Dodaj do ulubionych

propozycje bez cukru na święta

IP: *.icpnet.pl 16.12.11, 14:05
Czy znacie jakieś fajne przepisy na desery lub ciasta bez cukru?
Edytor zaawansowany
  • roseanne 16.12.11, 14:36
    slone cisteczka, mozna zrobic na bazie ciasta francuskiego
    badz tez krucho-drozdzowe z np kminikiem lub ostrym zoltym serem

    na slodko, bez cukry tylko salatka osocowa mi przychodzi do glowy
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • kosmopolitesiorbut 16.12.11, 14:57
    www.google.pl/search?q=ciasta+bez+cukru&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
    www.google.pl/search?q=desery+bez+cukru&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • ofelia1982 17.12.11, 14:42
    Strasznie zabawne jak ktoś wpisuje w google i wkleja linka..Przecież autorce chodzi o sprawdzone przepisy
    --
    Moje aukcje, ZAPRASZAM!!!
    allegro.pl/listing/user.php?us_id=1161539
  • linn_linn 17.12.11, 15:35
    Sprawdzone przez kogo? W internecie jest mnostwo sprawdzonych przepisow: to kwestia zaufania. Na forum takze.
  • Gość: ewa-1c IP: *.lodz.mm.pl 17.12.11, 19:25
    BISZKOPT DLA CUKRZYKÓW

    Lekki,smaczny i na pewno wszystkim będzie smakował.

    4 jajka,5 łyżek mąki,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ubić pianę,wymieszać ją z żółtkami,mąką i proszkiem do pieczenia.Formę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem śniadaniowym.Wyłożyć ciasto,upiec.

    S m a c z n e g o
  • komanchu 18.12.11, 10:34
    Ja po prostu zamiast cukru dodaję słodzik - rozcieńczony w łyżce wody albo sproszkowany do konsystencji cukru pudru - w zależności od potrawy i metody przyrządzania.
    --
    Szukają domu i dobrego serca
  • eurytka 18.12.11, 10:42
    Ja również ze słodzikiem eksperymentuję.
    Ostatnio tak sernik robiłam i był dobry.
    Nad marchewkowym ciastem a la piernik warto się zastanowić,
    choć sama marchew ogólnie cukrzykom niewskazana.
    --

    emerytura
    limerykura
  • ciastko_z_kota 14.02.12, 18:26
    mam nadzieję, że zdajecie sobie sprawę z tego, że nie wszystkich słodzików można używać do pieczenia?
  • Gość: gość mira IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.11, 10:47
    ha,ha akurat na swieta,
  • Gość: Jaga IP: *.icpnet.pl 18.12.11, 15:16
    Szukam przepisów, żeby przyrządzić coś specjalnego dla bliskiej mi osoby, która nie może jeść cukru, ale nie jest cukrzykiem. Wszystkie wersje ze słodzikiem czy innymi zamiennikami też odpadają...
  • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.11, 16:28
    A miód? Robię makowiec słodki od miodu i rodzynek. A miodu wcale nie tak dużo - kilka łyżek na trzy makowce:)
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.12.11, 17:42
    Pamietam pyszne rogaliki,ktore jadlam jako dziecko.Bylo po rowno:25dag maki,masla i twarogu.Ciasto bez cukru,ktory wtedy byl produktem deficytowym.To sie zagniatalo,walkowalo i wykrawalo kolka chyba.W to szlo nadzienie:ja najbardziej lubilam z dzemem ale byly tez z twarozkiem,kawalkiem jablka albo domowymi powidlami sliwkowymi rowniez bez cukru.Jedynie na wierzchu posypywalo sie to cukrem,co mozesz ominac.W wersji wytrawnej w srodku byla doprawiona kapusta albo pieczarki.
  • komanchu 18.12.11, 19:29
    A co dokładnie rozumiesz pod pojęciem cukru...? Skrystalizowaną sacharozę, glukozę, fruktozę, czy też może generalnie wszystkie węglowodany...?
    --
    Szukają domu i dobrego serca
  • bene_gesserit 18.12.11, 20:25
    Wiele zalezy od tego, czemu one maja byc bez cukru. Z powodu cukrzycy jednego z gosci/domownikow? Diety? Jakis zdrowotnych przekonan? Bo zasadniczo brak cukru (zastapienie go slodzikiem) niewiele zmieni dla cukrzyka, jesli ciasto bedzie na bialej mące. W dodatku wiele slodzikow jest podejrzewanych o naprawde fatalny wplyw na zdrowie, a inne, te zdrowsze (np ksylitol) nawet w skromnych dawkach (wiekszych niz pare gramow) u osob nie przyzwyczajonych moga wywolac spore sensacje zoladkowe.

    Moze wymien cukier zwykly na nierafinowany (cudowne, aromatyczne, karmelowo-miodowe Muscovado np), a chociaz polowe mąki bialej na taka z pelnego przemialu i zrob normalne ciasto?
    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • nottymoni 18.12.11, 20:44
    no dokladnie, az mi wnetrznosci wywraca jak widze te "zdrowe" przepisy na ciasta bez cukru ale za to z maka, ktora indeks glikemiczny ma dokladnie taki sam jak cukier.
  • ewel_in85 14.02.12, 12:16
    bene_gesserit, można użyc do słodzenia z powodzeniem stewii. Nie ma wpływu na poziom cukru we krwii, a w dodatku można używać bez obaw o 'sensacje' żołądkowe, jak ma to miejsce przy ksylitolu. Używam do słodzenia herbaty, gotowania, pieczenia i jak na razie nie ma żadnych problemów.

    bene_gesserit napisała:

    > Wiele zalezy od tego, czemu one maja byc bez cukru. Z powodu cukrzycy jednego z
    > gosci/domownikow? Diety? Jakis zdrowotnych przekonan? Bo zasadniczo brak cukru
    > (zastapienie go slodzikiem) niewiele zmieni dla cukrzyka, jesli ciasto bedzie
    > na bialej mące. W dodatku wiele slodzikow jest podejrzewanych o naprawde fataln
    > y wplyw na zdrowie, a inne, te zdrowsze (np ksylitol) nawet w skromnych dawkac
    > h (wiekszych niz pare gramow) u osob nie przyzwyczajonych moga wywolac spore se
    > nsacje zoladkowe.
    >
    > Moze wymien cukier zwykly na nierafinowany (cudowne, aromatyczne, karmelowo-mio
    > dowe Muscovado np), a chociaz polowe mąki bialej na taka z pelnego przemialu i
    > zrob normalne ciasto?
  • mhr2 14.02.12, 12:21
    Gość portalu: Jaga napisał(a):

    > Czy znacie jakieś fajne przepisy na desery lub ciasta bez cukru?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.