• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona- pomocy, proszę!

  • 22.12.11, 14:31
    Pierwszy raz mam kapustę z "prywatnej beczki". Przechowuję ją od soboty w garnku w lodówce. Marchewki leżące na wierzchu kapusty są pokryte białym nalotem. Czy kapusta nadaje się do jedzenia, czy można jej nie płukać? Nie jestem doświadczoną kucharką, więc proszę o wyrozumiałość, nawet jeśli pytanie jest śmieszne.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: gość ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 14:49
      Kapusta Ci spleśniała.Wyrzuć.Następnym razem kapustę dobrze ubij w garnku aż na powierzchni pojawi się sok.Przyciśnij talerzykiem i wstaw do lodówki.Radykalny sposób to kupioną wstaw do zamrażarki.
      • 22.12.11, 14:51
        Nie zepsuła się w całej objętości tylko na wierzchu. Norma. Nawet u producentów czy w sklepie.
        --
        Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
    • 22.12.11, 14:50
      Zdejmij górną warstwę. Następnym razem nie przechowuj w lodówce tylko poza nią. Powinna być zalana okiem, jeśli jest go za mało możesz dodać wody z solą. Kapustę kiszoną przelewa się gdy jest zbyt słona lub kwaśna. Można wstępnie ją przegotować po czym odcedzić i dalej już używać jak się chce oczywiście oprócz składnika surówki..
      --
      Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
    • 22.12.11, 19:55
      Dziękuję. Wyrzuciłam górną warstwę i ugotowałam.
      • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 20:52
        BŁĄD. popytaj lekarzy czy dietetyków przy okazji. Nie można zdejmować pleśni z wierzchu i jeśc dalej. Tyczy to Twojej kapusty, dżemów, powideł, itd., itp.,
    • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 20:46
      Ale co to znaczy biały nalot? Powąchaj, jak spleśniało - wyrzuć.
      • 22.12.11, 22:27
        Pachniało ok. Marchewki były lekko "oszronione". Na kapuście nic nie było (albo przynajmniej nie było widać).
        • 22.12.11, 22:42
          Nie przejmuj się! Jeśli zdjęłaś tę "oszronioną" marchewkę i warstewkę kapusty, to nie ma nieszczęścia :-) Przy takiej jednorazowej akcji nie grozi Ci żadna choroba.
          A tu miałaś już poradę na temat przechowywania kapusty, więc na przyszłość wiesz, co robić - i już.
          Wesołych Świąt! :-)

          --
          Nigdy...!

          ;-)
      • 23.12.11, 15:05
        Siebie powąchaj. Kapusta i tak będzie pachnieć kapustą... Znasz się na przetworach jak świnia bez golonek na lataniu. Jeszcze jakieś światłe rady i opinie? Czekam.
        --
        Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
    • 22.12.11, 20:59
      Resztę sobie dopowiedz.
      --
      Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
    • 22.12.11, 21:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 23.12.11, 15:04
      Z Twojego wpisu widać, że g... wiesz o kuchni truflu. W dodatku na tyle jesteś tchórzliwa, że nie potrafisz swojego g... tekstu opublikować pod stałym nickiem.
      P.S. Dzięki takim nieświadomym klientom, nie mającym pojęcia co się dzieje "z tyłu sklepu" świetnie prosperują "handlowcy" i właściciele np. sezonowych budek z rybami. W tym drugim przypadku nawet nie macie pojęcia, że jecie pangę odpowiednio przyprawioną a nazwaną na przykład - dorszem. Tak trzymać!
      --
      Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
    • Gość: Matka Polka IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.13, 13:49
      "Florę w przewodzie pokarmowym poprawiają także: kwaszona kapusta i oliwki czy kiszone ogórki. Biały nalot na ich powierzchni to właśnie siedlisko cennych bakterii, dlatego nie należy go spłukiwać przed podaniem na stół."
      stąd:kobieta.newsweek.pl/hartowanie-dieta,39160,2,1.html
    • Gość: Dianka IP: *.garwolin.vectranet.pl 12.02.14, 16:50
      robię pierogi z kapusta i grzybami jeżeli kupiłam kapustę muszę ją wypłukać przed gotowaniem?
      • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.14, 10:16
        nie!
      • 13.02.14, 10:27
        Gość portalu: Dianka napisał(a):

        > robię pierogi z kapusta i grzybami jeżeli kupiłam kapustę muszę ją wypłukać prz
        > ed gotowaniem?

        Spróbuj, jeśli jest za kwaśna (zresztą teraz w sklepie są głównie kwaszone, nie kiszone) to wypłucz żeby nie zepsuć smaku nadzienia.


        --
        Chaotyczna neutralna.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.