• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jaki olej do majonezu?

  • 18.10.11, 22:13
    Jakie oleje nadają się do zrobienia majonezu? Czy w ogóle warto robić majonez z nierafinowanych olejów?
    Edytor zaawansowany
    • 18.10.11, 22:22
      trzymany. Ja robie domowke na oliwie nierafnowanej i jest wspanialy, ale nie trzymam dniami, tylko na biezaco.
      A jak ktos sie boi smakow, to najlepiej neutrala jakiegos i juz.
    • 19.10.11, 08:50
      Ja robilam na slonecznikowym, ryzowym, a z oliw na tzw. bezpestkowej / tzn. tloczonej metoda bezpestkowa: jest neutralna w smaku /.
      • 19.10.11, 09:52
        zawsze robie na slonecznikowym, raz go zabraklo wie zrobilam na oliwie,
        niestety to nie byl nasz smak, mozliwe ze w innych regjonach i do innych potraw
        jest bardzo smaczny,
        • 19.10.11, 10:08
          Na oliwie bezpestkowej na pewno nie probowalas. Nie jest o nia latwo.
          • 19.10.11, 10:23
            masz racje mialo byc oliwa z oliwek,
            • 19.10.11, 10:33
              Oliwa JEST z oliwek. Oliwa produkowana metoda bezpestkowa / najpierw usuwane sa pestki / jest lagodniejsza w smaku: neutralna w sam raz do majonezu. Produkuje sie jej o wiele mniej i trudniej ja znalezc w handlu.
          • 19.10.11, 10:30
            ale tak ogolnie czytajac duzo osob zna ta roznice w kuchni i mowi daj mi oliwe?
    • 19.10.11, 13:58
      Oliwa nieparafinowana jest dobra do takiego czegoś, słyszałam też coś o oleju parafinowym ale zbyt zdrowe to to chyba nie jest ;) A lubię zastępowac majonez (zalezy do czego ale np. do kanapek to się sprawdza) jogurtem naturalnym z odrobina czosnku i ziół.
      • 19.10.11, 14:13
        Oliwa nieparafinowana?
    • Gość: ag_79 IP: *.torun.mm.pl 19.10.11, 20:39
      Ja robię na słonecznikowym. Raz zrobiłam na rzepakowym nierafinowanym - ten majonez nadał specyficznego smaku sałatce, do której go dodałam, zużyłam resztę do surówki i już było lepiej. Ale jednak wolę na neutralnym w smaku słonecznikowym...
      • 19.10.11, 23:39
        a ten słonecznikowy to też nierafinowany był? Bo sam olej jednak posmak i zapach ma...
      • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 20.10.11, 13:43
        ja robilam zazwyczaj na oleju sojowym, ale to bylo za czasow PRL-u, i to byl fajny majonez wtedy, ale mysle ze wczasach obecnych olej sojowy jest passe, albo jeszcze gorzej..... teraz tez czasem robie - na takim jaki mam pod reka, od slonecznikowego po ryzowy, ale najczesciej kupuje majonez gotowy, "calojajeczny" (OOO!!! NIE DO POMYSLENIAI!!!)

        - na ostudzenie nnastroju dodam, ze kupuje go w sekcji organicznej (niestety w SUPERMAKECIE--OH!! AH !!!)
    • 20.10.11, 17:34
      Olej z pestek winogron
      • 20.10.11, 19:38
        też polecam z pestek winogron, bo jest neutralny w smaku; na rzepakowym nieszczególnie się udaje - pod względem smakowym
        --
        Mój blog kulinarny
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.