Dodaj do ulubionych

najlepszy karp ever

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 20:35
dostała przepis od znajomej i dzisiaj zrobiłam "próbnego" absolutna rewelacja - a więc podaje dalej:
kawałki wy-filetowanego karpia układamy w naczyniu żaroodpornym,
-następnie posypujemy masłem ( potarłam na tarce, żadne masmixy się nie nadają, musi być masło),
-następnie posypujemy czosnkiem ( rozgnieciony albo przeciśnięty przez praske)
- na wierzch sypiemy dość obficie płatkami migdałowymi, piec w piekarniku 150st ok. 30-40 min ( płatki mają być rumiane);
Edytor zaawansowany
  • marzeka1 03.12.11, 21:24
    Brzmi smakowicie, wypróbuję. Filety z karpia są już w zamrażalniku, część zrobię w ten sposób.
  • ossowa 04.12.11, 10:28
    a przyprawy - w sensie sól i pieprz?
  • Gość: mw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 11:32
    oczywista że sól; pieprzu nie daje.......
  • jacek1f 04.12.11, 11:51
    i najlepsza rzecz!

    Sol i bialy pieprz na rybe, potem maslo, a potem
    - oprocz tak jak tu czosnku i migdalow
    dobre sa jeszcze mocne smaki:
    kapary poszatkowane
    orzechy lekko rozbite
    zielony pieprz z zalewy
    cebulki z czerwonego wina
    gremolata (pietruszka zielona, czosnek, cytryna) do zapieczenia,
    sos pesto
    pierzynka z jogurtu i koperku i skorek cytrusowych.
    poszatkowane chili z rodzynkami

    ...
  • Gość: mw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 17:37
    wydaje mi się, że również pieprz cytrynowy by się tutaj sprawdził

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka