Dodaj do ulubionych

błyszcząca polewa czekoladowa - jak?

22.12.11, 17:21
zrobilam ze 2 tyg temu polewę na pierniczki w sposób taki: w kapieli wodnej czekolada gorzka, trochę smietanki tłustej, trochę masla (to chyba najpopularniejszy przepis), smak ok, ale po zastygnieciu jest matowa i nieladna. Znacie niezawodny przepis na błyszczącą pyszną polewę z czekolady, a nie z torebki? ;) na ciasto klementynkowe potrzebuję, poratujecie?;)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Czekolada lśniąca 22.12.11, 20:53
      Ma fantastyczny błysk, naprawdę lustrzany, tzn jesli sie na niej coś umieści (jakis np element z czekolady czy posypke czy cos), to się w niej odbija. Nadaje sie do ciast miękkich, nie pierniczkow czy czegos takiego - do klementynkowego więc jest ok. Przepis cukierniczy, wiec proporcja jest gigantyczna, ale - jak pisza w linku - wystarczy obciąc zero i np podzielic na dwa i wychodzi ilośc na domowy uzytek. Dodatek syropu skrobiowego jest pożądany, ale można się bez niego obejsc.
      POLEWA CZEKOLADOWA:
      1000g wody
      1000g cukru kryształu [ja zmieniłam tę recepturę - dodaję torchę cukru wanilinowego, polewa jest wtedy smaczniejsza]
      800g śmietany 30%
      360g kakao
      80g żelatyny
      20g syropu skrobiowego (niekoniecznie)

      850g wody, śmietanę, cukier, syrop skrobiowy zagotować; żelatynę namoczyć w 150g wody, następnie dodać do zagotowanej masy oraz dodać kakao, wymieszać wszystko i przelać przez sitko. Można taką polewą oblewać torty, ciastka, ciasta ucierane itp.
      Zródło
      --
      Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka