Dodaj do ulubionych

śledzie w śmietanie

02.06.04, 18:50
Wiem, ze to banalne, ale nigdy w ogole sledzi nie robilam i nie wiem, jak sie
zabrac. Moze mi ktos podpowiedziec? Mam cale wiaderko filetow, namoczyc je w
mleku na noc? A potem w jakas zalewe? A ta smietane to kiedy dac?
Przeszukalam archiwum, ale znalazlam tylko cala mase innych sledzi...
Dziekuje z gory!
padma
Edytor zaawansowany
  • em_es 02.06.04, 20:51
    Jesli mowisz, ze sledzie masz w wiaderku, to albo sa w zalewie albo w oleju -
    jedne i drugie sie nadaja :) Sledzie w smietanie robie krojac takie jakie
    akurat mam w kawalki, do nich pokrojone drobno cebule i odrobine jablka,
    posypac odrobina cukru, zalac smietana, wymieszac. Wstawic do lodowki coby sie
    przegryzlo i spozyc :)

    MS
  • anlukas 02.06.04, 23:45
    Wyfiletowane i wymoczone śledzie solone zalać sosem i zostawić na kilka godzin.
    Sos: cebula i starte na tarce jabłko pół na pół z przewagą jabłka do tego
    pokrojona zielona pietruszka cukier przyprawy i śmietana .Sosu musi byc tyle aby
    przykrywały śledzie.Dodatkiem do tego dania są ugotowane na sypko ziemniaki z
    włożonymi kawałkami masła.
  • Gość: baboon IP: *.anu.edu.au 03.06.04, 02:35
    Cebule, najlepiej biala cukrowa, pokroic w drobna kostke. W podobna kostke
    pokroic winne jablko (moze tez byc Granny Smith), skropic sokiem z cytryny by
    nie ciemnialo. Cebule i jablko wymieszac z gesta, kwasna smietana (raczej
    chuda). Sos powinien byc gesty, mozna ewentualnie dokwasic cytryna aby
    zgestnial. Filety z sledzia (najlepsze matjasy z oleju) pokroic na porcje wg.
    uznania i osuszyc z oleju na papierowych recznikach. Ulozyc na polmisku i
    pokryc dokladnie sosem. Wstawic do lodowki na co najmniej kilka godzin. Podawac
    z goracymi ziemniakami w mundurkach (i mrozona wodeczka jak ktos lubi).
  • isabela_1974 03.06.04, 10:24
    Właśnie wczoraj robiłam śledzie, którymi zajadaliśmy się na obiad, więc chętnie
    się podzielę przepisem. Jest to - zaznaczam - przepis dla tych, którzy ze
    śledzi w śmietanie najbardziej lubią ów sos śmietanowy z mniejszą ilością
    śledzi :-) Ilość składników, którą podaję starczyła na dwie dorosłe osoby i
    dziecko.

    Cztery płaty śledziowe – solone (wymagają uprzedniego namoczenia) lub
    marynowane (z marynowanych robiłam wczoraj pierwszy raz i wyszły naprawdę
    smaczne).

    Sos:
    1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany + 1 jogurt naturalny – wlać do miseczki,
    doprawić solą (jeśli płaty są solone, to soli niewiele, można dosolić na
    końcu), pieprzem białym i cukrem. Do tego dodać starte na tarce o dużych
    oczkach: 2 jabłka (możliwie twarde i kwaskowe) i kilka obranych kiszonych
    ogórków;
    a na końcu dwie średniej wielkości cebule, drobno pokrojone.

    Do sosu dodać śledzie – ja akurat kroję je w niedużą kostkę, ale pewnie można
    też w całości.
    Można jeść od razu ale najlepsze są jak trochę postoją w lodówce.
    Smacznego :-)
  • Gość: esik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 10:47
    Sledzie w smietanie czosnkowej.
    Sledzie wymoczyc, najlepiej w mleku, pokroic na mniejsze kawalki.
    3-4 duze zabki czosnku dobrze rozetrzec, na miazge i dodac do kubka gestej
    smietany jesli trzeba posolic, ale niewiele, i dac odrobine cukru.
    Mozna do tego sosu dodac drobno posiekany szczypiorek.
    Jesli ktos lubi czosnek to moze go dodac wiecej.

    Smacznego
    esik
  • Gość: kamila IP: *.bb.online.no 03.06.04, 13:39
    sos: smietana + karri, jablko+ogorek kiszony+por drobno pokrojony oczywiscie
    soli i pieprz do smaku.Filety powinny postac w tym sosie w lodowce.Smacznego.
  • padma 03.06.04, 21:32
    Dziekuje wszystkim za rady! Zrobilam sobie zn ich mala kompilacje i sledziki
    juz sie przegryzaja w lodowce, w sam raz beda na piatek:) Dodalam do smietany
    jogurtu naturalnego, bo akurat mialam kubek, a ponadto duzo koperku, bo lubie:)
    Pozdrawiam!
    Paulina

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka