Dodaj do ulubionych

Prosty i szybki sos do makaronu

13.12.11, 10:22
Potrafię zrobić tylko pomidorowy i ze szpinaku. Szukam inspiracji na danie z makaronu,które można zrobić w czasie jego gotowania. Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Edytor zaawansowany
  • squirk 13.12.11, 11:03
    Wrzucę przepis na jeden z moich ulubionych sosów, autorką (albo tylko wrzucaczką ;-)) jest Herbatka z grupy pl.rec.kuchnia:

    Cytuję bez poprawek, bo trochę zabiegana jestem. Sos świetny, naprawdę warto przetestować, wbrew pozorom szybko się go robi, największa zabawa jest z obraniem pomidora, ale można wrzucić malutkie koktajlowe bez obierania albo nie obierać dużego pomidora, jesli komuś nie przeszkadzają skórki.


    "penne al diavolo (diabelskie penne)
    na dwie dosc glodne osoby potrzebujemy:
    makaron penne - ile tam kto lubi - ja sypie trzy male garstki (moje ;-)
    suchego makaronu na osobe
    400 ml gestej slodkiej smietany (IMHO najlepiej do tego nadaje sie smietanka
    Szczeciniecka 18% - jest gesta i nie trzeba zaciagac sosu maka a poza tym
    nie zwarza sie tak latwo)
    sol i pieprz
    lyzeczka granulowanego czosnku (dla purystow i wielbicieli czosnku 1 maly
    zmiazdzony drobno zabek czosnku - ale z granulowanym czosnkiem jest
    subtelniejsze (to chyba jedyny przypadek, gdzie "gotowiec" lepiej pasuje niz
    "zywiec")
    2 male piersi kurczaka
    3/4 szklanki malych ugotowanych krewetek
    1 duzy, dojrzaly pomidor
    1 lyzeczka pieprzu cayenne
    Makaron gotujemy al dente.
    Piersi kroimy wzdluz na trzy paski a nastepnie w poprzek na ukosne kawalki o
    grubosci ok. 1 cm. Nacieramy sola, pieprzem, cayenne i smazymy na oliwie z
    oliwek na bardzo rumiany kolor. To jest wersja zimowa. W wersji letniej
    grillujemy cale piersi i nastepnie kroimy na kawalki.
    Pomidora sparzamy, obieramy ze skorki i kroimy w kostke o boku mniej wiecej
    0,7 cm, wywalajac pestki i wszystko wodniste a zostawiajac sam miazsz.
    rondlu podgrzewamy smietane z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz
    czosnku. Jesli smietana po podgrzaniu okaze sie za rzadka (powinna byc to
    konsystencja gestego sosu) mozna ja zagescic przy pomocy lyzki maki
    kukurydzianej roztartej z woda na paste i roztrzepanej szybko w smietanie -
    ale jesli uzyjecie Szczecinieckiej, nie powinno byc tego klopotu. Dodajemy
    cayenne i dokladnie mieszamy - sos przybierze sympatyczna rozowawa barwe.
    Nastepnie dodajemy pokrojonego kurczaka, krewetki i pomidora. Zagotowujemy a
    nastepnie natychmiast redukujemy plomien (pomidor, kurczak i krewetki maja
    sie tylko podgrzac a nie gotowac ze smietana - zwlaszcza pomidor powinien
    byc cieply ale surowy), Makaron ladujemy na talerze, polewamy obficie sosem,
    posypujemy odrobina cayenne i (jesli ktos ma) posiekanymi liscmi bazyli -
    daje to lepszy efekt wizualny. I szamamy :-)
    Dla mojego Smoka, ktory nie lubi owocow morza robie wersje bez krewetek i
    tez jest b. dobra."
  • linn_linn 13.12.11, 11:05
    Wybralas najprostszy: moze nie zadowolic.
  • squirk 13.12.11, 11:08
    Linn, on naprawdę jest prosty, kwestia przygotowania sobie składników i rozłożenia wszystkiego w czasie, w kilkanaście minut, w które gotuje się grubszy makaron, spokojnie można zdążyć :-) Poza tym jest świetny, więc polecam go i już ;-)
  • linn_linn 13.12.11, 11:17
    To byl oczywiscie zart. Sosy, ktore "można zrobić w czasie jego gotowania", to jednak nie to. Tym bardziej dla osoby, ktorej nie chce sie nawet zajrzec do wyszukiwarki.
  • squirk 13.12.11, 11:20
    A, ok.
    Niemniej to wbrew pozorom szybki sos i bardzo go polecam :)
    PS. Ależ jestem zakręcona dziś, zastanawiałam się przez moment, czemu w drzewku widać 6 postów, a po wejściu w wątek tylko 5, zapomniałam o KF na trolle :-)
  • tysia77 13.12.11, 11:23
    Apetyczny przepis,skorzystam z wersji dla Smoka;-) Dziękuję bardzo:-)
  • squirk 13.12.11, 11:39
    Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że zajrzysz powiedzieć, czy sos smakował :-)
  • tysia77 13.12.11, 11:43
    Napewno będzie smakował:-)
  • tysia77 13.12.11, 16:08
    Sos bardzo nam smakował,troszkę zmodyfikowałam ze względu na brak wszystkich przypraw. Synkowi bardzo smakowało,następnym razem zrobię zgodnie z przepisem,napewno będzie jeszcze smaczniejszy.
  • kosmopolitesiorbut 13.12.11, 11:06
    Spaghetti aglio, olio e peperoncino.
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • Gość: Eia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.11, 11:19
    kosmopolitesiorbut napisał:

    > Spaghetti aglio, olio e peperoncino.

    O tak! tak idealna harmonia smaków nie potrzebuje już żadnych dodatków
  • tysia77 13.12.11, 11:24
    Dziękuję :-)
  • 83kimi 13.12.11, 13:13
    Na patelnię wrzucasz wędzonego łososia (bez oleju), smażysz go tak długo aż zmieni kolor, wtedy dodajesz śmietanę lub mascarpone, dużo pieprzu, trochę natki pietruszki albo bazylii. Gotowe :-)

    Podsmażasz cebulkę i kilka pieczarek, dodajesz tuńczyka z puszki, przecier pomidorowy, sól, pieprz, dużo oregano i suszonej bazylii, można jeszcze dorzuć inne warzywka, czosnek, dusisz calość przez 3 minuty.

    Podsmażasz boczek (jeśli jadasz), dodajesz pieczarki (w wersji wege pomijamy pieczarki), do tego śmietana, zioła, pieprz.

    Marynujesz kurczaka w oliwie z oliwek, miodzie, cytrynie i soli morskiej co najmniej przez kilka godzin. Gdy makaron się gotuje, wrzucasz kurczaka na rozgrzaną patelnię, dodajesz curry, smażysz, aż zbrazowieje, wtedy dodajesz śmietanę i dusisz jeszcze minutę. Można też dodać trochę papryki, pora, cebuli. Zamiast śmietany można dać dużo tartej żółtej mozarelli.
    --
    smakowite.com/
    www.clasesdepolaco.pl/
  • squirk 13.12.11, 13:39
    83kimi napisała:

    > Podsmażasz boczek (jeśli jadasz), dodajesz pieczarki (w wersji wege pomijamy pi
    > eczarki),

    Ale chyba tylko robaczywe? ;-)
  • 83kimi 13.12.11, 13:49
    Hahaha :-) oczywiście pomijamy boczek ;-)
    --
    smakowite.com/
    www.clasesdepolaco.pl/
  • 83kimi 13.12.11, 13:30
    Jeszcze jeden, może bardziej pasuje do ravioli, ale do makaronu też może być:
    Podsmażasz cebulkę, dodajesz startą marchewkę, dusisz wszystko przez chwilę, po czym dodajesz przecier pomidorowy lub pomidory. Można dodać jeszcze śmietanę, ale nie jest to konieczne. Ja doprawiam na ostro, ale jeśli nie lubisz ostrego jedzenia, możesz doprawić na słodko albo ziołami.
    --
    smakowite.com/
    www.clasesdepolaco.pl/
  • default 13.12.11, 14:39
    Z cukinią - w rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w talarki cukinię. Chwilę dusimy pod przykryciem, następnie zalewamy śmietanką słodką (z kartonika, ja daję 18%) i wkruszamy "trójkącik" sera Lazur (albo prawdziwego rokpola). Dusimy razem do rozpuszczenia sera.
    Analogicznie można zrobić z brokułem podzielonym na niewielkie różyczki.
    Dla urozmaicenia można dodać pokrojoną w paseczki dobrą szynkę.
    Najlepiej pasują mi do tego sosu farfalle, ale penne też mogą być.
    Cukinię do makaronu lubię też w wersji z pomidorami - podsmażam cebulę i czosnek, wrzucam puszkę pomidorów krojonych, pokrojoną cukinię, bazylię - kilka minut i gotowe. Mieszam z makaronem (do tego sosu lubię szerokie tagliatelle) i posypuję tartym parmezanem.
  • tysia77 13.12.11, 16:07
    Dziękuję bardzo,napewno spróbuję.
  • Gość: ida IP: *.icpnet.pl 13.12.11, 19:55
    mój ukochany z cukinią (ale może być też bakłażan, brokuły itd.)- podsmażamy cebulę z czosnkiem, na to startą na tarce cukinię. Świeża bazylia, chili, sól. Miksujemy blenderem na gładką masę, posypujemy prażonymi ziarnami, podawać ze spaghetti- najlepiej pełnoziarnistym. Można posypać parmezanem lub mozarellą, wrzucić kilka oliwek, suszonych pomidorów...
  • marghe_72 14.12.11, 00:43
    a proszę Cię bardzo:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117676679,117676679.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116782330,116782330.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119062451,119062451.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75301788,75301788.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80247194,80247194.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80961295,80961295.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77548587,77548587.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69927903,69927903.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65216991,65216991.html
    Ja tak dłuuuugo mogę
    Poszukaj w Galerii Potraw.
    U mnie na blogu tez co nieco znajdziesz
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.