• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Zbyt kwaśna kapusta wigilijna Dodaj do ulubionych

  • 19.12.11, 12:03
    No cóż...wydawało mi się, że kapusta, którą zakupiłam na potrawę wigilijną nie jest zbyt kwaśna. Niestety mam anginę i smaku za bardzo nie wyczułam.
    Udusiłam kapustę z grzybami, śliwkami i przyprawami (liść laurowy, ziele ang, pieprz, goździki, majeranek) ale wydaje mi się, że jest za bardzo kwaśna.
    Czy jest jakiś sposób na odkwaszenie kapusty ale bez konieczności ponownego przelewania wodą, płukania itp. Nie chcę tej czynności robić bo kapusta wyszła idealna jeśli chodzi o konsystencję. Jest cudownie miękka, grzyby i śliwki rozpływają się w ustach, ma wspaniały goździkowy posmak. Jak zaleję to wodą, żeby odkwasić, zepsuję ją całkowicie.

    A może wystarczy dodać cukier?
    Podrzućcie jakiś pomysł :-D
    Zaawansowany formularz
    • Gość: iwonadan1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.11, 12:07
      Ja zawsze przepalam cukier do zwykłego bigosu. Oprócz pięknego koloru bigosu uzyskuję łagodniejszy smak. Może wigilijnej też pomoże :)
      • 19.12.11, 12:11
        Super pomysł, wypróbuję :-) Napisz mi tylko jak przepalasz cukier? Czy robisz po prostu karmel?
        • 19.12.11, 12:13
          Byle nie kwaśna.
          --
          Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
          • 19.12.11, 12:15
            • 19.12.11, 12:22
              Dziękuję za pomoc :-)
              Wypróbuję miód a jeśli będzie nadal za kwaśna, dodam cukier.
              Śmietana jakoś mi nie pasuje do kapusty wigilijnej ale gdybym robiła zwykły bigos to mógłby być dobry pomysł :-)
              • 19.12.11, 13:27
                ale do wigilijnej kapusty? Dlaczego? Do bigosu wystarczy dodać poszatkowaną świeżą kapustę.
                --
                Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
        • Gość: iwonadan1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.11, 13:48
          w zwykłym stalowym rondelku podgrzewam do uzyskania bardzo ciemnego brązu (ale jeszcze nie spalonego)- to dla koloru. Dla odkwaszenia robie troche jaśniejszy.
      • 19.12.11, 14:52
        Oprócz "przepalania", do każdej kwaśnej potrawy dodaję szczyptę cukru, wówczas smak łagodnieje, nie jest, jak to mówiła moja śp.Mama i Jej Mama - dziki.
        Nawet mój ortodoksyjny kuchennie TŻ, nauczył się, sprawdził i przypomina" cukru dodałaś?".
        Nie jestem chemikiem, ani technologiem żywności, ale to, co mam sprawdzone, polecam innym.


        --
        przyjdzie taki dzień, kiedy nam się uda, że będziemy mieli w Warszawie Budapeszt

        Drobiu mówię stanowcze STOP!
    • 19.12.11, 13:23
      poddusic osobno troche slodkiej kapusty i dolozyc

      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • 19.12.11, 13:29
      Wrzuć kawałek czerstwego chleba. Wyciągnie kwas.
      • 19.12.11, 15:20
        Kapusta uratowana :-)

        Dodałam troszkę miodu i cukru. Osłodziły kapustę troszkę, nie zmieniając bazowego smaku.
        Teraz przede mną trudne zadanie aby kapusta dotrwała do wigilii :-) Mój mąż i dzieci najchętniej wyjedliby całą już dziś :-D
        Dzięki za pomoc :-D
    • 19.12.11, 18:47
      Dodaj trochę miodu.
      --
      smakowite.com/
      www.clasesdepolaco.pl/
    • Gość: aniko IP: 193.109.212.* 20.12.11, 11:23
      Dodaj ugotowanej osobno kapusty słodkiej. Trochę dziwią mnie rady z dodawaniem cukru, przecież cukier nie neutralizuje kwasu i jakoś nie wyobrażam sobie słodzenia kapusty. No ale dziwne jest też dla mnie gotowanie kapusty wigilijnej tydzień przed kolacją:)
    • 20.12.11, 11:38
      aura1508 napisała:

      > No cóż...wydawało mi się, że kapusta, którą zakupiłam na potrawę wigilijną nie
      > jest zbyt kwaśna. Niestety mam anginę i smaku za bardzo nie wyczułam.
      > Udusiłam kapustę z grzybami, śliwkami i przyprawami (liść laurowy, ziele ang, p
      > ieprz, goździki, majeranek) ale wydaje mi się, że jest za bardzo kwaśna.
      > Czy jest jakiś sposób na odkwaszenie kapusty ale bez konieczności ponownego prz
      > elewania wodą, płukania itp. Nie chcę tej czynności robić bo kapusta wyszła ide
      > alna jeśli chodzi o konsystencję. Jest cudownie miękka, grzyby i śliwki rozpływ
      > ają się w ustach, ma wspaniały goździkowy posmak. Jak zaleję to wodą, żeby odkw
      > asić, zepsuję ją całkowicie.
      >
      > A może wystarczy dodać cukier?
      > Podrzućcie jakiś pomysł :-D
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.