Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona- pomocy, proszę!

22.12.11, 14:31
Pierwszy raz mam kapustę z "prywatnej beczki". Przechowuję ją od soboty w garnku w lodówce. Marchewki leżące na wierzchu kapusty są pokryte białym nalotem. Czy kapusta nadaje się do jedzenia, czy można jej nie płukać? Nie jestem doświadczoną kucharką, więc proszę o wyrozumiałość, nawet jeśli pytanie jest śmieszne.
Edytor zaawansowany
  • Gość: gość ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 14:49
    Kapusta Ci spleśniała.Wyrzuć.Następnym razem kapustę dobrze ubij w garnku aż na powierzchni pojawi się sok.Przyciśnij talerzykiem i wstaw do lodówki.Radykalny sposób to kupioną wstaw do zamrażarki.
  • 22.12.11, 14:51
    Nie zepsuła się w całej objętości tylko na wierzchu. Norma. Nawet u producentów czy w sklepie.
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • 22.12.11, 14:50
    Zdejmij górną warstwę. Następnym razem nie przechowuj w lodówce tylko poza nią. Powinna być zalana okiem, jeśli jest go za mało możesz dodać wody z solą. Kapustę kiszoną przelewa się gdy jest zbyt słona lub kwaśna. Można wstępnie ją przegotować po czym odcedzić i dalej już używać jak się chce oczywiście oprócz składnika surówki..
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • 22.12.11, 19:55
    Dziękuję. Wyrzuciłam górną warstwę i ugotowałam.
  • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 20:52
    BŁĄD. popytaj lekarzy czy dietetyków przy okazji. Nie można zdejmować pleśni z wierzchu i jeśc dalej. Tyczy to Twojej kapusty, dżemów, powideł, itd., itp.,
  • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 20:46
    Ale co to znaczy biały nalot? Powąchaj, jak spleśniało - wyrzuć.
  • 22.12.11, 22:27
    Pachniało ok. Marchewki były lekko "oszronione". Na kapuście nic nie było (albo przynajmniej nie było widać).
  • 22.12.11, 22:42
    Nie przejmuj się! Jeśli zdjęłaś tę "oszronioną" marchewkę i warstewkę kapusty, to nie ma nieszczęścia :-) Przy takiej jednorazowej akcji nie grozi Ci żadna choroba.
    A tu miałaś już poradę na temat przechowywania kapusty, więc na przyszłość wiesz, co robić - i już.
    Wesołych Świąt! :-)

    --
    Nigdy...!

    ;-)
  • 22.12.11, 20:59
    Resztę sobie dopowiedz.
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • Gość: Dianka IP: *.garwolin.vectranet.pl 12.02.14, 16:50
    robię pierogi z kapusta i grzybami jeżeli kupiłam kapustę muszę ją wypłukać przed gotowaniem?
  • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.14, 10:16
    nie!
  • 13.02.14, 10:27
    Gość portalu: Dianka napisał(a):

    > robię pierogi z kapusta i grzybami jeżeli kupiłam kapustę muszę ją wypłukać prz
    > ed gotowaniem?

    Spróbuj, jeśli jest za kwaśna (zresztą teraz w sklepie są głównie kwaszone, nie kiszone) to wypłucz żeby nie zepsuć smaku nadzienia.


    --
    Chaotyczna neutralna.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.