Dodaj do ulubionych

Zielona część pora

19.10.11, 13:02
Używacie?
W przepisach najczęściej każą dać białą część pora. Co jest nie tak z zieloną częścią? Jest gorsza jakościowo, smakowo?? O co chodzi?
Edytor zaawansowany
  • squirk 19.10.11, 13:13
    Biała jest delikatniejsza, może o to chodzi. Nie wyrzucam zielonej, jeśli nie jest przesuszona i bardzo twarda, bo ma więcej od białej aromatu.
  • 0yotte 19.10.11, 13:14
    tak radzą, że biała część jest delikatniejsza, itp.

    są nawet takie metody uprawy pora, by tego białego było jak najwięcej,
    osobiście bardziej lubię to zielone, podoba mi się tez kolor, więc nigdy zielonej części nie wyrzucam
  • roseanne 19.10.11, 14:00
    jest twardsza i troche lykowata, natomast co do aromatu tak samo albo i lepiej
    jesli chodzi o dodatek do salatek, surowek - owszem biala czesc i ta lekko seledynowa
    natomiast do gotowania, wywarow - calosc
    nie wyrzucam ciemnej czesci, przechowuje w lodowce do dorzucenia przy innych zupach, na smak
    przed podaniem zawsze mozna wyjac
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • qubraq 19.10.11, 15:16
    Zieloną część pora zawsze daje do gotowania bulionu warzywnego natomiast część białą skrojoną w plasterki gotuję później w bulionie z innymi warzywami juz tylko bardzo krotko - kwadrans... :-)
  • kosmopolitesiorbut 19.10.11, 15:24
    Do wszelkich wywarów mięsno-warzywnych i warzywnych zielona część potem do usunięcia.
    --
    „Każdy powinien wiedzieć, że większość oficjalnych badań przeciw rakowi to wielkie oszustwa” – dr Linus Pauling (1901-1994), dwukrotny laureat Nagrody Nobla
  • jagoda85 19.10.11, 20:56
    Jak to usuwasz? To najsmaczniejszy "glon" z wywaru. Uwielbiam gotowany w wywarach por, a dodaję go do wywaru na każdą zupę.
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • kosmopolitesiorbut 20.10.11, 13:54
    jagoda85 napisała:

    > Jak to usuwasz? To najsmaczniejszy "glon" z wywaru. Uwielbiam gotowany w wywara
    > ch por, a dodaję go do wywaru na każdą zupę.

    A co? Każdy musi?
    --
    „Każdy powinien wiedzieć, że większość oficjalnych badań przeciw rakowi to wielkie oszustwa” – dr Linus Pauling (1901-1994), dwukrotny laureat Nagrody Nobla
  • coralin 19.10.11, 17:12
    Ja lubię tę zieloną część to znaczy jasnozieloną.
  • vandikia 19.10.11, 19:03
    pokrój białą część pora na paseczki i zrób sałatkę
    pokrój zieloną część i zrób sałatkę
    i zobaczysz różnicę, zielona jest na surowo niejadalna (chociaż może są amatorzy, kto wie)

    zielonej używam do zup, gotuję liście w całości i je wyrzucam po ugotowaniu, zostaje aromat
    --
    www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
  • aqua48 19.10.11, 19:48
    Wystarczy sparzyć i zielona również się nada do surówki.
  • vandikia 19.10.11, 19:58
    spróbuję przy okazji, chociaż szczerze mówiąc nie widzę sensu takiego manewru, bo biała i zielonkawa część pora mi w zupełności wystarczy, do tego jest jędrna i chrupiąca :)
    --
    www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
  • 0yotte 19.10.11, 20:51
    vandikia napisała:

    > pokrój białą część pora na paseczki i zrób sałatkę
    > pokrój zieloną część i zrób sałatkę
    > i zobaczysz różnicę, zielona jest na surowo niejadalna (chociaż może są amatorz
    > y, kto wie)

    robię zawsze surówkę czy tez dodaję do sałatek całego pora, jest jak najbardziej jadalny, obcinam tylko końcówki liści, bo zwykle są przywiędnięte, ale reszta jak najbardziej się nadaje do jedzenia na surowo nie tylko dla amatorów
    dodatkowo te zielone części mają całkiem apetyczny kolor :)

    także chyba nie ma jakichś sztywnych zasad, każdy je jak lubi...

    --
    [color=#4169E1][/color]
    [img]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bj/ic/fehi/sObqIpuZxG3bpJSKEX.jpg[/img]
  • puma002 19.10.11, 20:35
    Robię surówkę z całego pora - ulubiony przepis od eks-szwagierki.
    Zdjąć z pora zewnętrzne liście, pokroić część białą i zieloną jak najcieniej w talarki, posypać szczyptą soli i kilkoma łyżeczkami cukru (lepiej nierafinowanego trzcinowego). Odstawić na pół godziny-godzinę w salaterce pod przykryciem, żeby liście zmiękły. Przed podaniem wymieszać z sosem z kilku łyżek śmietany i łyżki majonezu.
    --
    www.chartywpotrzebie.pl/
  • puma002 19.10.11, 20:43
    Zapomniałam dodać, że zewnętrzne liście usuwamy, a kroimy w talarki oczywiście to, co pozostało, czyli rulonik z wewnętrznych liści ;)
    --
    www.chartywpotrzebie.pl/
  • niesterty 19.10.11, 21:33
    Używam
    do wywarów i do mięs duszonych, czasem do gulaszu
    do ryb zapiekanych owiniętych właśnie w zielone liście pora
    por z rosołu to dla mnie poezja smaku

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.