Dodaj do ulubionych

błyszcząca polewa czekoladowa - jak?

22.12.11, 17:21
zrobilam ze 2 tyg temu polewę na pierniczki w sposób taki: w kapieli wodnej czekolada gorzka, trochę smietanki tłustej, trochę masla (to chyba najpopularniejszy przepis), smak ok, ale po zastygnieciu jest matowa i nieladna. Znacie niezawodny przepis na błyszczącą pyszną polewę z czekolady, a nie z torebki? ;) na ciasto klementynkowe potrzebuję, poratujecie?;)
Edytor zaawansowany
  • izawawa 22.12.11, 18:15
    Bardzo proszę. Sprawdziłam:) Działa :)
    www.youtube.com/watch?v=TmDtv_wtaWg
  • rozyczko 22.12.11, 19:21
    mojewypieki.blox.pl/2008/12/Glazura-czekoladowa-i-lukier-do-pierniczkow.html
  • bene_gesserit 22.12.11, 20:53
    Ma fantastyczny błysk, naprawdę lustrzany, tzn jesli sie na niej coś umieści (jakis np element z czekolady czy posypke czy cos), to się w niej odbija. Nadaje sie do ciast miękkich, nie pierniczkow czy czegos takiego - do klementynkowego więc jest ok. Przepis cukierniczy, wiec proporcja jest gigantyczna, ale - jak pisza w linku - wystarczy obciąc zero i np podzielic na dwa i wychodzi ilośc na domowy uzytek. Dodatek syropu skrobiowego jest pożądany, ale można się bez niego obejsc.
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    1000g wody
    1000g cukru kryształu [ja zmieniłam tę recepturę - dodaję torchę cukru wanilinowego, polewa jest wtedy smaczniejsza]
    800g śmietany 30%
    360g kakao
    80g żelatyny
    20g syropu skrobiowego (niekoniecznie)

    850g wody, śmietanę, cukier, syrop skrobiowy zagotować; żelatynę namoczyć w 150g wody, następnie dodać do zagotowanej masy oraz dodać kakao, wymieszać wszystko i przelać przez sitko. Można taką polewą oblewać torty, ciastka, ciasta ucierane itp.
    Zródło
    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • kosmopolitesiorbut 22.12.11, 21:09
    www.youtube.com/watch?v=TmDtv_wtaWg
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • Gość: polewa IP: *.toya.net.pl 22.12.11, 22:43
    1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki gęstej śmietany, 4 łyżki kakao. Masło, cukier, śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać kakao, ucierać/mieszać chwilkę aż zgęstnieje.
  • mi_nutka3 23.12.11, 21:25
    W gorącej wodzie rozpuść łyżeczkę żelatyny i dodaj do polewy. Na 100% będzie błyszcząca. Próbowałam.
    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,148712,Dieta_strukturalna.html
    "Ludzie żyliby dłużej gdyby nie postęp medycyny"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.