być inne drobne ryby morskie. A z warzyw:
    www.przepisykulinarne.org/buraki_marynowane_po_grecku_11151.html
    Przydałyby się marynowane grzybki...
    A wszystko to w formie tapas.
  • Gość: x IP: *.adsl.alicedsl.de 29.09.11, 15:36
    wedliny jak najbardziej pasuja do wodki,tak jak i inne przekaski ktore wymienilas.ja bym jeszcze ogorki kiszone dodal czy grzybki marynowane jesli masz dostep.
  • roseanne 29.09.11, 15:43
    bardziej wedlina niz salatka
    kiszone ogorki

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • bene_gesserit 29.09.11, 18:04
    Warzywa pieczone w oliwie, czosnku i ziolach (podane na zimno) - tluste, wiec pod wodke idealne, ale lekkostrawne, wiec nie obciaza zolądka. Poza tym ulozone na duzym polmisku kazde osobno (papryki, baklazany, przekrojone na nierozpadajace sie cwiartki szalotki, cukinie itd) prezentuja sie bardzo efektownie.


    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • horpyna4 29.09.11, 18:18
    Tłuste i dobre pod wódkę są oliwki.
  • Gość: ww IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 22:20
    Warzywa pod wódkę? brrrrrr

    Kaszanka na zimno, pasztet grubo pokrojony (doprawiony na ostro najlepiej), kiełbasa na zimno - podsuszana, coś ala "polska deska" czy "stół polski". A na dzińdybry rosół, flaczki albo żurek - w każdym razie coś w miarę rzadkiego i własnie ciepłego, żeby się ludzie nie pochorowali.. chyba, że wiesz, że towarzystwo kulturalne i więcej jak 4 kieliszków na głowę nie wypije.
  • Gość: anthonyb IP: 94.166.74.* 29.09.11, 18:50
    Mozna upiec np. karkowke i podac na cieplo lub zimno w plastrach
    bigos, ale to juz troche dluzej sie gotuje
    galaretka
    ryba po grecku
    jajko w majonezie ...
    kawior ... ale to juz ciezko dostepny towar

  • jo.hanna 29.09.11, 19:06
    ew. siekanym sledziem. No chyba ze masz kawior...to bliny z kawiorem
    --
    wloszczyzna.blogspot.com/
    wloszczyznawobiektywie.blogspot.com/ czyli (nie)obiektywnie
    1tbitaly.blogspot.com/ czyli Tablespoon of IT
  • reniam_123 29.09.11, 19:28
    Sałatka jarzynowa i wódka mogą wywołać sensacje żołądkowe, a tego nikt z gości by nie chciał, zrób raczej koreczki, takie raz w mordeczki :) o, ale mi się rymneło :))
  • dzioucha_z_lasu 29.09.11, 20:36
    Galaretka z nóżek!!! Meduza i luneta! Normalnie tradycja umiera, galaretka powinna być już w pierwszym wpisie! :)

    --
    --------------
    Bądź jak ptak...
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 29.09.11, 20:42
  • 363636r 29.09.11, 21:07
    Galareta na pewno, nie tylko zimne nóżki, ale i ozory, głowizna itp.
    Jeszcze sery - wbrew powszechnemu mniemaniu, że sery to tylko z winem, moim zdaniem wszystkie mocne w smaku, dojrzale sery idealnie pasują do wódki, która skutecznie zagłusza delikatne smaki. Ja sobotnią półlitrówkę zakąszam razowym chlebem, kiełbasą i serem. Jeśli mam to jeszcze jakąś galaretą.
    Może coś stąd Ci się spodoba:
    fotoforum.gazeta.pl/uk/zak%25B1ska,363636r.html
    --
    BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
  • roseanne 30.09.11, 01:23
    mozna przepis na pasztet szkocki/?
    moze byc tylko link do przepisu :)
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • squirk 30.09.11, 03:02
    roseanne napisała:

    > mozna przepis na pasztet szkocki/?
    > moze byc tylko link do przepisu :)

    Podeślij, proszę :-)
  • 363636r 30.09.11, 17:52
    On jest "szkocki", nie szkocki :) Ot zwykły pasztet z resztek:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,102899558,104016350.html
    --
    BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
  • a74-7 30.09.11, 18:21
    no i swietny pomysl z tym zbieraniem miesa ze szkockiej oszczednosci:-)
    A ja karmie odpadami liski :-)
    Od tej pory-Do pudelka, bedzie zabawa z pasztetem !:-))
  • bobralus 29.09.11, 21:08
    pod wódkę najlepszy śledź w oleju z cebulką, do tego świeże pieczywo i masło i niczego więcej nie trzeba, nawet popity:)

    Myślę, że nie ma co robić za dużo tych zakąsek, bo będzie tylko misz-masz smakowy. Śledzik, jakieś marynaty (cebulki, korniszony, ewent. grzybki) + może sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i zalana galaretą (albo klasyczna galareta), kabanos, dobre, pachnące pieczywo i voila!
  • kol.3 01.10.11, 20:21
    Setkę i galaretkę...
  • Gość: złośnica IP: 94.75.112.* 06.10.11, 14:49
    Ja to znam pod nazwą galareta i lorneta :-)
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 06.10.11, 16:21
    i jednak meduza a nie galareta ;)
  • squirk 30.09.11, 12:42
    Gość portalu: x napisał(a):

    > goscie maja juz pewnie kaca a wy jeszcze o zakaskach?

    Może przydać się innym albo na kolejną okazję.

  • reniam_123 30.09.11, 15:51
    ten temat zawsze aktualny i na czasie ;) na to sezon się nie kończy :)
  • billy.the.kid 30.09.11, 15:55
    po drugim porządnym kielichu smak zakąsek NIE MA ZNACZENIA.
    --
    rzecz się dzieje w POLSCE- czyli NIGDZIE.
  • djcargo 30.09.11, 18:26
    Ja lubię zagryźć twardym żółtym serem, grillowaną papryką, albo bagietką podpieczoną z mozarellą. Ale te dwa ostatnie trzeba zaraz na świeżo zjeść - póki ciepłe.

    --
    Wegetarianin z przymusu
  • nchyb 01.10.11, 13:35
    > goscie maja juz pewnie kaca a wy jeszcze o zakaskach?

    do klina zakąski też się przydadzą...

    A na serio, a skąd zalożenie o kacu? Czy picie wódki to koniecznie schlanie się na umór i na drugi dzień kac?
    Jakoś nie mam takich problemów...
  • mhr2 02.10.11, 10:33
    wyborca-x napisał:

    > Alkoholu się nie pije :)
  • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 02.10.11, 12:10
    zdecydowalam sie na sledzika, dobry chleb i tatarski befstyk... ale niestety, goscie pojawili zie ze znakomita tequila, wiec wodka zostala przeglosowana...
    na zagryche tylko sol i limonka, na robala nikt jakos nie mil ochoty, ale ofiarodawca sie poswiecil i ostentacyjnie zagryzal owa larwe by pokazac ze ma 'what it takes"- dziwnym trafem msiacl schladzac sie w basenie ????

    wodka zostala ptzrznaczona na nastepna okazje, a tequila okazala sie trunkiem znakomitym, bijacym na glowe wszsytkie te zajezdzajace terpentyna (dotychczas mi znane)

    nawet ta sol i limonka okazaly sie byc zbedne, bo trunek byl przedni...ani podkreslac go nie bylo trzeba ani zgluszac niczym...

    wodka bedzie nstepnym razem

    a kaca nie bylo,jak to zwykle z dobrymi trunkami bywa - za to 'spirit of celebration' zyskal zdecydowanie po oproznieniu butelki


    wasze pomysly swietne, zle poniewaz towarzystwo 'niepolskie' wiec te galaretki i inne zimne nozki mogly by byc wyzwaniem nie do pokonamia

    sledzie za to mialam na sniadanie ;), bo uwielbiam od czasu do czasu takie sledziowe sniadanka

    kawior i bliny, choc pomysl przedni sam w sobie, chyba by nie przeszedl, bo ja noga jesli o bliny chodzi a kawioru raczej nie trawie - choc moze trzeba bedzie sprobowac po raz kolejny...moze mi tym razem 'podpasuje'...no wiem, ze to elegancka przekaska, ale wole pasztetoawa jak narazie, kawior to nie moja bajka

    niemniej dzieki za pomysly, pewnie wkrotce uda mi sie je wykorzystac
  • misie.zelki 09.10.11, 23:29
    najważniejszy w polskiej gościnności - ogórek kiszony!
    a zalewą można zapijać ;)
  • senin1 10.10.11, 14:10
    misie.zelki napisała:

    > najważniejszy w polskiej gościnności - ogórek kiszony!
    > a zalewą można zapijać ;)

    maja chyba racje ci, co twierdza, ze "sarcasm is the lowest form of wit"... no ale probuj dalej, moze cos dowcipnego w koncu wymyslisz ...
  • eurytka 10.10.11, 14:24
    Niektórzy preferują tylko herbatę.

    Czy wódka to jest danie główne?

    Raczej powinno brzmieć: Do czego można podać wódkę?
    czyż nie?

    --
    kocham co mam, robię co chcę
    mój humor
  • Gość: kichotka IP: *.jmdi.pl 21.11.11, 19:28
    Warzywa nie pasują? A co z ogórkiem kiszonym? Ale się rozmarzyłam tymi smakami, mi do szczęścia nic więcej nie potrzeba jak tylko ogóreczki, wędzona kiełbaska i zimna wódka, np. Soplica. Chyba każdy ma dobre skojarzenia z takim menu.
  • poppy_pi 23.11.11, 21:59
    Mój facet do wódki je jaka z majonezem :)
  • beata_ 23.11.11, 22:08
    A gdzie tego jaka kupujesz i jak przyrządzasz?

    :-)) Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać... :-)



    --
    Nigdy...!

    ;-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka