Dodaj do ulubionych

Gdzie kupić winnik?

24.11.11, 21:16
Witam. Znalazłam fajną stronę o pieczeniu www.joyofbaking.com/ i mam ochotę wypróbować kilka przepisów, ale w większości z nich składnikiem jest cream of tartar. Nigdy nie spotkałam się z czymś takim, słownik podaje mi nazwę winnik lub (o zgrozo) krem z kamienia nazębnego... może ktoś spotkał się z czymś takiem w polskich sklepach- podobno jest to bardzo dobre do cist z ubijanymi białkami. Pozdrawiam.
--
"(...)jeśli nie chcesz doznać rozczarowania w sztuce, nie traktuj jej jako profesji. Niezależnie od tego jak, jak wielki posiadasz talent i jak wielkie zdolności, pieniędzy i władzy szukaj gdzie indziej, abyś nie obraził się na sztukę, gdy za swoje umiejętności i pracę nie otrzymasz spodziewanego wynagrodzenia." Orhan Pamuk
Edytor zaawansowany
  • 24.11.11, 22:54
    a nie winian?
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • 24.11.11, 23:51
    w aptece kupisz :)
    nie kamien nazebny a wodorowinian potasu.
    albo popros znajomych w uk, zeby ci cream of tartar przyslali, bo tam dostaniesz w kazdym sklepie spozywczym.
    --
    Osama nie żyje. Zadziwiające czego potrafią dokonać Amerykanie kiedy nie działa Playstation Network
  • 25.11.11, 08:08
    Jest sporo watkow na ten temat np.
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,117724644,,czym_zastapic_dwuwinian.html?v=2
  • 25.11.11, 08:34
    zastapic sie nie da. wiem o czym pisze.
    chyba, ze ma robic w charakterze proszku do pieczenia, wtedy bio proszkiem, bo go zawiera.
    wszelkie octy, soki z cytryny itp mozna sobie o kant tylka potluc, roznica jest kolosalna.
    zdecydowanie nie zastepowac, a kupic!
    --
    Osama nie żyje. Zadziwiające czego potrafią dokonać Amerykanie kiedy nie działa Playstation Network
  • 25.11.11, 10:31
    W Kuchniach Świata.
    Kilka dni temu kupiłam w Galerii Mokotów, został jeszcze.
    Cena 17,80 zdaje się za spore opakowanie, Dr. Oetker.
    Była jeszcze glukoza w płynie, niecałe 10 zł, też Dr. Oetker.
  • 25.11.11, 10:58
    Faltycznie. Ogromne opakowanie: nie wiem, czy do konca bedzie dzialal, jak powinien.
    www.aledobre.pl/6787,Kwasny_winian_potasu_140_g_Cream_of_Tartare.html?srt=&pp=&addcart=4782
    We Wloszech sprzedawany jest w opakowaniach 10-gramowych. Mozna kupic na zapas, gdyz ma kilkuletni termin przydatnosci do spozycia. Ceny nie pamietam.
  • 25.11.11, 12:47
    Dziękuję wszystkim, kupiłam na ebayu za 9 zł + przesyłka 19 zł. 140 gr.
    --
    "(...)jeśli nie chcesz doznać rozczarowania w sztuce, nie traktuj jej jako profesji. Niezależnie od tego jak, jak wielki posiadasz talent i jak wielkie zdolności, pieniędzy i władzy szukaj gdzie indziej, abyś nie obraził się na sztukę, gdy za swoje umiejętności i pracę nie otrzymasz spodziewanego wynagrodzenia." Orhan Pamuk
  • 25.11.11, 13:24
    Też się zastanawiałam, co nie sądzę, bym zużyła to "pudło". Może nie będzie pamiętał, że czas mu się skończył;)
  • 25.11.11, 13:32
    ...bo nie sądzę...
  • 27.11.11, 08:22
    Info dla planujacych wakacje we Wloszech: "cremor di tartaro", opakowania 10-gramowe, cena 0,30 euro, termin przydatnosci do zuzycia 2016.
  • Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.13, 08:09
    Wydaje mi się, że to jest amoniak czyli kwaśny węglan amonu stosowany do spulchniania ciast

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.