Dodaj do ulubionych

Jaki olej do majonezu?

18.10.11, 22:13
Jakie oleje nadają się do zrobienia majonezu? Czy w ogóle warto robić majonez z nierafinowanych olejów?
Edytor zaawansowany
  • 18.10.11, 22:22
    trzymany. Ja robie domowke na oliwie nierafnowanej i jest wspanialy, ale nie trzymam dniami, tylko na biezaco.
    A jak ktos sie boi smakow, to najlepiej neutrala jakiegos i juz.
  • 19.10.11, 08:50
    Ja robilam na slonecznikowym, ryzowym, a z oliw na tzw. bezpestkowej / tzn. tloczonej metoda bezpestkowa: jest neutralna w smaku /.
  • 19.10.11, 09:52
    zawsze robie na slonecznikowym, raz go zabraklo wie zrobilam na oliwie,
    niestety to nie byl nasz smak, mozliwe ze w innych regjonach i do innych potraw
    jest bardzo smaczny,
  • 19.10.11, 10:08
    Na oliwie bezpestkowej na pewno nie probowalas. Nie jest o nia latwo.
  • 19.10.11, 10:23
    masz racje mialo byc oliwa z oliwek,
  • 19.10.11, 10:33
    Oliwa JEST z oliwek. Oliwa produkowana metoda bezpestkowa / najpierw usuwane sa pestki / jest lagodniejsza w smaku: neutralna w sam raz do majonezu. Produkuje sie jej o wiele mniej i trudniej ja znalezc w handlu.
  • 19.10.11, 10:30
    ale tak ogolnie czytajac duzo osob zna ta roznice w kuchni i mowi daj mi oliwe?
  • 19.10.11, 13:58
    Oliwa nieparafinowana jest dobra do takiego czegoś, słyszałam też coś o oleju parafinowym ale zbyt zdrowe to to chyba nie jest ;) A lubię zastępowac majonez (zalezy do czego ale np. do kanapek to się sprawdza) jogurtem naturalnym z odrobina czosnku i ziół.
  • 19.10.11, 14:13
    Oliwa nieparafinowana?
  • Gość: ag_79 IP: *.torun.mm.pl 19.10.11, 20:39
    Ja robię na słonecznikowym. Raz zrobiłam na rzepakowym nierafinowanym - ten majonez nadał specyficznego smaku sałatce, do której go dodałam, zużyłam resztę do surówki i już było lepiej. Ale jednak wolę na neutralnym w smaku słonecznikowym...
  • 19.10.11, 23:39
    a ten słonecznikowy to też nierafinowany był? Bo sam olej jednak posmak i zapach ma...
  • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 20.10.11, 13:43
    ja robilam zazwyczaj na oleju sojowym, ale to bylo za czasow PRL-u, i to byl fajny majonez wtedy, ale mysle ze wczasach obecnych olej sojowy jest passe, albo jeszcze gorzej..... teraz tez czasem robie - na takim jaki mam pod reka, od slonecznikowego po ryzowy, ale najczesciej kupuje majonez gotowy, "calojajeczny" (OOO!!! NIE DO POMYSLENIAI!!!)

    - na ostudzenie nnastroju dodam, ze kupuje go w sekcji organicznej (niestety w SUPERMAKECIE--OH!! AH !!!)
  • 20.10.11, 17:34
    Olej z pestek winogron
  • 20.10.11, 19:38
    też polecam z pestek winogron, bo jest neutralny w smaku; na rzepakowym nieszczególnie się udaje - pod względem smakowym
    --
    Mój blog kulinarny

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.