Kapusta kiszona- pomocy, proszę!

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Pierwszy raz mam kapustę z "prywatnej beczki". Przechowuję ją od soboty w garnku w lodówce. Marchewki leżące na wierzchu kapusty są pokryte białym nalotem. Czy kapusta nadaje się do jedzenia, czy można jej nie płukać? Nie jestem doświadczoną kucharką, więc proszę o wyrozumiałość, nawet jeśli pytanie jest śmieszne.
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: gość ad 22.12.11, 14:49 Odpowiedz
      Kapusta Ci spleśniała.Wyrzuć.Następnym razem kapustę dobrze ubij w garnku aż na powierzchni pojawi się sok.Przyciśnij talerzykiem i wstaw do lodówki.Radykalny sposób to kupioną wstaw do zamrażarki.
      • 22.12.11, 14:51 Odpowiedz
        Nie zepsuła się w całej objętości tylko na wierzchu. Norma. Nawet u producentów czy w sklepie.
        --
        Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
        • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

          Gość: wuwu 22.12.11, 20:48 Odpowiedz
          Norma?? No chyba żartujesz. Jak ktoś źle przechowuje - to może i pleśnieje i taka trzeba wyrzucić. Pleśń prócz tego że obrzydliwie pachnie i smakuje jest chorobotwórcza.
    • 22.12.11, 14:50 Odpowiedz
      Zdejmij górną warstwę. Następnym razem nie przechowuj w lodówce tylko poza nią. Powinna być zalana okiem, jeśli jest go za mało możesz dodać wody z solą. Kapustę kiszoną przelewa się gdy jest zbyt słona lub kwaśna. Można wstępnie ją przegotować po czym odcedzić i dalej już używać jak się chce oczywiście oprócz składnika surówki..
      --
      Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
      • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

        Gość: wuwu 22.12.11, 20:56 Odpowiedz
        I tym wpisem upewniłam się, że g.. wiesz o kuchni. Wcześniej miała obiekcje, że tak powiem.

        Radzisz zdjąć pleśń z wierzchu i produktu używać dalej? Dobre sobie, chcesz się truć? Prosze bardzo ale nie polecaj tego innym. Ile kosztuje kapusta,żeby ryzykować nowotwór jelita grubego?

        Zapytaj 3 lekarzy i 3 dietetyków zanim mi odpowiedz, bo masz zerowe pojęcie o pleśni w żywności. Takie rzeczy szkodzą. BARDZO!
        • 22.12.11, 21:00 Odpowiedz
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • 23.12.11, 15:04 Odpowiedz
          Z Twojego wpisu widać, że g... wiesz o kuchni truflu. W dodatku na tyle jesteś tchórzliwa, że nie potrafisz swojego g... tekstu opublikować pod stałym nickiem.
          P.S. Dzięki takim nieświadomym klientom, nie mającym pojęcia co się dzieje "z tyłu sklepu" świetnie prosperują "handlowcy" i właściciele np. sezonowych budek z rybami. W tym drugim przypadku nawet nie macie pojęcia, że jecie pangę odpowiednio przyprawioną a nazwaną na przykład - dorszem. Tak trzymać!
          --
          Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
    • 22.12.11, 19:55 Odpowiedz
      Dziękuję. Wyrzuciłam górną warstwę i ugotowałam.
      • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

        Gość: wuwu 22.12.11, 20:52 Odpowiedz
        BŁĄD. popytaj lekarzy czy dietetyków przy okazji. Nie można zdejmować pleśni z wierzchu i jeśc dalej. Tyczy to Twojej kapusty, dżemów, powideł, itd., itp.,
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: wuwu 22.12.11, 20:46 Odpowiedz
      Ale co to znaczy biały nalot? Powąchaj, jak spleśniało - wyrzuć.
    • IP: *.ssp.dialog.net.pl

      Gość: Matka Polka 28.05.13, 13:49 Odpowiedz
      "Florę w przewodzie pokarmowym poprawiają także: kwaszona kapusta i oliwki czy kiszone ogórki. Biały nalot na ich powierzchni to właśnie siedlisko cennych bakterii, dlatego nie należy go spłukiwać przed podaniem na stół."
      stąd:kobieta.newsweek.pl/hartowanie-dieta,39160,2,1.html
    • 10.10.13, 11:11 Odpowiedz
      większość z was zajada się zepsutą kapuchą i jeszcze mówicie "ale to smaczne"
      i nie odróżniacie kapuchy kiszonej od kwaszonej
      ale z was znawcy kuchni
    • IP: *.garwolin.vectranet.pl

      Gość: Dianka 12.02.14, 16:50 Odpowiedz
      robię pierogi z kapusta i grzybami jeżeli kupiłam kapustę muszę ją wypłukać przed gotowaniem?
      • IP: *.dip0.t-ipconnect.de

        Gość: x 13.02.14, 10:16 Odpowiedz
        nie!
      • 13.02.14, 10:27 Odpowiedz
        Gość portalu: Dianka napisał(a):

        > robię pierogi z kapusta i grzybami jeżeli kupiłam kapustę muszę ją wypłukać prz
        > ed gotowaniem?

        Spróbuj, jeśli jest za kwaśna (zresztą teraz w sklepie są głównie kwaszone, nie kiszone) to wypłucz żeby nie zepsuć smaku nadzienia.


        --
        Chaotyczna neutralna.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.