Dodaj do ulubionych

Oszukane gołąbki, mam wątpliwości

11.10.11, 12:59
Przepis mówi, żeby do mielonego mięsa dodać SUROWĄ kapustę i SUROWY ryż. Czy to się potem udusi do miękkości? Czy jednak chociaż ryż podgotować chwilę?
I jeszcze jedno: na razie muszę ominąć jajka w porcji dla syna, czy mogę dosypać mąki kartoflanej? Zlepi się toto? Czy muszę iść po przepiórcze?

Z góry bardzo dziękuję :)
Edytor zaawansowany
  • Gość: anna IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.11, 13:26
    Mąka kartoflana zlepi dobrze, daj 2 płaskie łyżki na pół kilo mięsa.
    Kapustę podduszam, surowa jest za bardzo wyczuwalna dla mnie, ryż też podgotowuję żeby był półmiękki.
  • Gość: ania2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 13:55
    Ja daję kapustę pekińską (surową) i jest ok.
  • Gość: ania2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 13:59
    Dodam, że gołąbki tradycyjne też zawijam w kapustę pekińską. Jest delikatniejsza i nie wymaga parzenia.
  • Gość: ewka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 13:35
    raz zrobiłam z surowa i słabo się "wtapiała" w całość masy. Potem za radą koleżanki parzyłam kapustę wrzątkiem ( z 10 min) i było lepiej. ryż podgotowuję
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 11.10.11, 13:39
    przecież będzie zawinięte w kapustę, nie rozpadnie się.
  • kk345 11.10.11, 13:55
    "oszukanych" gołąbków nie zawija się w kapustę, stąd obawy o rozpadanie.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 12.10.11, 07:30
    o oszukanych gołąbkach. W Kuchni Polskiej nie ma tego dania. Bardzo lubię klasyczne gołąbki ale dla jednej osoby nie warto robić, więc takie "oszukane" to będzie wyjście dla mnie.
    P.s. Fałszywego zająca znam ;)
  • Gość: xxx IP: *.icpnet.pl 11.10.11, 15:05
    Gość portalu: x napisał(a):

    > przecież będzie zawinięte w kapustę, nie rozpadnie się.

    Polecam mniej telewizji a więcej książek, może nauczysz się czytania ze zrozumieniem.
  • tabeletka 12.10.11, 13:25
    a w jakich to madrych ksiazkach pisza o oszukanych golabkach? trzeba je znac?
  • Gość: pinia IP: *.elopole.bot.pl 11.10.11, 14:36
    surowy ryz i surowa kapusta -wszystko ładnie "zmieknie" bo poddusza się przeciez w rosołku, na tym polega że nie trzeba sie ciaprać ..
  • linn_linn 11.10.11, 16:19
    Najlepiej jest wstawic caly przepis: wtedy specjalisci golabkowi ocenia, czy wystarczy czasu na "ugotowanie sie" ryzu. Takie czesci wyrwane z kontekstu moga wprowadzac w blad.
  • Gość: konrad_dk IP: *.o2isp.cz 11.10.11, 21:50
    Jadł z Was ktoś takie "oszukane" gołąbki. Interesuje mnie jak smakują?
  • Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 22:04
    Moim zdaniem opszukane gołabki najlepiej robic latem z młodej kapusty. Wtedy nie trzeba jej gotowac, wystarczy na chwile nasolic i odcisnac. Na pewno bedzie miekka. Z kapusta zimowa róznie bywa. Ostatnio robiłam zwykłe gołabki i pomimo pieczenia ich w piekarniku ok.1,5 godziny kapusta była twardawa...
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.10.11, 08:13
    a ja robie mielone z wmieszana poszatkowana kapusta kiszona,calosc w pomidorowym sosie.Bardzo smaczne.Przepis zobaczylam kiedys w galerii i sie u mnie przyjal.Szczegolnie,ze u mnie w domu rodzinnym golabki byly bez ryzu,samo mieso w kapuscie.
  • reniam_123 12.10.11, 08:31
    Robię z tego przepisu już kilkanaście lat, wychodzą smaczne, ryż i kapusta miękkie, a kapustę zimową wystarczy drobno poszatkować.

    1,5 kg białej kapusty
    1-2 cebule
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 szkl surowego ryżu
    2 jajka
    sól, pieprz

    Kapustę drobno poszatkować, dodać pokrojoną cebulę, nasolić i odstawić na ok pół
    godz. Po tym czasie kapustę z cebulą odcisnąć, dodać mięso, surowy ryż, jajka,
    przyprawy. Dokładnie wymieszać, formować klopsy. Rozgrzać olej i obsmażyć na
    rumiano. Przełożyć do garnka, zalać wodą tyle aby przykryła klopsy 1-1,5 cm i
    dusić ok 1 godz.Ja patrzę czy wchłonęły wodę, jak nie to jeszcze trochę dłużej
    piekę. Mu jemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.
  • Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 11:08
    Ja tez robie w sosie pomidorowym, zainteresowała mnie ta kiszona kapusta, spróbuje nastepnym razem;) Tyle tu sie pisze o gołabkach w liscich kiszonej kapusty Twoje chyba przypominaja je w smaku. Raz zrobiłam oszukane gołabki w sosie pieczarkowym i to juz nie było to. Chociaz zwykłe gołabki najczęściej podaję własnie z sosem pieczarkowym.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka