Dodaj do ulubionych

pękający sernik

19.12.11, 00:49
Kobitki , i nie tylko , pomóżcie , co robię źle w serniku , ze pod koniec pieczenia pęka i ma paskudne szczeliny?
Edytor zaawansowany
  • Gość: qawa IP: 212.160.148.* 19.12.11, 09:52
    moim zdaniem winien jest za suchy ser
    dodaj 2-4 lyzki gestej smietany do masy serowej
  • czeremcha4 19.12.11, 09:59
    Tu cały wykład na temat serników,

    mojewypieki.blox.pl/2010/09/Jak-upiec-perfekcyjny-sernik.html
    Ze szczególnym cytatem z długiego tekstu:

    "Zbyt długie miksowanie spowoduje niepotrzebne napowietrzanie masy serowej. Taki sernik urośnie w trakcie pieczenia, a stygnąc opadnie i popęka."

    Ania
  • Gość: Basia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 12:00
    Sernik zawsze pęka i opada na koniec. Taki jego urok. Mam na myśli tradycyjny sernik, nie jakieś nowoczesne modyfikacje.
  • bene_gesserit 19.12.11, 12:20
    Nie jest to prawda.

    Mi nie opada, odkąd nauczylam sie wyjmowac sernik z pieca, kiedy sam srodek nie jest jeszcze do konca sciety (lekko sie trzęsie przy potrząsnieciu blachą). Ten srodek i tam sam dojdzie po wyjeciu z pieca pod wplywem ciepla z ciasta, ale nie pęknie.

    A jesli pęknie - mozna zawsze uzyc do zamaskowania pekniecia smietany, jak w NY cheesecake albo czekolady i sie nie przejmować :)
  • maszmi 19.12.11, 14:33
    Dzieki, dzieki zastosuje sie do waszych sugestii , szczegolnie ta kwestia o zbyt dlugim trzymaniu w piecu pokrywa sie z moim pieczeniem.
    Wesolych swiat kobitki i badzcie zdrowe
    M.
  • reniam_123 20.12.11, 12:18
    Pęknięty, wystudzony sernik zalewam galaretką, najbardziej smakuje mi agrestowa.
  • mhr2 20.12.11, 12:38
    maszmi napisała:

    > Kobitki , i nie tylko , pomóżcie , co robię źle w serniku , ze pod koniec piecz
    > enia pęka i ma paskudne szczeliny?

    ja je uwielbiam tak lekko chrupkie,
  • Gość: katarzyna_szy IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.11, 16:27
    z moich obserwacji wynika, że to rzeczywiście wina zbyt długiego i szybkiego miksowania. odkąd to odkryłam tylko delikatnie łączę składniki na najniższych obrotach.
  • ladyjm 20.12.11, 17:35
    IMHO to zależy od przepisu - z niektórych zawsze mi pęka, a z innych nigdy.
    --
    MÓJ BLOG O SZYCIU & HANDMADE

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka