Dodaj do ulubionych

Domowy przecier pomidorowy

21.10.11, 08:04
Czy wszyscy robicie w domu przecier pomidorowy? Kupne są złe? Albo pomidory puszkowane? Bo czasami takie odnoszę wrażenie jak czytam to forum i lepiej nie przyznawać się, że się ich używa, tylko domowe.
Edytor zaawansowany
  • kosmopolitesiorbut 21.10.11, 08:05
    Odnosisz wrażenie. I tyle.
    --
    „Każdy powinien wiedzieć, że większość oficjalnych badań przeciw rakowi to wielkie oszustwa” – dr Linus Pauling (1901-1994), dwukrotny laureat Nagrody Nobla
  • re12nia 21.10.11, 11:10
    To mit że dużo osób robi domowy przecier pomidorowy.A przeciery są zdrowe zakupione w sklepie, gdzie przecieru jest 30% lub więcej.
  • linn_linn 21.10.11, 11:37
    30% pomidorow ma koncentrat, przecier / w butelkach / mniej.
  • doral2 21.10.11, 12:46
    robię od kilku lat.
    doprawiam wedle mojego smaku, a nie smaku producenta.
    dodaję dużo bazylii, czosnku, papryczki chilli.
    i jest tańszy niż sklepowy.
    --
    "..a to ci dopiero odp. na poziome jak zwykle zresztą.."
    copryright by klara-poisencja
  • mhr2 21.10.11, 11:56
    esssmeralda napisała:

    > Czy wszyscy robicie w domu przecier pomidorowy? Kupne są złe? Albo pomidory pus
    > zkowane? Bo czasami takie odnoszę wrażenie jak czytam to forum i lepiej nie prz
    > yznawać się, że się ich używa, tylko domowe.

    kto mieszka w krajach slonecznych moze zrobic lepszy,
  • vandikia 21.10.11, 15:14
    są zupełnie inne w smaku
    robiony w domu z pomidorów działkowych jest bajeczny, rewelacyjny i specyficzny i dużo bym dała za pomidorówkę na takiej bazie :)
    do sosów, zapiekanek moga być pomidory z puszki albo koncentrat, tu nie ma dla mnie różnicy, bo pomidory nie są dominujące w potrawie

    --
    www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
  • roseanne 21.10.11, 15:27
    sos pomidorowy robie sama, sok rowniez
    ale i przecieru puszkowego uzywam bez wstretu - na kanapke z czosnkiem , gdy zaczyna sie sezon "adios pomidory"
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • lashqueen 21.10.11, 15:36
    Robimy, ale ograniczoną ilość. W ciągu całego roku zużywam tony przecieru (we Włoszech prawie wszystko robi się w pomidorach, nie tylko makaron, a ja jestem uzależniona od tego smaku), więc poza domowym jestem zmuszona też kupować (kupuję "passata rustica", ma niezbyt gładką konsystencję, jak ta robiona w domu; bardzo ja lubię)
    --
    Italia od kuchni
  • daisyduke 21.10.11, 16:05
    > "passata rustica",

    ten rodzaj passaty jest rewelka tylko że niestety najdroższa na rynku
  • coralin 21.10.11, 15:55
    Robiłam w tym roku po raz pierwszy, bo miałam dostęp do tanich i pysznych pomidorów (mało pestek). W stosunku do zużycia to co zrobiłam to śladowe ilości, jednak są tak pyszne, że zatrzymam do najprostszych dań. Do tych długo gotowanych i mocno przyprawionych będą jak zwykle pomidory w puszce czy passaty ze sklepu. Kupuję i zużywam hurtowo.
    Nie ma się co irytować , że część ludzi preferuje własnoręcznie przyrządzone produkty. Nie przyszło mi do głowy obruszać się jeśli ktoś napisze, że jeśli chrzan to tylko utarty własnoręcznie. Na pewno jest lepszy niż mój słoikowy.
  • jagoda85 21.10.11, 16:55
    Ja tez robię przecier, od czasu jak sadzę pomidory na działce. Z części robię sok pomidorowy, część, obrane ze skórki i pokrojone wkładam do słoików i pasteryzuję. Smak wyborny. Dałam kilka słoiczków koleżance, tak jej zasmakowały, że pojechali na plac hurtowy i kupili pomidory na przetwory.
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • marghe_72 21.10.11, 23:30
    Nie robię.
    Kupuję.
    W prezencie dostaje ino pomidory na zupę
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • amused.to.death 22.10.11, 00:06
    nie robię, nie chce mi się nawet próbować - za leniwa jestem.
    Moje kubki smakowe nie mają problemu z tym z puszki.
  • Gość: Ula IP: *.toya.net.pl 22.10.11, 15:35
    Zrobiłam 225 słoiczków i słoików przetworów: keczupu, adżiki, lecza, suszonych pomidorów, papryki marynowanej, przecieru pomidorowgo, sosu do spaghetti, papryki krojonej pasteryzowanej do zupy gulaszowej (zamiast mrożenia,zajmuje dużo miejsca w zamrażarce).Teraz rozdaję to dobro rodzinie i znajomym.
  • Gość: :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 16:55
    A adoptujesz mnie? :)

    Proszę :*
  • Gość: miki202 IP: *.nat0.sta.nsm.pl 22.10.11, 20:15
    Robię, ale ja mam dużo czasu i małą rodzinę. Pomidory w puszce są ok, podobnie sok w kartonach. Jak pracowałam, to używałam, korona mi z głowy nie spadła.
  • aka10 22.10.11, 22:39
    Kupuje, bo nie wiem, kiedy bym miała znaleźć czas na robienie przetworów..Od dłuższego czasu tylko włoskie "Mutti" (najchętniej "triplo concentrato"- 1 kg koncentratu robi się z 7 kg pomidorów).
    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • Gość: kama IP: *.radom.vectranet.pl 22.10.11, 23:47
    a gdzie kupujesz to "Mutti" - "triplo concentrato"? W Polsce? W jakiej sieci sklepów?
  • aka10 23.10.11, 10:33
    Gość portalu: kama napisał(a):

    > a gdzie kupujesz to "Mutti" - "triplo concentrato"? W Polsce? W jakiej sieci sk
    > lepów?

    Niestety, nie w Polsce, ale Mutti ma swojego przedstawiciela w Polsce.

    NORTH COAST SP. ZO.O

    UL.3-GO MAJA, 8 BUDYNEK A2
    Pruszkow
    ++48227383 Ciba@northcoast.com

    Moze tam napisac albo zadzwonic, zeby sie dowiedziec, gdzie mozna kupic produkty Mutti?


    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • linn_linn 23.10.11, 13:24
    Mutti to firma wiecej niz porzadna.
    www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/przecier-mutti/64925
  • aka10 23.10.11, 19:56
    Dziekuje za potwierdzenie, Linn. Maja najlepsze przetwory pomidorowe, z ktorymi sie do tej pory spotkalam.
    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • linn_linn 23.10.11, 20:51
    Dbaja o surowiec i maja porzadny system kontroli produkcji. Wiaze sie to niestety z wyzszymi cenami, ale np. ich przecier jest sporo gestszy niz inne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.