Dodaj do ulubionych

Mam 2 filety z kurczaka-chcę sos!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 18:18
Proszę o dokładną instrukcję jak wykonać sos, bo wielka ze mnie niezdara w
kuchni:-( A zachciało mi się.
Obserwuj wątek
        • giezik Re: Mam 2 filety z kurczaka-chcę sos! 31.05.04, 08:00
          pewnie juz za pozno. Ale podaje taki dla poczatkujacych o ciekawym smaku:
          2 szklany majonezu do tego wspyp 4 łyżki curry (jesli lubisz lagodne, to lagodne, jesli ostre to ostre - ale uwaga takie oryginalne indyjskie - ostre, to dla polskiego podnieebieia piekło), łyżke pieprzu kajeńskiego wymieszaj dokladnie wlewajac 3 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze łyżeke octu winnego (najlepjej jabłkowego).
          Kurczaka podsmaż w małych kawałakch (4 duze piersi) - moze byc "po chińsku" (czyli małe kawałki, a moga byc nieco wieksze).
          Po usmazeniu kurczaka wrzuc ze 2 szklanki winogron (najlepiej zielone bez pestek) i wymieszaj. Na talerzach polej sosem i jeszcze na wiezchu przybierz winogronami (w sumie winogron moga byc ze 4 szklanki)

          --
          "Risotto staje się dla mnie duszą żywnosci. Tak jak makaron, pizza i polenta jest jeszcze jednym daniem, które można nieskończenie urozmaicać."
        • Gość: P. Re: Mam 2 filety z kurczaka-chcę sos! IP: *.proxy.aol.com 31.05.04, 20:47
          Nie bardzo rozumiem co masz na myśli wspominając "słodkie papryki chili". Chili
          peppers są znane z piekielnej ostrości i "słodkie" (łagodne) w żadnym przypadku
          nie są. Są papryki zwane "bell peppers", zazwyczaj zielone choć są i w innych
          kolorach i te są "słodkie", ale z papryką chili mało mają wspólnego. Czyżby
          były jakieś słodko-ostre papryki chili?
              • emka_1 noto 31.05.04, 22:08
                klasycznego rogera. jasnego albo ciemnego. w rondelku podgrzewasz oliwę, na
                rozgrzaną wsypujesz posiekaną cebulę, rumienisz (lekko lub mocnie w zalezności
                czy jany czy ciemny) na zrumieniona cebulę wrzucasz delikatnie rozbite filety (
                posolone i posypane pieprzem swieżo mielonym, najlepiej białym i zielonym,
                oprószone lekko mąka) smażysz mięso z obu stron (2-3 minuty na stronę),
                podlewasz wodą (ok. 1/2 szklanki) dusisz jeszcze ze 2 minuty, a potem
                zagęszczasz sos dodając płaska łyżkę skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
                (rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. podgrzewasz mieszając jeszcze
                chwilę, sos zacznie gęstnieć, wyłaczasz gaz czy co tam masz:) pod sam koniec
                można dosypac trochę pieprzu ziołowego (jeśli lubisz).
    • Gość: Grazynap Re: Mam 2 filety z kurczaka-chcę sos! IP: *.nsm.pl 01.06.04, 20:13
      Sos curry:
      1 duza lyzka curry
      1 plaska lyzka rodzynek
      2 plaskie lyzki polowek orzechow ziemnych
      szczypta wegety,szczypta cukru,szczypta pieprzu cayenne
      1 kubek kefiru
      2 lyzki maki,2 lyzki oleju
      Orzecy,rodzynki,curry i pieprz cayenne przesmazyc krotko na oleju,dodac reszte
      skladnikow,a na koncu kefir rozmieszany z maka.zagotowac.Gdy bedzie zbyt geste
      rozrzedzic woda.Ja bardzo lubie ten sos,ale niestety kolor nie jest ciekawy.
    • borgia1 Re: Mam 2 filety z kurczaka-chcę sos! 02.06.04, 08:38
      Może spróbujesz:
      Piersi oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką. Może być i słodka... W małym
      rondelku rozgrzej trochę masła, tak ze 2 łyżki i łyżkę oliwy. Usmaż na nim
      ślicznie piersi na złoto. Czy też brązowo bardziej... Gdy będą rumiane z jednej
      strony, przewróć na drugą i dodaj pokrojoną w plastry cebulę, albo i dwie. Wlej
      ze 2 łyżki wody, przykryj i duś ok. 30 minut często mieszając i sprawdzając,
      czy sos jeszcze jest. W razie czego dolej odrobinę wody. I koniecznie posól i
      popieprz cebulkę pod koniec. Chodzi o to, aby kurczak był miękki, cebulka
      miękka, a sos zbierający się na dnie pachnący i w miarę gęsty. Z ziemniakami
      naj.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka