Dodaj do ulubionych

Niedopieczone spody

11.12.11, 12:12
Jestem początkującą "piekarką", więc mam mały problem i nie moge znaleźć rozwiązania:
cokolwiek robie: pizza, ciasto czy pierniczki, nie dopiekają się od spodu, a z wierzchu są bardzo mocno spieczone.
piekę na środkowej półce.
pytanie: czy to wina piekarnika (i czy mozna coś z tym zrobić), czy to ja robie coś nie tak.
bo nie wiem, czy piec dłużej w nieco niższej temperaturze, czy stawiać blaszkę wyżej, czy coś jeszcze innego.
moze pytanie wydaje się infantylne, ale proszę, pomóźcie
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Niedopieczone spody 11.12.11, 12:19
      Rzecz jasna wszystko zależy od tego w czym i jak pieczesz.
      Niedopieczone spody mogą wskazywać na zbyt wysoką temperaturę od góry, a zbyt niską od dołu.


      --
      przyjdzie taki dzień, kiedy nam się uda, że będziemy mieli w Warszawie Budapeszt

      Drobiu mówię stanowcze STOP!
    • bene_gesserit Re: Niedopieczone spody 11.12.11, 12:51
      Przyczyn moze byc wiele.
      Wadera ma rację - najwiecej wskazuje na winę piekarnika (nie grzeje albo slabo grzeje od dołu) - to moze rozstrzygnąć fachowiec, i fachowiec moze temu zaradzic. Jeśli twoje ciasta ucierane są z wierzchu raczej spieczone, bardzo slabo wyrośnięte, a spod i srodek jest surowy, to prawdopodobnie to.

      Inne przyczyny to np kiepskie dobranie blaszki do ilosci ciasta (duzo ciasta w malej blasze) plus kiepskie nastawienia temperatury. Wiekszosc ciast ucieranych piecze sie w 180, kruche - 190-200, francuskie - 200-220, tak z grubsza i zazwyczaj. Byc moze szwankuje tez termostat - ustawiasz dobre temperatury, ale piec je zaniza (a 20 stopni mniej moze robic dramatyczną roznice, zwlaszcza jesli czesto uchylasz drzwiczki piekarnika w trakcie pieczenia).

      Ja bym sprobowala wyzszych temperatur pieczenia (15-20stopni), a jesli to nie pomoze, to bym zawolala goscia od piecykow, niech wszystko sprawdzi i ew naprawi. A jesli on rozlozy bezradnie ręce pozostaje wymiana kuchenki - wydatek, owszem, kiluset zlotych, ale porzadna kuchenka ulatwi ci zycie i rozwinie kulinarnie :)

      --
      feminists aren’t humorless just because your jokes suck
    • ania_m66 Re: Niedopieczone spody 11.12.11, 13:20
      vaude napisała:

      > Jestem początkującą "piekarką", więc mam mały problem i nie moge znaleźć rozwią
      > zania:
      > cokolwiek robie: pizza, ciasto czy pierniczki, nie dopiekają się od spodu, a z
      > wierzchu są bardzo mocno spieczone.
      > piekę na środkowej półce.
      > pytanie: czy to wina piekarnika (i czy mozna coś z tym zrobić),

      owszem, wydaje sie byc to wina piekarnika. ale glowa do gory, na logike jest jedno jedyne nadzwyczaj proste rozwiazanie problemu.
      aby na nie wpasc nawet nie trzeba byc piekarzem/cukiernikiem, wystarczy ruszyc mozgownica :)
      pieczesz na srodkowej szynie, tak?
      i gora spalona a dol niedopieczony? no to odsun to co pieczesz od zrodla ciepla odgornego i przysun spody do zrodla ciepla dolnego - w wersji dla pan o blond wlosach: postaw blache na nizszy poziom :)


      --
      Osama nie żyje. Zadziwiające czego potrafią dokonać Amerykanie kiedy nie działa Playstation Network
      • vaude Re: Niedopieczone spody 11.12.11, 18:03
        byłoby ok, gdyby pomagało.
        blaszki wstawiam do rozgrzanego piekarnika, oczywiście.
        wypróbuję termoobieg, może to uratuje sytuację.
        dzięki za odpowiedzi.
        a ci, którzy sobie kpią - nie każdy jest kulinarnym mistrzem, kiedyś trzeba się nauczyć. a to, że wole zapytać niż zepsuć kolejną partię ciastek to nie idiotyzm tylko zwykły rozsądek.
        • bene_gesserit Re: Niedopieczone spody 11.12.11, 18:26
          Wpadlo mi jeszcze cos do glowy, jak wspomnialas o termoobiegu. Moze po prostu zle ustawiasz piec? Jesli ma termoobieg, znaczy ze to kuchenka wspolczesna, a nie ponad dwudziestoletni grat. Jesli jest wspolczesna, moze ma osobno opcje grzania gora+dol, osobno gore i osobno dol, a ty - niedoczytawszy czy co - nastawiasz samo grzanie gorne? To niby oczywista oczywistosc, ale ja ostatnio zlapalam sie w pracy na tym, ze kiedy komp zaczal mi brykac, zamiast go zresetowac, to chcialam od razu wołać IT, tymczasem poczciwe wlacz-wylacz poskutkowało :) Czasem najtrudniej wpasc na najprostsze rozwiazanie.

          Termoobieg do pieczenia ciast ucieranych odradzam, imo morduje je na amen (wychodza tak dopieczone, ze az czerstwe - bardzo je wysusza). Termoobieg sie sprawdza przy kruchym, bezach i francuskim.

          A forum sie nie przejmuj, pytaj ile wlezie, tak sie najlepiej uczyc.


          --
          Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
          • aqua48 Re: Niedopieczone spody 11.12.11, 18:35
            To pewnie dolna grzałka Ci padła - do wymiany. Spróbuj do czasu znalezienia fachowca piec na termoobiegu, powinno pomóc, ja piekę w ten sposób wszystko, i wbrew opiniom, wychodzi mi świetnie. Kwestia wprawy. Drożdżowe również. Mimo, ze wstawiam ciasto do zimnego piekarnika :)
    • vaude Re: Niedopieczone spody 11.12.11, 23:13
      z racji, że piekarnik nie był mój (wynajem) zdziwienie spore, bo dolnej grzałki ... nie ma wcale.
      piekarnik nie wygląda na stary, ale ma tylko górną grzałkę i tą za wentylatorem termoobiegu. (byłam przekonana, ze dolna grzałka jednak jest).
      z racji, iż całkowicie nie mam doświadczenia z takim sprzętem a wymiana nie wchodzi w grę ponawiam pytanie.
      co teraz?
      termoobieg, niższa półka w piekarniku, dłuższe pieczenie, czy jak włączam termoobieg to muszę zmodyfikować temperaturę, a jak to się ma do opcji termoobiegu z grzałką za wentylatorem? (opcje: grzałka z góry, termoobieg z grzałką za wentylatorem i sam termoobieg)
      • matylda1001 Re: Niedopieczone spody 12.12.11, 00:40
        Są takie piekarniki z funkcja grilla. Wszystko piecze sie w termoobiegu a gorna grzałka jest dla potrzeb grilla, własnie. To w zupełności wystarcza. Ja mam dwie grzalki a i tak dosłownie wszystko pieke w termoobiegu, nawet biszkopt.

        co teraz?
        > termoobieg, niższa półka w piekarniku, dłuższe pieczenie, czy jak włączam termoobieg to muszę zmodyfikować temperaturę, a jak to się ma do opcji termoobiegu z grzałką za wentylatorem? (opcje: grzałka z góry, termoobieg z grzałką za wentylatorem i sam termoobieg)<

        Gdy włączasz termoobieg, to zaczyna grzac grzalka za wentylatorem. Na tym wlasnie polega pieczenie w termoobiegu, że wentylator rozprowadza rownomiernie powietrze ogrzane przez tylna grzalke. Jak nie nastawisz temperatury pieczenia, to będzie działal sam wentylator. Blaszkę stawia sie zawsze na środkowym poziomie, ale rownie dobrze mozesz ustawic dwie czy trzy blachy na rożnych poziomach, nawet z różnymi ciastami (tak tez juz piekłam). To własnie zaleta termoobiegu, oszczędnośc czasu i energii. Ja każde ciasto pieke w temp.175st. (mięso 200st) ale czas pieczenia w stosunku do pieczenia tradycyjnego skraca się o okolo 1/4. Musisz sobie wypróbowac indywidualnie. Nie ma potrzeby włączania dodatkowo górnej grzałki.
        --
        Nie lubię wegetarian, bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
    • Gość: mm Re: Niedopieczone spody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 09:49
      A jakie masz blaszki? Jasne ocynkowane? To może być przyczyną, bo takie nieciemne błyszczące powierzchnie odbijają ciepło. Wiem, zaraz odezwą się glosy, że niekoniecznie mam rację... Jednak moim zdaniem warto popróbować, możesz przecież pożyczyć od kogoś na chwilę inne foremki.
      • linn_linn Re: Niedopieczone spody 12.12.11, 10:10
        Masz racje: upieklam kiedys babke w takiej formie / byla sliczna profilowana, akurat na Wielkanoc / i nadawala sie tylko do polania czekolada itp. Wygladala wyjatkowo blado. Potem wyczytalam gdzies, ze to wina formy.
    • bieliznaanna Re: Niedopieczone spody 12.12.11, 10:46
      Chyba to zależy od tego jaki masz piekarnik. Kiedyś jak w domu jeszcze mieliśmy kuchenkę gazową było tak cały czas ponieważ nie można było ustawić pozycji grzania. W tych nowocześniejszych piekarnikach elektrycznych już można. Ciasto czy cokolwiek innego powinno być na środkowej półce. SPróbuj włączyć termoobieg, lub samo grzanie na spód . To powinno pomóc!
      ___
      www.Bielizna-Anna.pl - bielizna z renomowanych firm dla Ciebie! :)
      • Gość: marbor1 Re: Niedopieczone spody IP: *.aster.pl 12.12.11, 12:11
        Tak jak napisała jedna z poprzedniczek, winą może być kolor foremki.
        Kupiłam właśnie nowy piekarnik, również z funkcją termoobiegu. W instrukcji jak byk napisano:
        "nie zalecamy do stosowania form i blach o powierzchni jasnej i błyszczącej w przypadku korzystania z nagrzewu konwencjonalnego. Stosowanie tego typu form może powodować niedopiekanie spodu ciasta".
        Tyle w instrukcji. Ponieważ sama mam tylko foremki jasne [błyszczące], muszę zaopatrzyć się w foremki czarne.
      • Gość: Ewa Re: Niedopieczone spody IP: *.tronic.pl 13.12.11, 00:43
        bieliznaanna napisała:

        >Chyba to zależy od tego jaki masz piekarnik.<

        Gdybyś dokładnie przeczytała, to wiedzialabyś, ze chodzi o piekarnik bez dolnej grzałki.

        >SPróbuj włączyć termoobieg, lub samo grzanie na spód<

        Chyba sobie ognisko pod piekarnikiem rozpali!

    • Gość: kwaśna śmietana Re: Niedopieczone spody IP: *.home.aster.pl 12.12.11, 13:39
      W przepisach na smażone ciastka (np. pączki) jeśli pączek jest w środku surowy, a z wierzchu spalony znaczy to, że tłuszcz był za gorący. Per analogiam śmiem twierdzić, że w tym przypadku temperatura piekarnika jest za wysoka. Jeśli piszesz z termoobiegiem pamiętaj, że temperatura musi być wtedy o jakieś 20 stopni niższa od tej podanej w przepisie. Ja piekę z termoobiegiem większość ciast i wychodzą OK.A jeśli pieczesz bez termoobiegu, to w mojej ocenie temperatura jest za wysoka- piecz dłużej w mniejszej.
    • vaude Re: Niedopieczone spody 12.12.11, 16:19
      dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc.
      blaszka faktycznie była jasna i świecąca, spróbuje na ciemniejszej.
      no i oczywiście kolejne próby z termoobiegiem i niższą temp.
      zamelduję o efektach
    • ka_thy Re: Niedopieczone spody 13.12.11, 09:23
      A na pewno nie masz grzałki dolnej? Grzałki dolna i górna są zabudowane i ich nie widać wcale. Jakie masz oznaczenia na pokrętle piekarnika? Jest kreska na dole? Jak jest to na bank masz grzałkę dolną. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że piekarnik ma termoobieg a nie ma grzałki dolnej i górnej.
      • vaude Re: Niedopieczone spody 13.12.11, 10:17
        dokopałam się do instrukcji obsługi. nie ma, na pewno.
        pocieszeniem jest fakt, iż nie ja kupowałam ten piekarnik i przynajmniej już wiem, jakiego błędu w przyszłości nigdy nie popełnię. :)
      • matylda1001 Re: Niedopieczone spody 14.12.11, 02:52
        ka_thy napisała:

        > Jakoś mi się nie chce wierzyć, że piekarnik ma termoobieg a nie ma grzałki dolnej i górnej.<

        Przynajmniej 1/3 Irladczykow ma takie piekarniki. Termoobieg jako funkcja podstawowa, do tego grill obsługiwany przez gorna grzałke.

        --
        Nie lubię wegetarian, bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
      • Gość: ania Re: Niedopieczone spody IP: *.vtelecom.pl 17.05.17, 10:30
        Też mam w domu dziadowski. Nie dość, że nie mam grzałki dolnej, to górna nie jest zabudowana. I tym sposobem mam zawsze spieczoną górę, a dół surowy. Mieszkanie wynajmowane, dobrze, że piekarnik w ogóle jest... Próbuję na wyższej półce stawiać dużą blachę - to rozprasza ciepło od górnej grzałki; a ciasto stawiam wówczas na dole i grzeję na maxa (na nim max to przekłamane 220). Jak robić na kratce a nie na blasze, to nawet pizza po 40 minutach takiego "pieczenia" wychodzi, choć cieżko z tymi kombinacjami, a efekt i tak nie jest idealny.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka