Zelatyna do galaretki z kurczaka Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Jak sie robi zelatyne do galaretki, wlasnie gotuje rosol z kurczakiem i mam zelatyne ale przepisy sa rozne , wiec nie wiem jak ja zrobic i kiedy dodac, prosze odpiszcie ile lyzeczek zelatyny na 1 litr rosolu, na zelatynie pisze zeby torebke rozpuscic w zimnej wodzie i dodac do rosolu i potem cala mieseczke rosol plus zelatyna na 3 minuty do mikrofali zeby sie zagotowalo
    • Żelatyny się nie gotuje, rozpuszcza się merdając gwałtownie w gorącym roztworze, a ile, to powinnaś mieć napisane na torebce, na jaką objętość wystarcza. Można też rozpuścić w małej objętości zimnej wody i wlać potem do gorącego, ale już nie gotować.
      Na litr to mogą być trzy-cztery płaskie łyżeczki.
      • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 31.12.11, 18:53
        Tak jak napisała aqua, żelatyny się nie gotuje. Na 1 szklankę gorącego rosołu dodać 1 łyżeczkę żelatyny. Żelatyna zalana maleńką ilością zimnej wody lepiej rozpuszcza się w gorącym płynie.
        • po wielu probach stwierdzilam ze najlepsza jest zelatyna w listkach
          bo jest bardzo latwa w uzyciu, wkladasz odpowiednia ilosc listkow
          do zimnej wody, potem odciskasz reszte wody i dodajesz ja do czesci cieplej
          potrawy zeby sie rowno rozpuscila, potem mieszasz wszystko razem i gotowe,
          a wiec na szklanke(250ml) byloby jej 3 listki,


Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.