Dodaj do ulubionych

co z małych kapuste-biała i włoska

IP: *.dialog.net.pl 28.11.11, 18:43
Znalazłam na bazarze małe kapusty -wloskie i białe- w wersji mini, można je objąc 2 dłońmi, co z nich zrobić ?
thx
p.
Edytor zaawansowany
  • roseanne 28.11.11, 18:51
    zawsze, z kazdej surowke
    kapuste z grzybami
    kapustke jako jarzynke
    bigos
    kapuste faszerowana
    obgotowana z buleczka
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • beata_ 28.11.11, 18:58
    Wiedziałam, że o czymś zapomnę :-))
    Surówka! :-) W moim wypadku ze zwykłej... jak mówiłam, włoską nie bardzo lubiię w innej formie niż kawałek w rosole... Dobra, przyznam się - uwielbiam włoską wyjętą z rosołu, rozciapcianą z marchewką z tegoż rosołu - sól, pieprz, ciut rosołku żeby "potrawka" wyszła :-)
    Nie jest to danie na stół oczywiście, ale pyszne! Dla mnie :-)

    --
    Nigdy...!

    ;-)
  • beata_ 28.11.11, 18:53
    Włoską dałabym do rosołu, zwłaszcza jeśli mała... W zasadzie nie robię z włoskiej ani gołąbków (mięsno-ryżowych czy czysto mięsnych), ani nieczgo innego.
    Zaraz oczywiście dowiem się, że musze się jeszcze duuuużo uczyć, ale kicham na to - nie smakuje mi włoska kapusta w daniach :-)

    Z małej zwykłej można próbować zrobić kapustę "na jarzynę" - zasmażaną (obawiam się, że może być niesmaczna, bo to jednajk nie jest już młoda kapusta) albo kapuśniak "ze słodkiej kapusty" podprawiony pomidorami z rosołkowym wywarem, albo dodać do kwaszonej kapusty czy bigosu, jeśli ktoś tak lubi.

    I na pewno znajdą się jeszcze inne propozycje zagospodarowania :-)

    --
    Nigdy...!

    ;-)
  • linn_linn 28.11.11, 20:00
    Mozna je faszerowac w calosci.
  • Gość: pamana IP: *.dialog.net.pl 29.11.11, 09:29
    To , że surówke ,i bigos to wiem ale nie wyraziłam się dośc jasno :) zależy mi na zachowaniu jej w całości bo sa fajnie małe i szkoda byłoby je pokroić jak zwykłą dużą.

    Faszerowanie - o tym myślałam ,tylko jak to technicznie ogarnąć?
    p.
  • linn_linn 29.11.11, 09:45
    Googlem ja, googlem...
    kuchnia-polska.net/?category_id=204&recipe_id=5955
  • kosmopolitesiorbut 29.11.11, 10:19
    Fajna w tym przepisie jest przyprawa do zup... Po za tym powtarzam - do faszerowania TYLKO młoda kapusta.
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • kosmopolitesiorbut 29.11.11, 10:17
    To faszerowania nadaje się jedynie młoda kapusta. Teraz mają już zbyt zbite liście, których nie rozchylisz bez połamania całej główki, żeby miedzy liście powciskać farsz. Niewykonalne.
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka